Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Når børn mister: Selv i den største sorg var der små glimt af lys

Elisabeth Arendt mistede som 11-årig sin far, Poul Anton Arendt, tidligere sognepræst i Holbøl. Hun har nu skrevet en bog om egne og tre søskendes oplevelser fra dengang. pressefoto
Som 11-årig mistede Elisabeth Arendt sin far, sognepræst i Holbøl Poul Anton Arendt. Han efterlod sin ægtefælle og fire børn - alle tacklede sorgen på forskellig vis. Det fortæller Elisabeth Arendt om i en ny bog. I dag er hun selv sognepræst.

Holbøl:  I årene fra 1977 og frem til sin død i 1986 var Poul Anton Arendt sognepræst i Holbøl. Han efterlod sin ægtefælle og fire mindre børn, som dengang var hhv. treethalv, seks, ni og elleve år gamle.

Nu har hans ældste datter Elisabeth Arendt skrevet en bog med titlen ”Lysglimt – om forældretab i barndommen”. Den handler om, hvordan hun som 11-årig mistede sin far, Poul Anton Arendt, og hvordan hun og hendes tre yngre søskende evnede at finde lysglimt midt i sorgen.

- I en mørketid, som den, vi netop har gennemlevet her i foråret med covid-19, hvor der har været lukket ned for vores sociale liv, må vi lede efter de små glimt af lys, som hverdagen bringer, fortæller Elisabeth Arendt, der voksede op i Holbøl præstegård.

Annonce

Bogen har været undervejs et stykke tid. For fire år siden fik Elisabeth Arendt idéen til at nedfælde sine egne erfaringer og fortælle, hvordan børn oplever tabet af en forælder, og hvordan det præger dem livet igennem.

Forskellige historier

- I 2017 havde jeg lange dybe samtaler med mine tre yngre søskende, da vi mistede vores far. Det var fire meget forskellige historier om sorgen og tabet, der gemte sig i søskendeflokkens erindringer, fortæller Elisabeth Arendt.

Om forfatteren

Elisabeth Arendt er sognepræst i Glostrup. Hendes bog ”Lysglimt – om forældretab i barndommen” beskriver ud fra egne oplevelser, hvordan mødet med døden og sorgen påvirker barnet.

Hendes far, Poul Anton Arendt, var sognepræst i Holbøl sogn fra 1977 til sin død i 1986. Året efter udgav hans enke og hans forældre bogen ”Livet er et fund” med støtte fra Bov Bladet. Bogen indeholder de klummer, som Poul Anton Arendt offentliggjorde i netop Bov Bladet.

Hvert år mister omkring 7000 børn og unge en forælder eller en søskende og endnu flere deres bedsteforældre.

For der var stor forskel på at være storesøsteren på 11 år, der efter tabet påtog sig et meget stort ansvar i familien og så være den yngste på 3,5 år, der intet husker om sin far.

- Også de midterste søskende oplevede en stor omvæltning i deres liv, da vores far døde. Min ældste lillebror blev meget opmærksom på, hvordan vores mor havde det og blev endnu stærkere knyttet til hende. Min lillesøster bar derimod smerten for sig selv og gik i mange år rundt med sorgen i sit hjerte, lyder det fra Elisabeth Arendt, der i dag selv er sognepræst.


Det var fire meget forskellige historier om sorgen og tabet, der gemte sig i søskendeflokkens erindringer

Elisabeth Arendt, forfatter og sognepræst


Det tog lang tid at skrive bogen færdig, eftersom hele familien blev inddraget i skriveprocessen.

Annonce

Præget livet igennem

- I de år, hvor bogen blev skrevet, fik vi som familie lært nye sider af hinandens historie at kende, og vi blev meget klogere på, hvordan tabet af vores far har præget os alle livet igennem. Samtidig fik vi alle fire og vores mor talt om sorgen og bearbejdet nogle af de ting, der skete dengang, siger Elisabeth Arendt.

I 2019 lå bogen endelig færdig, nu manglede forfatteren blot et forlag, der ville udgive den. Efter at have kontaktet mange forlag fik Elisabeth i sommeren 2019 en aftale hos Gads Forlag, hvorefter den spændende og afsluttende redigeringsproces kunne indledes.

I slutningen af marts skulle Elisabeth have fejret at bogen udkom. Hun havde endda planlagt at holde en stor bogreception i sit bofællesskabs fælleshus i Albertslund nær København.

Annonce

Virtuel fejring

Men som alle andre større sociale arrangementer blev bogreceptionen dog aflyst på grund af corona-epidemien. I stedet måtte hun fejre begivenheden på de sociale medier og om aftenen samme med sin allernærmeste familie. Det blev nu alligevel en rigtig festdag, hvor hun blandt andet skålede i hvidvin over Messenger med gamle studieveninder.

Bogen ”Lysglimt” rummer flere fine fortællinger fra søskendeflokkens barndom i Holbøl. Udover at beskrive familiens sorg, fremhæver den også det fantastiske netværk, der bar familien igennem sorgen. Hvordan mange mennesker fra blandt andet Holbøl støttede familien i den svære periode, hvor faderen var syg og i årene efter dødsfaldet, hvor familien måtte flytte fra Holbøl præstegård og ind til Aabenraa.

I det store netværk, som omgav familien, fandt alle fire søskende støtte til at lære at leve med tabet af deres far.

Annonce

Små glimt af lys

- Uden venners og familiens hjælp var vi aldrig kommet så godt igennem tabet og sorgen, som vi alle fire er. Derudover har vores mor store omsorg og evne til at få alt det praktiske til at hænge sammen også haft stor betydning for os. Vi har således mange mennesker, vi kan takke for, at vi er dem, vi er, og at vi alle fire i dag som voksne lever et rigt liv.

Bogen beskriver, hvordan forfatteren og hendes tre søskende oplevede én af  livets store kriser, tabet af deres far. Den rummer mange små historier om, hvordan de fire børn evnede midt i det svære at kunne fortabe sig i leg og samvær med deres venner. Hvordan de på hver deres måde fandt små glimt at lys i hverdagen. Den bringer håb om, at ethvert barn eller forælder i krise, ved familiens og venners hjælp kan genfinde troen på, at sorg - og mørketid kan overvindes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester vil ikke kede dronningen med historiske detaljer: Hun skal høre, hvordan det er at være sønderjyde med stort S

Annonce