Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Nu er det ganske vist: Juletog kører fra lørdag, men tovholder er ked af forløbet

At juletoget nu skal køre på veje, som her hvor det krydser Jernbanegade for at komme over i sit nye depot ved Banegården, har været omdrejningspunktet i hele sagen om tilladelser. Trafiksikkerheden er meget vigtig, når politiet skal give tilladelser, og derfor har de sagt nej til flere af de alternative ruter. Foto: Mette Christine Schulz
Love, tilladelser og masser af mails og telefonsamtaler har fyldt tovholder for juletogene, Ingolf "Guffe" Lorenzens dage de seneste uger. Fredag kom togene endelig på plads i det nye pakhus ved Julehjertebyen.

Aabenraa: Lørdag den 4. december kan vi igen komme ud og køre en hyggelig tur på gågaden i juletogene.

Det er ganske vist, efter tilladelserne endelig kom i hus i begyndelsen af ugen. Forud var gået flere uger med mails frem og tilbage mellem tovholder for juletogene Ingolf "Guffe" Lorenzen, Aabenraa Kommune og Syd- og Sønderjyllands Politi, telefonopkald og udfyldning af ansøgninger, hvilket tovholderen kalder for forvirrende.

- Det var lettere for mig at få tilladelse til at køre gennem et militærområde i Himalaya-bjergene på motorcykel, end det har været at få lov til at køre med et juletog i Aabenraas gader. Kan det virkelig være så svært? Jeg synes, der har været alt for mange mails frem og tilbage, og de gør bare, at man misforstår hinanden, forklarer han.

Annonce

Hvorfor ikke drikke en kop kaffe?

Ingolf "Guffe" Lorenzen har derfor flere gange i forløbet inviteret både embedsfolk fra Aabenraa Kommune og de ansvarlige ved Syd- og Sønderjyllands Politi til møde, så de over en kop kaffe kunne tale om problemet og prøve at finde en løsning i fællesskab. Det blev til et møde på gågaden med embedsfolk fra kommunen, men politiet kom ikke.

Tovholder for juletogene, Ingolf Guffe Lorenzen, synes, det er vanskeligt og forvirrende at være frivillig med alle de systemer, hvor der skal søges tilladelser med mere i dag. Han synes, det var nemmere at sætte sig ned og finde en fælles løsning på udfordringerne. Foto: Mette Christine Schulz

- Det er det, der har manglet i dette forløb. At sætte sig ned sammen og tale om tingene, som vi gjorde i gamle dage. I sådan et forløb her laver vi alle fejl, og vi har også lavet fejl, men det er forvirrende som frivillig, når der skal så mange instanser ind over, siger han og tilføjer:

- Jeg er stadig tilhænger af systemet, for vi har det godt i Danmark og har et godt demokrati, men som frivillig er det forvirrende med alle de systemer.

JydskeVestkysten har i den forgange uge prøvet at få Syd- og Sønderjyllands Politi i tale om både den pågældende sag med juletogene i Aabenraa, men også den generelle måde, som f.eks. frivillige skal søge tilladelser til forskellige ting på.

Annonce

Trafiksikkerheden er vigtig

Svaret har været, at politiet har en politik om, at det kun er ledere, der udtaler sig til pressen, og lederen på det pågældende område sekretariatschef, Birgit Nielsen er syg. Hun sendte fredag et skriftligt svar på spørgsmålene.

- Vi har ikke haft mulighed for at se detaljeret på det specifikke sagsforløb inden deadline. Men generelt bestræber vi os på at yde en god service. Et vigtigt omdrejningspunkt i vores sagsbehandling er trafiksikkerhed, og vi har derfor f.eks. også anvist løsninger, hvor juletogs-arrangementet kunne gennemføres forsvarligt. Vi anbefaler desuden, at ansøgerne kontakter os i rigtig god tid forud for begivenheden, da sagsbehandlingen kan tage tid, f.eks. hvis ansøgningen skal i høring hos andre myndigheder, oplyser Birgit Nielsen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Borgmester Thomas Andresen (V), bagerst, deltog i indvielsen af det nye pakhus til juletogene ved Banegården. Han anerkendte i en tale til de frivillige togførere, at det kan være frustrerende som frivillig, at det danske samfund er gennemsyret af regler. Men at vi skal huske, at det er også en god ting, så vi ikke får italienske forhold. Foto: Mette Christine Schulz

Juletogene kører deres første tur lørdag den 4. december klokken 11 fra Nørreport. Her vil borgmester Thomas Andresen (V) køre den første tur.

