Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Mæglere på vej mod rekordår i Aabenraa: Boliger i byen bliver revet væk - en fjerdedel af dem sælges som skuffesalg

Hvor økonomer og boligeksperter spåede en nedgang i boligsalget, da coronakrisen begyndte i foråret 2020, er det gået den stik modsatte vej. Boligmarkedet buldrer derudaf i Aabenraa, hvor det er svært at finde en villa til salg inde i byen. Foto: Mette Christine Schulz
Boliger, der aldrig kommer offentligt til salg, og budrunder. Det er situationen på boligmarkedet i Aabenraa lige nu, hvor mæglerne melder om rekordsalg og store prisstigninger.

Aabenraa: En krise får os til at kigge indad og fokusere på, hvad der er vigtigt i vores liv.

Én af de ting, der er vigtige i danskernes liv er deres base, og det er én af grundene til, at der er så meget gang i boligmarkedet lige nu, at de lokale mæglere hos Home og Nybolig i Aabenraa er på vej mod et rekordår.

- Jeg har set det før - nemlig efter angrebet på World Trade Center i 2001. Da pakkede folk sig også derhjemme i halvanden måned efter, men da vi nåede december det år, kom der så meget gang i boligmarkedet, at jeg aldrig har solgt så mange boliger som i den måned, fortæller Hans Sørensen fra Nybolig.

Annonce

Hvor økonomer og boligeksperter spåede en nedgang i boligsalget, da coronakrisen begyndte i foråret 2020, er det gået den stik modsatte vej. Det er kun gået opad, og Karsten Frehr fra Home mener, at krisen satte gang i en proces hos folk, som ellers først ville være kommet senere i deres liv.

- Børnefamilierne fik et større behov, fordi de var meget mere hjemme, og mange skulle også have hjemmekontor. Samtidig fik de at vide, at det var en fordel at arbejde hjemmefra og dermed kunne de se en fremtid med hjemmearbejde og behovet for mere plads. Det har fået mange børnefamilier til at stille sig selv spørgsmålet om det hus, vi har - er det det, vi skal have, forklarer han.

Huse går i budrunde

Lige nu er der så meget tryk på hos de lokale mæglere, at der er mangel på specielt villaer til børnefamilier. For mens børnefamilierne reagerer på deres nye behov, så har de ældre været mere forsigtige på grund af krisen.

- De ældre har holdt vejret og ikke syntes, at det var trygt at gå i gang med at sælge deres hus. De har udskudt processen, og de huse mangler vi, siger Karsten Frehr.

Selvom han kan se, at de ældre heller ikke er så nervøse mere, som de har været, så er efterspørgslen stadig større end udbuddet af boliger, og det betyder, at rigtig mange huse bliver solgt som skuffesalg - altså før de overhovedet kommer ud i det offentlige marked.

- Nogle huse går også i budrunde, og det har jeg ikke oplevet før i det omfang, som det sker lige nu, siger han.

Annonce

Priserne stiger

Home Aabenraa er på vej mod et rekordår, da de i det første halve år af 2021 har solgt 100 boliger mod 75 sidste år. Det samme er Nybolig, som på et år normalt sælger omkring 200 boliger, men allerede nu har solgt 162 i årets første seks måneder.

- Jeg har aldrig solgt så mange boliger i køberkartotek som det sidste år. Mellem 25 og 30 procent bliver solgt, inden det overhovedet kommer frem, at de boliger er til salg. Derfor er mit råd til køberne, at de skal henvende sig til en mægler, for de kan ikke klare det selv i det her marked, lyder det fra Hans Sørensen.

Én ting er tempoet i markedet i Aabenraa lige nu, hvor nogle boliger bliver solgt på en uge. En anden ting er priserne. For når efterspørgslen er større end udbuddet, så stiger priserne på de boliger, der er til salg.

De to lokale mæglere forventer, at stigningen i Aabenraa by ligger på mellem 10 og 12-15 procent.

- Det er lidt vildt, og vi ser ingen tegn på, at efterspørgslen stopper. Boligerne bliver revet væk - specielt inde i Aabenraa by, og det er også en udfordring for os, for selvom du f.eks. har 3,5 millioner kroner at købe for, så er der ikke meget at vælge imellem. De dyre huse bliver også solgt på første fremvisning nu. Skovriderkvarteret er et af de mest populære kvarterer at købe i lige nu, og da er der kun et par huse til salg. Jeg kunne godt tænke mig et kvarter mere af den slags i byen, siger Karsten Frehr.

Annonce

Et sundere boligmarked

Hans Sørensen tror på, at boligmarkedet vil stabilisere sig, ligesom det gjorde i 2001.

- Lige nu er der et boost på, hvad der betyder noget for folk. Før havde vi en varebeholdning på et års omsætning. Nu har vi, hvad der svarer til et halvt år. Det gør jo bare, at du generelt får et sundere boligmarked med kortere liggetider og en mere reel prissætning. Sønderjylland har generelt ligget med et meget højt udbud af boliger til salg i forhold til generelt resten af Danmark. Nu ligger vi med et udbud, der svarer stort set overens, og selvom det går lidt opad lige nu, skal jeg langt tilbage i min historik og se, at beholdningen har været så lille, fordi boligerne bliver solgt så hurtigt, forklarer Hans Sørensen.

Han peger også på Skovriderkvarteret som et af de mest populære områder at købe bolig i lige nu, men også Farverhus, Gamle Kongevej og Jørgensgård er populære.

Boligmarkedet i Aabenraa lige nu

Da vi tjekkede boligsiden.dk i midten af uge 27, var der 106 boliger til salg i Aabenraa Kommune. Det plejer at ligge på omkring det dobbelte.

På Gamle Kongevej inklusive sidegader er det pt kun to boliger til salg, og det samme er tilfældet i Skovriderkvarteret, hvor den ene bolig er et gårdhavehus, der ikke er bygget endnu. På Farverhus er der også kun to boliger til salg.


Det er lidt vildt, og vi ser ingen tegn på, at efterspørgslen stopper. Boligerne bliver revet væk - specielt inde i Aabenraa by, og det er også en udfordring for os, for selvom du f.eks. har 3,5 millioner kroner at købe for, så er der ikke meget at vælge imellem.

Karsten Frehr, Home Aabenraa


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Hjælp kommunen og vind en præmie: Kan du finde på det perfekte navn til nyt hus?

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Ugeavisen Aabenraa

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Aabenraa

- Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Ugeavisen Aabenraa

Lars fik en god oplevelse: Ankom til Raubling i god form og højt humør

Ugeavisen Aabenraa

Direktør fejrer jubilæum: - Jeg har ikke bagt mange speltboller eller klassens-time-kage

Ugeavisen Aabenraa

Unge tager føringen: Genbrug er blevet prestige

Ugeavisen Aabenraa

Familien Eskildsen klemt i det hurtige boligmarked i Aabenraa: Er flyttet ind hos konens bror, mens de venter på drømmehuset

Ugeavisen Aabenraa

Mæglere på vej mod rekordår i Aabenraa: Boliger i byen bliver revet væk - en fjerdedel af dem sælges som skuffesalg

Annonce