Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Marie ønskede kejsersnit efter at have mistet søn kort før termin: Nej'et var hårdt, men fødeplan gav mig tryghed

Marie Heiberg Kjær kalder selv forløbet omkring fødslen af sønnen Sejr for en rutsjebanetur af store følelser.  Fødeplanen gav hende en vis form for tryghed, så hun aldrig kom derud, hvor hun ikke kunne bunde, men den kunne ikke fjerne frygten helt. Hun ville dog ikke have gjort noget anderledes, for hun fik opfyldt sin drøm om at tage et skrigende barn op lige det er født, og mærke den fuldstændige lykke i det øjeblik. Foto: André Thorup
Da Marie Heiberg Kjær i 2020 blev gravid kort efter at have mistet sin søn to dage før termin, var der ingen tvivl. Hun ville have et planlagt kejsersnit. Sygehus Sønderjylland sagde nej og satte gang i en fødeplan, som endte med at give Marie tryghed nok til at føde naturligt.

Hørup: Der er én dag i januar, som har stor betydning i familien Heiberg Kjærs liv.

Det er dagen, hvor deres anden søn Søren døde to dage før termin i 2020, men hvor der året efter skete det glædelige, at sønnen Sejr kom til verden.

Nu 38-årige Marie Heiberg Kjær blev hurtigt gravid igen efter Sørens død, men den tragiske hændelse satte et spor af angst i Marie, som ønskede at føde sin tredje søn ved et planlagt kejsersnit.

Annonce

- Jeg var ikke nervøs for at føde, men jeg var bange for, at der skulle ske noget med vores søn. Et planlagt kejsersnit ville give mig ro i graviditeten, fordi jeg så ville have en dato for, hvornår jeg skulle føde, fortæller hun.

Fødeafdelingen på Sygehus Sønderjylland sagde nej til planlagt kejsersnit, og det efterlod den kommende mor i fortvivlelse, for hvad skulle hun nu gøre ved den angst, som fyldte hende?

- Det var virkelig hårdt at få det nej. At jeg ikke selv kunne tage beslutningen. Det var svært at være rationel omkring det med det, vi havde været igennem før, og jeg overvejede også at skifte sygehus for at få det kejsersnit. Men jeg var i uge 30 og kunne ikke overskue at begynde forfra med nye jordemødre, og samtidig følte jeg mig også tryg på fødeafdelingen i Aabenraa, fortæller hun.

Det var min plan

Trygheden blev kun større af, at der i samme brev stod, at den jordemoder, som havde ledt den sorggruppe, som Marie havde været i efter sønnens død, havde tilbudt at lave Maries fødeplan, og det var afgørende for, at Marie sagde ja.

- Det betød rigtig meget for mig, fordi vi kendte hinanden. Jeg talte med hende om, hvordan det nej påvirkede mig meget, og vi lagde en fødeplan, hvor jeg selv fik lov til at bestemme behovet for scanninger og tjek af hjertelyd. Jeg fik det stort set, som jeg gerne ville have det, og det gjorde mig tryg. Det var min plan og ikke en samlebåndsplan, og den kunne ændres efter mine behov. Det er vigtigt at møde hver enkelte kvinde der, hvor hun er og ikke putte hende ned i en kasse, understreger Marie Poulsen.

Maries fødsler

Da Marie Poulsen skulle føde for første gang for fire år siden, lå sønnen Storm med numsen nedad. Selvom fødeafdelingen i Aabenraa er blandt de førende i vaginale underkropsfødsler og anbefalede det til Marie og hendes mand, valgte Marie et planlagt kejsersnit, da hun ikke som førstegangsfødende havde modet til at føde sønnen vaginalt med numsen først.

I januar 2020 fødte hun sønnen Søren ved en vaginal fødsel, som var blevet sat i gang efter, at lægerne havde konstateret, at der ikke længere var nogen hjertelyd.

Kvinder, som bærer på et dødt barn, får ikke kejsersnit, men føder naturligt, da den vaginale fødsel er et vigtigt led i sorgbearbejdelsen og afskeden med barnet. Den vaginale fødsel skulle efter sigende være vigtig for den psykiske såvel som for den fysiske proces.

I planen stod der også, at fødslen skulle sættes i gang 14 dage før terminen, så Marie ikke kom så tæt på terminen som sidste gang, hvor det gik galt.

- Frygten for, hvad der skal ske, fylder, og den er svær at tale om. Det er også svært at sætte ord på, hvad der gør én tryg, men samtalerne i forbindelse med fødeplanen gjorde, at jeg kunne tale mig frem til det og få lavet en plan, hvor jeg vidste, hvad der skulle ske hvornår, siger hun.

