Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Mutter Stahlbom – en plads midt på bybakken

Mutter Stahlboms hus lå på Storegade 2. I dag er det væk, men man kan se en kopi af det i Den Gamle By i Aarhus og i Julehjertebyen. Privatfoto
Lokalhistoriker Niels Chr. Nielsen skriver hver måned i Ugeavisen om byens historie. Denne gang handler det om Mutter Stahlboms hus.
Annonce

Storegade 2 - Mutter Stahlboms hus.

Huset blev opført omkring midten af 1600-tallet efter bybranden i 1610 og lå på hjørnet af Storegade og Store Pottergade. Huset fik en ny facade i 1738, hvilket stod at læse på gavlen helt frem til nedrivningen i 1949.

Tyve år senere blev pladsen med J. P. Junggreen Haves fantasifulde springvand opkaldt efter husets sidste beboer ”Mutter Stahlbom” samtidig med indvielsen af gågaden i 1969.

Vilhelmine Stahlbom havde en lille slikforretning, der havde sin glansperiode i 1930'erne og 40'erne, hvor børnene dengang stod på stenbænken ud mod Storegade med næserne presset mod ruden for at beskue herlighederne. Man kunne få en herlig sliktut til 2 øre – de store kostede 5 øre.

Sliktutterne var lavet af avispapir, og tryksværten kunne godt smitte af ”å æ slik,” og resterne sad på både hænder og i tøjet.

Det sort/hvide foto af ejendommen på Ramsherred 44 og Store Pottergade er fra før 1931, så gadespejlet må være monteret efterfølgende i forbindelse med ombygning af ejendommen. Privatfoto
Annonce

Røg cigaretter i smug i "æ putgyde"

En af byens historieskrivere, afdøde Frands Gregersen, har fortalt, at han husker den rustne dørklokke, der klimtede, når man gik ind i den lille mørke og skumle butik. Der kunne man, mens man ventede på Mutter Stahlbom, kaste et blik over alle herlighederne.

Der var nok at vælge imellem. På en beskidt skål lå der nogle cigaretter, som kunne købes stykvis, og som senere blev røget i smug omme i ”æ putgyde”

Siden af huset, der vendte mod Store Pottergade, var byens såkaldte ”vægavis” Som eksempel fortalte hvad der ”gik i æ kino” samt andre aktiviteter såsom juletræsfest m.m.

Huset er ikke for alvor borte, men kan ses i ”Den gamle by” i Århus, hvor det blev genopført 1952 og fungerer der som posthus.

Annonce

Slap for at hænge langt ud af vinduet

Nogle gange, når turen går gennem byens gågade i et eller andet ærinde, sker det, at jeg hæver blikket og kigger opad for at betragte gadens huse øverst oppe.

Her for nyligt fangede mit blik vinduet med et gadespejl monteret – et levn fra gamle dage. Det er hjørneejendommen Ramsherred 44/ Store Pottergade, det drejer sig om. Det sort/hvide foto er fra før 1931, så gadespejlet må være monteret efterfølgende i forbindelse med ombygning af ejendommen.

Da gadespejlene kom frem uden for vinduerne omkring 1850, var der ofte tale om, at de rige ejere havde et gammelt spejl hængende indenfor, som de ikke længere brugte. Et stykke af spejlet blev bragt til smeden, som efter ønske fra kunden udformede et lille firkantet eller ovalt spejl til at hænge uden for vinduet. Nu kunne man rigtigt følge med i, hvad der skete på gaden - også uden at hænge langt ud af vinduet.

Her for nyligt opdagde Niels Chr. Nielsen et gadespejl monteret på et vindue på hjørneejendommen Ramsherred 44 og Store Pottergade – et levn fra gamle dage. Privatfoto
Annonce

Gud må have et store gadespejl

Jeg fandt denne lille søde fortælling på nettet:

For mange år siden gik fireårige Susanne sammen med mor, far og storebror ad en af Maribos gamle gader på vej mod domkirken. På næsten alle de gamle huse var der anbragt gadespejle ved vinduerne, hvilket vakte den lille piges nysgerrighed. Hun fik forklaret, at når man inde fra stuen kiggede ud gennem sådan et gadespejl, kunne man se alt, hvad der skete både oppe og nede i gaden, hvorpå ungen prompte udbrød: "Nøøej, så må Gud vel nok ha' et stort gadespejl."

I gamle dage var der monteret gadespejle på husene, så vi kunne holde lidt øje med hinanden, og så de gangbesværede ældre kunne følge lidt med i livets gang i byen. I dag er de fleste pillet ned, og erstattet af overvågningskameraer, men nogle er som vist stadig bevaret som et minde fra Aabenraa i gamle dage.

P.s. Den karakteristiske søjle som ses ved indgangspartiet, er fremstillet lokalt i Aabenraa hos Fa. ”Stallknecht Jernstøberi”, som var beliggende i Slotsgade 24.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce