Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Læreren og hendes elev åbner nyt galleri: De vil invitere ind til kunsten på gadeplan

Kunsthistorikerne Iben Johansen, til venstre, og Elisabeth Hertzum, kaster deres kræfter ind i at åbne et nyt galleri i Aabenraa for at være med til at booste kunsten i byen. Foto: André Thorup
Aabenraa mangler et kunststed som BaneGården, hvor man bare kan droppe ind, mener Elisabeth Hertzum, der sammen med sin tidligere elev i billedkunst på Statsskolen, Iben Johansen, lørdag åbner galleri ved gågaden.

ABENRAA: - Kunst er ikke farligt eller svært. Man skal ikke altid være fin i tøjet og nippe til dårlig hvidvin.

Det fastslår Elisabeth Hertzum, der i mere end fire årtier har undervist i billedkunst på Statsskolen i Aabenraa.

Her havde Iben Johansen hende som lærer.

Annonce

- I 2. g fandt jeg ud af, at jeg ville læse kunsthistorie. Det trak endnu mere end litteraturen. Kunst taler til følelserne. Det er noget andet end det, man finder i gågaden, i nyhederne eller i bøger, siger Iben Johansen, der i 2012 blev cand.mag. i kunsthistorie på Københavns Universitet.

Nu har læreren og eleven fundet sammen igen og åbner et nyt galleri på Skolevej 11 i Aabenraa. Indvielsen finder sted på lørdag kl. 13. Hjørnelokalet har engang rummet en medicinalgrossist, men har stået tomt længe. Nu har ejeren stillet det til rådighed i to år for galleriet.

New Yorker-style

Der er huller i væggene og rør loftet, men lokalet er stort og lyst, og det skramlede look falder fint i tråd med den uhøjtidelige stemning, Elisabeth Hertzum og Iben Johansen gerne vil skabe i galleriet. De kalder det New Yorker-style: Her skal der ikke kun være topprofessionel kunst, men også bredden og det, der er på vej frem.

Navnet på galleriet er valgt. Det bliver Kunst <3 Aabenraa.

- Vi vil gerne have så mange som muligt herind – også meget gerne unge, siger Elisabeth Hertzum.

Annonce

Vil genskabe kunstbyen

Makkerparret peger på, at byen har Kunstmuseet på Brundlund Slot og en hel del kunst i det offentlige rum, som meget snart bliver forøget med kunst i passagerne i Nørreport-området, der nu bliver byudviklet. De ser galleriet som et tredje ben, der vil være med til at booste kunsten og genvinde noget af det tabte fra en tid, da Aabenraa var mere kendt som et kunstfyrtårn.

- Det bliver et lækkert triumvirat. Folk går i byen efter oplevelser. I gågaden er der kommet gode cafeer og spændende butikker, og galleriet er en forlængelse, siger Iben Johansen, der peger på, at der i Aabenraa inden for de seneste fem år har fået meget at byde på. Man skal bare åbne øjnene.

Der bliver lige nu også arbejdet på en arrangementskalender for galleriet, for eksempel aftener med brætspil midt i udstillingen.

Annonce

Har været efterspurgt

Iben Johansen driver også sit eget firma, Kulturen Kalder, med rådgivning og formidling af kunst. Og hun er medlem af Billedkunstrådet i Aabenraa Kommune, hvor Elisabeth Hertzum i mange år har været formand for og stadig er medlem. Elisabeth Hertzum har blandt andet også stået som kunstnerisk ansvarlig for udstillingerne på BaneGården Kunst og Kultur i de 23 år, det eksisterede. Det var indtil 2017, da ejeren af den gamle banegård, virksomheden Abena, ønskede selv at gøre brug af bygningen.

Derefter åbnede kunstnerne Anne Lildholdt og Mette Joensen Aabenraa Kunsthandel på Ramsherred 15, men valgte at lukke i januar og gå hver til sit. De har nu hver sit værksted i henholdsvis Slotsgade 23A og Borgmester Finks Gade 2A, hvor de også sælger kunst med begrænsede åbningstider.

- Der mangler et sted som BaneGården, hvor folk bare dumpede ind om formiddagen med deres indkøbsposer fra Føtex. Jeg har oplevet, at der virkelig er blevet rykket for det, siger Elisabeth Hertzum.

Hun har også selv savnet noget at bruge sine kræfter på, efter hun er gået på pension fra gymnasiet, og da hun og Iben mødtes før jul, blev de hurtigt enige om at det kunne være spændende med et galleri. Og så gik de i gang med at trække på deres forbindelser.

Annonce

Støtteforening stiftes

De to iværksættere vil forsøge at få en støtteforening i gang, og der bliver holdt stiftende generalforsamling onsdag 27. april.

- Der plejer at være stor interesse for den slags, så det tror jeg på vil lykkes, siger Elisabeth Hertzum, der også håber, at for eksempel virksomheder vil være med til at bakke op om galleriet.

Det skal ikke have sin egen samling, men når der bliver solgt værker af de skiftende kunstnere, vil der tilfalde galleriet en procentdel, som det er normalt. På den måde håber stifterne at kunne opbygge en økonomi. De skal selv sidde som vagter i åbningstiden og glæder sig til at møde gæsterne.

- Det er et passionsprojekt, fastslår de.

Aabenraa (hjerte) Kunst

  • Åbner i begyndelsen af maj på Skolevej 11 i Aabenraa midtby.
  • Åbningstiderne bliver torsdag, fredag, lørdag og mandag kl. 11-16 og ved aftenarrangementer.
  • Alle er velkomne til stiftende generalforsamling for en galleriets støtteforening onsdag 27. april kl. 19 i Frivilligcenter Aabenraa, Nørreport 30.
  • Den første udstilling bliver med Jes Mogensen. Han udstiller sine ekspressive tuscharbejder på papir – fra et helt lille format til store skriftruller. Værkerne på papir taler sammen med smukke og slanke skulpturer af Violeta Miranda Mendoza. De skaber tilsammen et stort Figurland, som også er udstillingens titel. De er professionelle kunstnere, men det bliver ikke et kriterium for at udstille i galleriet.

Folk går i byen efter oplevelser. I gågaden er der kommet gode cafeer og spændende butikker, og galleriet er en forlængelse.

Iben Johansen, kunsthistoriker og medstifter af nyt galleri i Aabenraa
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Stigende energipriser rammer Arena Aabenraas badegæster

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Kunne du tænke dig at se den nye politistation indefra? Nu har du chancen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

37-årig fængslet og sigtet for drab: Politiet var forbi tidligere på dagen

Ugeavisen Aabenraa

Grundene har ligget øde hen i 23 år: Nu bygger Anders og Kira som de første deres drømmehus

Ugeavisen Aabenraa

Forurening langt værre end forventet: Regionen renser forurenet grund i Aabenraas bymidte

Ugeavisen Aabenraa

Mere plads - mindre husleje: Change flytter over på den anden side af gaden

Ugeavisen Aabenraa

Se alle billederne fra den røde løber: IBC-elever til galla i glimmer, glitter og flotte biler

Ugeavisen Aabenraa

Supermarked kunne ikke løbe rundt: - Aabenraa er for lille

Ugeavisen Aabenraa

Årets hus i landsby har fået en gevaldig make-over

Annonce