Annonce

Frygten kan ikke fjernes helt

Marie havde dog sine tvivl, om fødeplanen ville blive læst, når fødslen var i gang på en travl afdeling med vagtskifte med mere, men det viste sig hurtigt, at fødeplaner har en høj prioritet på den lokale fødeafdeling.

Marie Heiberg Kjær gik i sorggruppe efter sønnen Sørens død og er i dag tætte med tre andre kvinder fra gruppen. Samtidig med Marie blev to af de andre gravide, og de brugte hinanden i graviditeten til at tale om frygten og overvejelserne i forbindelse med den kommende fødsel. De to andre fik deres ønske om planlagt kejsersnit opfyldt - den ene i Aabenraa, mens den anden fødte på Falster. Foto: André Thorup

- Den blev læst og overholdt og ved hvert vagtskifte læste den nye jordemoder planen igennem med os. Der var en jordemoder hos mig næsten hele tiden, og de var meget obs på mig, hvilket var rart. Du kan jo aldrig tage frygten 100 procent væk, for en fødsel kan man ikke kontrollere, men jeg sagde til mig selv, at det blev holdt øje med mig, og det gjorde der også, fortæller hun.

Annonce

Fik opfyldt drømmen om en skrigende baby

I dag fire måneder efter er hun glad for den måde, fødeafdelingen på sygehuset tog hånd om hendes angst på. For selvom alting ikke er sort-hvidt, og tanken om hun skulle have kæmpet mere for det ønskede kejsersnit nogle gange strejfer hende, så blev der lavet en fødeplan, som hun var tryg ved, og at hun fik en fødsel, hvor hun fik opfyldt en drøm, hun havde.

- Jeg havde et billede i mit hoved af at tage et barn op lige efter fødslen, som skriger. Det havde jeg glædet mig til, og det fik jeg opfyldt. Det var fuldstændig lykke og helt fantastisk, siger hun med et stort smil.


Du kan jo aldrig tage frygten 100 procent væk, for en fødsel kan man ikke kontrollere, men jeg sagde til mig selv, at det blev holdt øje med mig, og det gjorde der også.

Marie Heiberg Kjær
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny pride skal gøre folk klogere på LGBT: Uvidenhed er grobund for mange fordomme

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Her er overblikket: Sådan kan du være med til den første pride i Aabenraa

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne fra en fed koncert: D-A-D førte mig tilbage til de glade 90'ere

Ugeavisen Aabenraa

Jonas har selv været med til at tale Aabenraa ned: Jeg er stolt over den store opbakning, jeg mærker til ny pride

Ugeavisen Aabenraa

Marathonløb blev afviklet: - Det er surrealistisk

Ugeavisen Aabenraa

Karsten lever drømmen ud: Dropper skrivebordet for at blive naturvejleder

Ugeavisen Aabenraa

Rejselysten er for alvor tilbage: Folk står i kø for at få nyt pas

Ugeavisen Aabenraa

Supermarkeder lukrerer på mindre grænsehandel: Røde tal på bundlinjen er vendt til store overskud

Ugeavisen Aabenraa

Lone skal tage hånd om de social udsatte: De svageste får nu deres egen sygeplejerske

Ugeavisen Aabenraa

Dorte er eneste kandidat fra syd

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring fra kommune til alle: Søg penge til at skabe en gul fest

Ugeavisen Aabenraa

Se navnene: De skal konfirmeres

Ugeavisen Aabenraa

Nyt byrum får hængekøjer og insekthotel

Ugeavisen Aabenraa

Dronningen fejrede uforglemmelig begivenhed: - Denne markering var jeg mest ked af at undvære i 2020

Ugeavisen Aabenraa

Borgmesteren var lettet efter besøg: Det eneste, vi manglede, var at synge en sang

Ugeavisen Aabenraa

En lille ændring får stor betydning for dette års DHL-stafet: Kan holdes helt uden restriktioner

Ugeavisen Aabenraa

Flere hundrede bød dronningen velkommen med klapsalver: Thea, Esther og Aviaaja kom helt tæt på dronningen

Ugeavisen Aabenraa

Her er programmet for kongehusets fejring af Genforeningen: Dronningen besøger fire kommuner på én dag

Ugeavisen Aabenraa

Her er Aabenraas gave til dronningen: Får smykke med speciel historie

Ugeavisen Aabenraa

Elever med på historisk billede: Endelig får Anna og Lasse mødt dronningen

Ugeavisen Aabenraa

Padborg Fjernvarme bruger lokale potentialer og skaber grøn energi

Ugeavisen Aabenraa

Ingen publikum i Genforeningsparken: Sådan kan du være med til dronningens besøg

Ugeavisen Aabenraa

Se navnene: Weekendens konfirmationer i Aabenraa, Rise og Bov

Annonce