Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny på hylden: Majken har udgivet sin første børnebog

Majken Fosgerau Salomonsen debuterer som børnebogsforfatter. foto: Jan Sternkopf
Majken Fosgerau Salomonsen arbejder på Aabenraa Bibliotek. Hendes første bog er netop udkommet og står endda på hylden i børnebogsafdelingen. Hvis den da ikke er udlånt.
Annonce

Aabenraa: Det er altså en fed fornemmelse at kunne gå hen i bibliotekets børnebogsafdeling og så hente sin egen bog ned fra hylden.

Det kan Majken Fosgerau Salomonsen, 43-årig børnekulturformidler på Aabenraa Bibliotek.

Hun har efter to års arbejde fået udgivet sin første bog "Trine Loppelil Sørøverhjerte" på Gyldendals Forlag, men hun har skrevet meget mere.

- Jeg har altid skrevet - uden egentlig at have noget formål med det. For fire år siden besluttede jeg mig dog for at gøre det mere seriøst. Hvis det skal blive til noget, skal jeg også gøre det ordentligt, tænkte jeg, fortæller Majken Fosgerau Salomonsen, der i første omgang valgte at koncentrere sig om ét projekt.

- Jeg plejer at skrive på 2-3 historier ad gangen. Denne gang skulle være meget koncentreret om én historie - også når skriveprocessen blev svær.

Så i 2016 sendte hun et tekstbidrag til en billedbogskonkurrence, som Gyldendal havde udskrevet for hele Skandinavien.

Annonce

Kvalificeret kritik

- Jeg vandt en andenplads - i Norge. Og med prisen fulgte et seminar, en workshop, hvor jeg fik mulighed for at møde forskellige forfattere og forlagsredaktører. Hér gik det op for mig, at jeg kunne noget. Samtidig fik jeg kvalificeret kritik af mit arbejde. Blandt andet blev jeg rådet til at kaste mig ud i større og længere historier, fortæller Majken Fosgerau Salomonsen.

Idéen til "Trine Loppelil Sørøverhjerte" opstod i 2018. Ser hun på forløbet i bakspejlet, kan hun godt se, at fortællingen om "Trine" har elementer fra hendes egen hverdag.

- Jeg ville skrive en børnebog - jeg læser selv en del, idet jeg har en datter på syv år. Og jeg ville især skrive noget til piger. Der er nemlig ikke så meget litteratur til piger - der er mere til drenge. Så jeg ville skrive noget, som hun også kunne få glæde af, forklarer forfatteren og moderen.

Hun er egentlig uddannet akademiker og har en cand. mag. i europæisk etnologi og kulturhistorie. Hun har interesseret sig meget for, hvad vi mennesker er formet af. Især hvad  forældre giver videre til deres børn - ikke mindst hvordan.

Annonce

Hvad er normalt?

Majken Fosgerau Salomonsen forestillede sig derfor to yderpoler: En loppedomptør som far - og en sørøver som mor. Hvordan ville et barn finde sig til rette i en sådan tilværelse?

Bogen har undertitlen "Normalfesten"

- Jeg ved godt, at det er kørt ud i ekstremerne, men jeg tror, at alle børn har oplevet den dér følelse af, at forældrene bare er så pinlige. Men bogen lægger op til en snak med børn, hvad der er normalt, om noget er rigtigt eller forkert. Og så kan voksne altså også hente noget - der er lidt godbidder til dem også, afslører forfatteren med et smil.

Arbejdet med handlingen gik rigtig godt.

- Jeg kunne mærke, at der var god energi. Jeg kom hurtigt langt i processen, husker Majken Fosgerau Salomonsen.

Fra tidligere skriverier ved hun dog sjældent, hvordan handlingen udvikler sig - endsige hvordan bogen ender for hovedpersonen.

- Jeg skriver som regel uden at kende slutningen. Det er meget ureflekteret. For det første får handlingen og personerne helt deres eget liv, for det andet synes jeg, at det er kedeligt at vide, hvad der sker. Men med "Trine" måtte jeg beslutte mig tidligt i processen.

Annonce

Lang vej

Fra sidste punktum og så frem til en udgivelse var der dog endnu lang vej. Den bød ikke kun på flere korrekturlæsninger, men også på regulære omskrivninger. Store dele blev nemlig taget ud af handlingen, noget blev skrevet helt nyt, bogens hovedperson blev rykket mere i fokus og udsat for flere udfordringer.

Så jo - der er virkelig blevet arbejdet for sagen. Men det har været utroligt lærerigt, erkender Majken Fosgerau Salomonsen om det to år lange forløb.

- Handlingen har ændret sig meget. Den er blevet bedre, selv om jeg også syntes, at den første udgave var god. Men den var tandløs, siger hun og retter en tak til den professionelle hjælp, hun har modtaget i processen.

- Det bliver det altså kun bedre af, når der er redaktører ind over. Ikke at de kommer med løsninger, de sætter bare fingeren på nogle ømme punkter, og så er det op til én selv at løse knuden.

Annonce

Læsernes dom

Om der udgives en opfølger til "Trine . . ." er endnu ikke afgjort. Det afhænger lidt af salgs- og udlånsraterne.

Men faktisk er Majken Fosgerau Salomonsen allerede i gang med en 2'er, for bogen er tænkt som serie.

- Jeg har dog ikke kontrakt på en opfølger. Det er svært at få noget udgivet. Der er så mange om buddet, og nåleøjet er så lille.

Men bare det at have afsluttet projektet med den første bog - hendes første børnebog - er stort.

- Nu er hun - Trine - "ude". Det er lidt nervepirrende. For det kan godt være, at man selv er glad for produktet, men man vil jo også gerne vide, hvad læserne synes.


Jeg skriver som regel uden at kende slutningen. Det er meget ureflekteret. For det første får handlingen og personerne helt deres eget liv, for det andet synes jeg, at det er kedeligt at vide, hvad der sker.

Majken Fosgerau Salomonsen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce