Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Meldgaard går forrest med ny genbrugsfabrik: Fra skår og ituslået syltetøjsglas til sandblæsning

Sådan ser det færdige glas ud, når det har været igennem Meldgaards nye fabrik. Glasset bliver produceret i forskellige størrelser, og der kan også laves specialstørrelser til specielle sandblæsningsopgaver. Det unikke ved Meldgaards måde at genbruge glasset på er, at det bliver brændt ved 450 grader, og dermed forsvinder lugten af vin med mere.  Foto: Timo Battefeld
Meldgaard Gruppen udvider med en ny fabrik i Aabenraa og et nyt produkt, som er banebrydende i genbrug af glas.

Aabenraa: Hvad sker der med dine brugte vinflasker, Nutella-glas og syltetøjsglas, når du smider dem i genbrugsspanden derhjemme?

Måske forventer du, at de dermed helt sikkert bliver genbrugt, men sådan er det ikke.

Kun 25 procent af glasset fra private bliver rent faktisk genbrugt, men det tal vil den lokale virksomhed Meldgaard nu være med til at hæve.

Annonce

Bag hovedkvarteret på Askelund i Aabenraa har Meldgaard det sidste års tid arbejdet i det skjulte med et banebrydende projekt, hvor gamle vinflasker og syltetøjsglas bliver knust og brændt, så det bliver til et kvalitetsmateriale til sandblæsning.

- Da miljø og genbrug er i højsædet hos Meldgaard, var det naturligt at lave tests med genbrugsglas som blæsemiddel. Der er tale om et 100 procent genbrugsprodukt, som samtidig løser udfordringer med arbejdsmiljøet, da der med de blæsemidler, der er på markedet i dag som blandt andet kvartssand, er en risiko for silikose og kræft. Branchen har derfor hårdt brug for, at der kommer alternative kvalitetsprodukter på markedet. Vi er glade for, at vi med vores nye fabrik har fundet en løsning, hvor det brugte glas bliver genbrugt korrekt, og hvor sandblæserbranchen får et produkt, som ikke er sundhedsskadeligt, skriver Meldgaard i en pressemeddelelse.

En ny fabrik er blevet bygget, og i sidste uge var medlemmer af byrådet i Aabenraa Kommune blandt de første til at se fabrikken, som er den første af sin slags i verden, der også brænder glasset og dermed fjerner lugten fra blandt andet vin.

Test viser tilfredshed hos kunderne

Afdelingsleder Jørn Holm og direktør Lasse Meldgaard har undersøgt mulighederne og erfaringerne fra andre lande, og de første tests blev allerede udført i august 2019 hos knuser-specialister i Tyskland og glas-recycling-specialister i Holland.

Sådan ser den store ovn ud, som kører på naturgas og brænder glasset ved 450 grader. Den er også bygget med et filter, så det brændte organiske materiale ikke oser ud i atmosfæren. Foto: Meldgaard

Glasset, der omdannes til blæsemiddel, kommer fra AFLD, som er et fælleskommunalt interessentselskab, som varetager en bred vifte af affaldsrelaterede opgaver for Billund, Hedensted, Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner.

- Vi er glade for at finde en samarbejdspartner med samme interesser som os, nemlig at det glas, som ikke kan anvendes til nye flasker og glas, også bliver genanvendt 100 procent. Vi vægter det også højt, at glasset bliver genanvendt i Danmark af en dansk virksomhed, siger Poul Kristensen, direktør for AFLD.

Mange af medlemmerne af byrådet i Aabenraa Kommune tog imod Meldgaards invitation til at se den nye glasfabrik på Askelund. Foto: Meldgaard

Meldgaard har det seneste år haft produktprøver ude hos sandblæsekunderne, hvor de har fået mange positive tilbagemeldinger. Glasset har lige præcis den hårdhed og de kanter, som et godt blæseprodukt kræver. Samtidig er det ikke sundhedsskadeligt.

Hvad der med det "dårligste" glas?

Glasset der bliver brugt på den nye fabrik, er det ”dårligste” glas, dvs. det er glas, der ikke kan laves til genbrugsglas på smelterierne.

Meget af dette glas transporteres i dag videre til udlandet, eller enkelte kommuner tillader sågar, at glasset graves urenset ned i jorden.

Meldgaard mener ikke, at nogen af delene er den rette løsning for miljøet og har derfor arbejdet på at finde en løsning de seneste to år.


Vi er glade for, at vi med vores nye fabrik har fundet en løsning, hvor det brugte glas bliver genbrugt korrekt, og hvor sandblæserbranchen får et produkt, som ikke er sundhedsskadeligt.

Meldgaard-koncernen i pressemeddelsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Hjælp kommunen og vind en præmie: Kan du finde på det perfekte navn til nyt hus?

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Ugeavisen Aabenraa

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Aabenraa

- Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Ugeavisen Aabenraa

Lars fik en god oplevelse: Ankom til Raubling i god form og højt humør

Ugeavisen Aabenraa

Direktør fejrer jubilæum: - Jeg har ikke bagt mange speltboller eller klassens-time-kage

Ugeavisen Aabenraa

Unge tager føringen: Genbrug er blevet prestige

Ugeavisen Aabenraa

Familien Eskildsen klemt i det hurtige boligmarked i Aabenraa: Er flyttet ind hos konens bror, mens de venter på drømmehuset

Ugeavisen Aabenraa

Mæglere på vej mod rekordår i Aabenraa: Boliger i byen bliver revet væk - en fjerdedel af dem sælges som skuffesalg

Annonce