Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Mette blev kaffetørstig - nu har hun åbnet sin egen café

Mette Margrethe Sørensen har i mange år ellers været til te. Men en kafferister i Sønderborg fik hendes smagsløg sporet ind på kaffen. foto: Jacob Schultz
Mette Margrethe Sørensen har åbnet Café Agnes i den nordlige ende af gågaden. Placeringen er helt bevidst valgt - det er navnet også. Indehaveren er nemlig "total Matador-fan".
Annonce
Annonce

Opbakning

Det er helt nyt for hende at begive sig ud i café-branchen. Hun er ellers uddannet lærer og har de seneste 20 år arbejdet på Dybbøl-Skolen i Sønderborg primært i faget dansk i overbygningen.

- Jeg har været rigtig glad for mit arbejde, men der var noget, der trak mig i en anden retning, fortæller Mette Margrethe Sørensen, der sammen med sin kæreste Claus Jeppesen bor i et idyllisk stråtækt hus ud til vandet ved Varnæs.

De er fælles om Café Agnes. Claus Jeppesen fortsætter dog i det daglige sit arbejde som speditør hos Schmit Transport i Padborg.

- Det har været lang vej at komme så langt, at vi åbner vores egen café. Men vi har ikke fortrudt ét øjeblik. Vi har fået så megen opbakning og hjælp fra venner og bekendte - alle bidrog med det, de kunne. Ellers kendte de nogen, der kunne. Det har været helt vildt dejligt at opleve. Også at folk har udvist den store interesse for forretningen. Vi havde i første omgang sat papir for vinduerne, mens vi gik og rodede indenfor. Men det tog vi ned igen, for folk kom jo og spurgte eller prøvede at smugkigge for at se, hvad der foregik.

I den lille men hyggelige gårdhave til caféen kan gæsterne komme tæt på planterne. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Matador-fan

Mette Margrethe Sørensen var ikke i tvivl, da hun skulle finde på et navn til sin café: den skulle hedde Café Agnes - opkaldt efter Agnes Jensen, stuepigen fra Matador-serien, som med flid, gåpåmod og gode idéer udvikler sig til en dreven forretningskvinde.

- Jeg er total Matador-fan. Jeg ved godt, at det er fiktion, men Agnes er denne seje iværksætterkvinde, som jeg prøver at efterstræbe lidt, lyder det fra Mette Margrethe Sørensen. Agnes har tilmed fået sin egen plads i caféen, idet Mette Margrethe Sørensen har hængt to billeder af sit idol op på væggen - lige ved siden af kaffemaskinen.

Aabenraa: Te var ellers i mange år Mette Margrethe Sørensen foretrukne varme drik. Men et møde med en kafferister i Sønderborg vakte kaffetørsten i hende, og i sidste uge kunne hun åbne Café Agnes i Ramsherred 6 i gågadens nordlige ende.

- Han er sådan set hele min basis for at starte caféen. Uden ham havde jeg ikke siddet hér i dag, siger Mette Margrethe Sørensen om Michael Kisling i Sønderborg: han er den før omtalte kafferister, som fik hendes smagsløg sporet ind på kaffen og gav hende modet - og ikke mindst lysten til at åbne en café, hvor gæsterne kan nyde en god kop kaffe sammen med en bolle med ost eller et stykke ristet rugbrød med pålæg.

Caféen er indrettet i retrostil og med fokus på blandt andet Aabenraas og Sønderjyllands historie. Noget af indretningen vil på sigt kunne købes, hvilket betyder, at der sker en udskiftning af inventaret hen ad vejen.

Lige bortset fra den knap fire meter lange kirkebænk, der allerede er blevet et varemærke for caféen. Bænken, der formentlig har stået i en kirke i Ålborg, har plads til et helt håndboldhold, mens trænerne må sidde for sig selv på "lillebror"-bænken i den anden ende af lokalet.

- Jeg havde faktisk to af de lange bænke, men da vi var ved at flytte ind, kom Malene Bruhn fra Julehjertebyen forbi. Hun fik lov at købe den ene til kirken i Julehjertebyen, men den anden er jeg nødt til at beholde, fortæller Mette Margrethe Sørensen.

Annonce

Gamle ting

Den 48-årige kvinde har altid omgivet sig med gamle ting, siden hun som 16-årig arbejdede som ung pige i huset i Padborg.

- Familiens hus var fyldt med gamle ting. Det fascinerede mig. Og så er der vel lidt af en kræmmer i mig: Jeg har altid købt ting, solgt dem igen og handlet mig til noget nyt. Brugte ting giver både varme og sjæl, mener jeg, fordi de har en historie. Desuden er genbrug også et spørgsmål om at være miljøbevidst, siger Mette Margrethe Sørensen, som allerede for nogle år tilbage solgte retro-ting fra Den Gyldne Løve i Varnæs.

- Allerede dengang kunne jeg mærke, at det skulle jeg lave noget med en dag.

Kombinationen af café og brugte ting var derfor den ideelle løsning. For så er der mulighed for at hygge om gæsterne samtidig.

- Hvis det alene var en butik, der solgte retro-ting, ville der ikke komme nær så mange. Jeg kan lide at have mennesker omkring mig. Og så elsker jeg selv at gå på café.

Annonce

Bevidst beliggenhed

Beliggenheden i den nordlige ende af gågaden er valgt helt bevidst. Faktisk var det kun i dette område, hun og kæresten kiggede efter egnede lokaler. Godt nok er der en del caféer i byen allerede, men hun mente, at der manglede én lige netop i den del af gågaden.

- Det giver synergi - og så har folk noget at vælge imellem, mener hun.

Der bliver gjort så meget godt for denne bydel. Og det er fedt, at kommunen på den måde vil bevare gågaden i stedet for at bygge et indkøbscenter, synes hun.

Mette Margrethe Sørensen håber på at Café Agnes måske endda kan blive et omdrejningspunkt for udviklingen i denne del af byen.

- Det kunne jo være, at butiksejere og erhvervsdrivende lige kunne stikke hovederne sammen over en kop kaffe inden de åbner.

Café-ejeren er allerede aktivt medlem af den såkaldte Nørreport-gruppe, der med sparring og erfaringsudveksling butiksejerne imellem kan holde dampen oppe.

Café Agnes holder til i ejendommen Ramsherred 6, som netop er blevet malet. foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce