Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny sansefødestue på sygehuset: Nu kan kvinder føde med hjælp fra lys og lyd

Den nye sansefødestue på Sygehus Sønderjylland ligner de andre fødestuer med undtagelse af den store skærm i baggrunden, højtalerne og lamperne. Chefjordemoder Trine Andersen viser her, hvordan man med lys og lyd kan skabe forskellige stemninger, som alt efter, hvor kvinden er i fødslen, skal hjælpe med at få fødslen til at skride fremad. Foto: Mette Christine Schulz
I sidste uge tog Sygehus Sønderjylland deres nyeste fødestue i brug. En sansefødestue, hvor farvet lys og lyde er med til at skabe en speciel stemning, som skal hjælpe kvinderne nemmere gennem deres fødsel.
Annonce

Aabenraa: Lyden af bølger og blåt lys fylder rummet for at hjælpe den fødende kvinde med åndedrættet, hvis det er det, hun har brug for.

Hvis hun har brug for noget, kan både lyd og lys skiftes for at skabe en anden stemning. Den stemning, som den fødende kvinde har brug for i det øjeblik og som kan hjælpe få fødslen til at skride fremad.

Den nye sansefødestue på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa ligner ved første øjekast de andre fødestuer på sygehuset. Men den er noget helt specielt, for her er der blevet installeret specielle lamper, en stor skærm med lys i, højtalere og en skærm til at vælge det rigtige tema.

Det er kun en uge siden, at sansefødestuen blev åbnet for de fødende, men den er allerede blevet brugt flittigt.

- Vi har ikke meldt noget ud til vores brugere endnu om muligheden for at bruge denne stue, så det er dem, der tilfældigvis har været på fødestuen, som har fået den tilbudt. Og der har allerede været travlt herinde. Vi har kun hørt fra de fødende om oplevelsen på sansefødestuen, og jordemødrene har også følt, at den nye stue har gjort noget positivt ved fødslen, fortæller chefjordemoder Trine Andersen.

Annonce

Får fødslen til at skride fremad

Sansefødestuen på sygehuset er et gammelt ønske, der er gået i opfyldelse for jordemødrene. Det kunne lade sig gøre nu, da der i forbindelse med om- og tilbygningen af Sygehus Sønderjylland skulle bygges til en fødestue, og dermed skulle der lukkes et vindue.

- Det gav os muligheden for at gøre denne stue til noget særligt. Vi søgte om pengene og fik dem bevilliget, og nu er den klar. Vi ville gerne have en sansefødestue, da vi har set en på Nordsjællands Sygehus og synes, den virkede super godt. Et projekt har samtidig vist, hvilken indflydelse det kan have på fødslen at føde på en sansefødestue. Lys, lyd og stemning har en indflydelse på fødslen og kan hjælpe med at få fødslen til at skride fremad. I denne stue findes der forskellige temaer - alt efter, hvad man har brug for, og som kan understøtte der, hvor man er i fødslen, forklarer Trine Andersen.


Lys, lyd og stemning har en indflydelse på fødslen og kan hjælpe med at få fødslen til at skride fremad. I denne stue findes der forskellige temaer - alt efter, hvad man har brug for, og som kan understøtte der, hvor man er i fødslen

Trine Andersen, chefjordemoder Sygehus Sønderjylland i Aabenraa


Muligheden for at få et andet lys i fødestuen end det sædvanlige klare blå lys er også godt for de nyfødte.

- De slår øjnene op hurtigere, fordi der ikke er det skarpe lys, og det giver også hurtigere den mor-barn kontakt, der skal være efter fødslen, fortæller chefjordemoderen.

De nybagte forældre må sammen med deres nyfødte blive i sansefødestuen i op til et døgn efter fødslen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce