Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

- Alt kan selvfølgelig generaliseres til en ekstrem, og en skive franskbrød vil aldrig skade i sig selv. Men vælger man altid det til morgenmad, får man heller ikke de nødvendige kostfibre, og man bliver ikke særligt mæt, siger professor Anne Raben fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. (Genrefoto)
Har man været igennem et vægttab, øges risikoen for, at kiloene kommer på igen, hvis kosten indeholder for store mængder kulhydrater med højt glykæmisk indeks.

Kost: Efter et vægttab har det, du putter i munden, fortsat stor indvirkning.

Kulhydrater med et højt glykæmisk indeks - som hvide ris og lyst brød - øger risikoen for, at vægtnålen tikker til højre igen. Og så giver den type kulhydrater også en let forhøjelse af blodsukkeret.

Det kan øge risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Annonce

Det viser ny international forskning, som et hold fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet anført af professor Anne Raben har stået i spidsen for og udgivet i tidsskriftet Diabetes Care.

- Det underbygger anbefalingerne om at vælge bønner, linser, ærter, groft brød og pasta. Det er dog vigtigt at understrege, at mange kulhydratkilder med lavt glykæmisk indeks normalt også er karakteriseret ved at være mindre forarbejdede og indeholde flere kostfibre, siger Anne Raben.

- Omvendt er mange kilder med højt glykæmisk indeks ofte mere forarbejdede og har lavere indhold af kostfibre. Disse faktorer kan også have spillet ind på resultaterne, pointerer forskeren.

Og netop resultaterne indgår i projekt Preview, som er verdens hidtil største undersøgelse af, hvordan man bedst forebygger type 2-diabetes.

Forskel på kulhydrater

Kulhydrater er essentielle i kosten og for kroppen, men der er stor forskel på, hvilke du indtager.

Har en fødevare et højt glykæmisk indeks, bliver kulhydraterne hurtigere nedbrudt til sukker og optaget fra tarmen, hvilket giver en hurtigere stigning i blodsukkeret.

Fødevarer med et lavt glykæmisk indeks er derimod længere tid om at blive nedbrudt og dermed optaget i blodet.

- Alt kan selvfølgelig generaliseres til en ekstrem, og en skive franskbrød vil aldrig skade i sig selv. Men vælger man altid det til morgenmad, får man heller ikke de nødvendige kostfibre, og man bliver ikke særligt mæt, siger Anne Raben.

Annonce

Find detglykæmiske indeks

Der findes flere registre, hvori man kan se en fødevares glykæmiske indeks.

Men bag nogle af tallene gemmer der sig et andet vigtigt parameter - det glykæmiske load, tilføjer Anne Raben.

Det er defineret ved indholdet af kulhydrat i en portion ganget med fødevarens glykæmiske indeks.

- Vandmelon, gulerødder og kartofler har for eksempel et højt glykæmisk indeks, men lavt glykæmisk load. Med andre ord får man ikke så stor en påvirkning af blodsukkeret, som tabellerne antyder, siger hun.

- Kulhydratmængden er så lille i de fødevarer, at det ikke har nogen betydning at spise efter et vægttab. Tværtimod kan de være nyttige, da vandindholdet også er højt, og både kulhydrat- og kaloriemængden dermed er lav.

Klinisk diætist Lisa Heidi Witt fra Diabetesforeningen har endnu ikke nærlæst studiet. Men blandt Diabetesforeningens egne fem kostråd er to af dem netop færre kulhydrater og kulhydrater af høj kvalitet.

Hvad er glykæmiks indeks?

* Begrebet glykæmisk indeks (GI) blev oprindelig skabt til patienter med diabetes som et værktøj til at regulere blodsukkeret.

* I dag er brugen af GI ikke udbredt i behandling af diabetes, fordi den praktiske anvendelse af GI har en række metodemæssige problemer.

* Lav GI-kost kan benyttes ved fokus på sundere kost, vægttab og forebyggelse af livsstilssygdomme.

* I al sin enkelhed betyder mad med et lavt GI, at der er tale om en kost med mange kostfibre og lavt indhold af sukker.

* Lav GI kost er dog ikke synonym med sund kost.

- Det kunne være grove grøntsager med et højt kostfiberindhold, frugt, bær, tørrede bælgfrugter og fuldkornsprodukter som rugbrød, fuldkornsris og -pasta, foreslår Lisa Heidi Witt og tilføjer:

- Som udgangspunkt er der ikke noget, der er forbudt. Det handler om mængder og hyppighed. Og det er et virkelig godt afsæt at have. Både når man taler om vægt og forebyggelse af type 2-diabetes.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Har du set det? 100-årig kiosk på gågaden er blevet frisket op

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny gourmetpris i Sønderjylland: Hvilken restaurant får du mest ud af besøge for max 1500 kroner?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Sjældne øl bliver serveret i Aabenraa: Mad Scientist overtager hanerne hos Malt & Grape

Ugeavisen Aabenraa

Fællessang på Storetorv er tilbage: Mindes Kim Larsen med hygge, god musik og grin

Ugeavisen Aabenraa

Fik en pris for gejst, godt humør og vilje: Men egentlig er Fleur ret genert

Ugeavisen Aabenraa

Voldsomt kræftforløb endte lykkeligt: Tak for livet Dizzy

Ugeavisen Aabenraa

Jeg undrer mig stadig over Bodenhoffs Kilde: Gør noget ved den - ellers fjern den

Ugeavisen Aabenraa

Rapport lækket: Omstridt specialskole ramt af skimmelsvamp

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde er unik i Sønderjylland: Men det kræver frivillige at få den til at blive flot igen

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde har været en smuk plet i skoven: Beviset hænger på Jyttes væg

Ugeavisen Aabenraa

Lokkemad: SønderjyskE uddeler 500 gratis sæsonkort

Ugeavisen Aabenraa

Kohberg kæmper en hård kamp: Svært at finde faglærte bagere

Ugeavisen Aabenraa

Har du set dem? Nye lokale vandfontæner får opmærksomhed i resten af Danmark

Ugeavisen Aabenraa

Fem arkitektoniske perler: Hvilken har du som favorit

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder af kronprinsens løb med 18.000 sønderjyder: - Sønderborg har mit hjerte

Ugeavisen Aabenraa

Alle er med: Forsigtig aftale om kommunens økonomi

Ugeavisen Aabenraa

Hurtig oplevelse til udsatte børn: Kian kørte 300 kilometer i timen

Ugeavisen Aabenraa

Karsten bliver ved til kroppen siger stop: Glæden ved arbejdet er lige så stor som for 47 år siden

Ugeavisen Aabenraa

Sønderhav har fået ny pølsedronning: Folk strømmede til Bentes pølsevogn

Ugeavisen Aabenraa

Nyt supermarked har alt godt til verdenskøkkenet

Ugeavisen Aabenraa

Desperat hotel mangler en kok: Udlover nu en stor dusør

Ugeavisen Aabenraa

Lukas blev kørt ned i morgentrafikken: Anerkender dem, der hjalp ham, med en gave

Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Børn og voksne fik sig rørt i det flotte sensommervejr

Annonce