Ingolf "Guffe" Lorenzen og borgmester Thomas Andresen klippede sammen den rød/hvide snor til det nye pakhus. Foto: Mette Christine Schulz

Sagen kort

Sagen om de manglende tilladelser til, at juletogene må køre i Aabenraa i år, begyndte med, at Julehjertebyen flyttede fra Storetorv til Banegården.

Hvor togene før kun har kørt på gågaden, skulle de nu til at krydse Jernbanegade for at komme til Nørreport, hvor der er af- og påstigning.

Den tilladelse fik de frivillige, men da Aabenraa Kommune inden Julehjertebyens flytning havde planlagt at få lagt ny belægning på passagen mellem Nørreport og det gamle posthus, kunne juletogene ikke køre den vej, som var den, de havde fået tilladelse til.

Dermed skulle der findes en ny transportrute, og det var her, det gik galt. Politiet ville nemlig ikke give tilladelse til nogen af de alternative ruter, som de frivillige havde foreslået som transportrute, og de frivillige togførere var ikke glade for at køre på de veje, som politiet eller kommunen havde foreslået.

Juletogene har derfor stået stille de første to uger af Julehjertebyens åbning, men i denne uge kom beskeden om, at passagen fra posthuset til Nørreport ville være åben fra den 4. december.

Samtidig har Syd- og Sønderjyllands Politi også hastebehandlet sagerne om tilladelse til både transportruten fra Banegården samt en rute fra gågaden til HLT Service på Kathale, hvis ét af togene skal til reparation.

Togene skal nemlig have tilladelse til at køre på offentlige veje, da de ikke er indregistrerede.

Det var lettere for mig at få tilladelse til at køre gennem et militærområde i Himalaya-bjergene på motorcykel end det har været at få lov til at køre med et juletog i Aabenraas gader. Kan det virkelig være så svært?

Ingolf "Guffe" Lorenzen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Uddrag fra Peder Meldgaards biografi: Ingen jammer fra min side. Kun tak.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vi kan lære af Peder Meldgaards liv: Smid filtret væk og engagér dig i din by og dine medmennesker

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Stor opbakning til byens butikker: Aabenraaerne har købt lokalt gavekort for tre millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Lokal yin yoga-lærer udgiver digtsamlinger

Ugeavisen Aabenraa

Team Rynkeby lancerer deres egen øl: Skal give halvanden million kroner til Børnecancerfonden – på bare fire uger

Ugeavisen Aabenraa

Butik i gågade lukker: Kunstnere går hver til sit

Ugeavisen Aabenraa

Boligsalget sætter endnu engang rekord: Tyskere er vilde med at flytte til Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Dres gik ned med stress og begyndte at lave engle af affaldsjern: Nu giver han dem til Et Hjerte for Alle

Ugeavisen Aabenraa

Ramt af hjerneblødning få dage inden sin 80 års dag: Nu er markant erhvervsmand død

Ugeavisen Aabenraa

Sønderjysk DM-mester i stand-up vender hjem til Aabenraa for en aften

Ugeavisen Aabenraa

Hans har sat sit livsværk til salg: Fiskesøer, huse, campingplads og hytter for 10 millioner

Ugeavisen Aabenraa

Det må være en ommer, Aabenraa Kommune: Vi skal da have en gul folkefest i midtbyen

Ugeavisen Aabenraa

Trods nej til støtte af stor Tour de France-event i centrum af Aabenraa: Ambitionen er stadig en gul folkefest - også i midtbyen

Ugeavisen Aabenraa

Han elsker skjorter, kan ikke sidde stille, og så kan han sætte dato på, hvornår han blev en mand: Bliv klogere på Aabenraa Kommunes nye borgmester

Ugeavisen Aabenraa

Ubudne gæster hos kendt restaurant: Havde et godt øje til vinlageret

Ugeavisen Aabenraa

Nu er der endelig sat navn på: Danmarks største flytter ind på 15.000 kvadratmeter

Ugeavisen Aabenraa

En livsbekræftende forløsning: Lokal korleder udgiver album med egne gospelsange

Ugeavisen Aabenraa

Gallery Sønderborg lukker - flytter til Aabenraa

Sønderjylland

Antallet af indbrud tæt på halveret: Men vi skal stadig huske at låse døren

Sønderjylland

Danske turister er vilde med Sønderjylland: - De må gerne blive lidt længere

Ugeavisen Aabenraa

Landsby udbygger handicapidrætten: Bane til populær sportsgren tæt på at være en realitet

Ugeavisen Aabenraa

Sønderjyske Kidz og Et Hjerte for Alle modtager stor donation: 100.000 kroner fra EDC Poul Erik Bech Fonden

Ugeavisen Aabenraa

Kan du huske, hvad der skete i 2021: Her er året, der gik i billeder

Annonce