Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny uddannelse: Jette Ottosen gør ventetiden nemmere for døende patienter

Fysioterapeut Jette Ottosen holder sit diplom frem på, at hun nu har modtaget nok uddannelse til at blive certificeret som onkologisk fysioterapeut. Foto: Nicoline Hoeg
Siden 2010 har fysioterapeut Jette Ottosen arbejdet med at lindre smerter og udfordringer for meget syge og døende patienter. Nu er hun blevet certificeret som onkologisk fysioterapeut som kun den tredje fysioterapeut i Region Syddanmark.
Annonce

Aabenraa: I 10 år har Jette Ottosen kørt rundt i Aabenraa Kommune for at hjælpe terminale patienter med at gøre den sidste tid lidt nemmere. Nogle patienter ser hun i flere år. Andre når hun kun at besøge meget få gange, før de går bort. Og dét er en type af fysioterapi, der adskiller sig fra andre arbejdsområder, fortæller hun:

- Fysioterapeuter er jo normalt nogle, der kan fikse ting. Har du ondt i skulderen, så fikser vi det. Men de her patienter kan jeg ikke fikse. Jeg kan kun gøre det nemmere for dem. Måske har de et mål om, at de vil kunne stå op uden hjælp i deres sidste tid. Dét kan jeg hjælpe dem med. Men jeg kan ikke fikse dem.

Jette Ottosen startede i 1987 sin egen klinik ’Aabenraa Fysioterapi og Træning’. Men de sidste 10 år har hun begrænset sin tid på klinikken så meget, at arbejdet med de terminale patienter nu tager det meste af hendes arbejdstid. Hun behandler sine patienter i deres eget hjem og kommer derfor hun utroligt tæt på dem.

- Det er et udfordrende job, men også utroligt livsbekræftende. Det er et arbejdsliv, hvor alt dét jeg kan som menneske og fysioterapeut kommer i spil. Jeg ser det som et privilegium at få lov til at komme ind i mine patienters hjem i en så svær tid og kunne tilbyde lindring og hjælp.

Jette Ottosens bogreol bærer præg af, at hun også i sin fritid læser bøger om sorg og død. Foto: Nicoline Hoeg
Annonce

Uddannelse er vejen frem

Jette Ottosen har netop modtaget sit diplom som certificeret kliniker i onkologisk fysioterapi. Det betyder, at hun har opnået så meget videreuddannelse indenfor det palliative – altså lindrende - speciale, at hun nu har fået papir på det. Et papir, der ikke ændrer meget i praksis for hendes arbejdsdag, men som holder en enorm værdi for hende alligevel:

- Jeg tror, at certificering og specialisering er vejen frem for fysioterapien. Man kan altid blive dygtigere på sit område. Og nu kan jeg i hvert fald byde ind med min faglighed på et meget specialiseret niveau, fortæller Jette Ottosen.

Hun har udover sin nyeste certificering også arbejdet som vikar på et hospice, taget uddannelsen som sorgvejleder og læst utallige bøger om døden og sorgen. Alt sammen noget hun gør med glæde for at blive dygtigere.

- Jeg vil gerne altid være i udvikling, så jeg stopper aldrig med at uddanne mig og interessere mig. Jeg har fundet min hylde og jeg vil hele tiden forsøge at gøre mig dygtigere til dét, jeg gør, forklarer Jette Ottosen.


Det er et udfordrende job, men også utroligt livsbekræftende. Det er et arbejdsliv, hvor alt dét jeg kan som menneske og fysioterapeut kommer i spil.

Jette Ottosen, onkologisk fysioterapeut


Annonce

Ansigt til ansigt med døden

Død og sygdom er altså hverdagsemner for Jette Ottosen. Og når man hver eneste dag er så tæt på mennesker, der er i sorg og som venter på døden, så er det da heller ikke uden bivirkninger. Derfor får alle palliative fysioterapeuter i Region Syddanmark psykologhjælp fire gange om året. Men der er altså også god grund til, at man bliver holdt øje med, fortæller hun:

- Det er selvfølgelig et utroligt hårdt arbejde. De eksistentielle emner trænger sig på, når man arbejder med meget syge patienter. Det bringer døden tæt på, og man bliver konstant konfronteret med, at vi alle har en udløbsdato. Det skal man kunne klare.

Tilbuddet om fysioterapeutisk behandling for døende patienter er gratis, hvis man bliver terminalregistreret af en læge og har en lægehenvisning. Det kan man blive, hvis lægen vurderer, at der ikke længere er nogen behandling, der vil kunne hjælpe én.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce