Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Nye vaccinedoser på vej mod Syddanmark: Men flere udsatte borgere må fortsat væbne sig med tålmodighed

Region Syddanmark modtager 4. og 5. februar 14.800 doser vaccine mod COVID-19. Vaccinerne fra Pfizer/BioNTech ankom 4. februar, og vaccinerne fra Moderna ankommer 5. februar. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
Region Syddanmark modtager i disse dage 14.800 doser vaccine mod coronavirus. Vaccinerne skal dog først og fremmest bruges til genvaccination af plejehjemsbeboere, ældre og frontpersonale. Det betyder, at flere udsatte borgere må vente på at få deres første stik.

Vaccination: Ligesom resten af landet oplever Region Syddanmark, at det går sløvt med at få nok leverancer af vaccinen mod corona.

Torsdag og fredag i den forgange uge har regionen dog modtaget 14.800 nye doser. De 11.700 af dem kom fra Pfizer/BioNTech torsdag, mens Moderna leverede 3100 fredag. Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Vaccinerne vil først og fremmest blive brugt til genvaccination. Det vil sige, at det er beboere på plejecentre, borgere over 65 år, der får personlig pleje og praktisk hjælp, og særligt sårbare borgere, som risikerer et alvorligt forløb med covid-19, der står til at få deres andet stik den kommende tid. Nogle af vaccinerne vil også gå til sundhedspersonale, som skal færdigvaccineres.

Prioriteringen af at få givet flest muligt det andet og sidste stik vil sammen med leveringsvanskelighederne få betydning for nogle af de udsatte borgere, som allerede har modtaget en invitation til at blive vaccineret med det første stik.

De vil ikke kunne komme til at booke tider til vaccination, før der kommer flere vacciner de kommende uger, beklager regionen.

Annonce

Første stik til ældste

I uge 6 er det udelukkende borgere over 85 år, der vil modtage en invitation til at få den første vaccination. Til denne indsats modtager regionen cirka 1500 doser. Her starter man med de ældste, hvilket vil sige borgere over 92 år.

Nyvaccinationer af personale i regionen vil således være på pause resten af denne uge og i næste uge. Dog kan enkelte medarbejdere, der er i størst risiko for smitte, og som endnu ikke har fået en vaccination, blive vaccineret, hvis der bliver enkelte vacciner tilovers, fordi der kan hentes flere ud af glasset end forventet.

I Region Syddanmark er 80 procent af beboerne på plejecentrene nu færdigvaccineret.

42.104 syddanskere har per fredag fået første vaccination, viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut. Det svarer til 3,44 procent af regionens befolkning. 21.007 syddanskere har fået anden vaccination og er færdigvaccinerede.

24 procent af regionens frontpersonale på sygehuse, hos kommuner, i praksis og hos ambulancefolkene har fået første vaccinationsstik, mens fem procent af målgruppen er færdigcaccineret per 29. januar 2021.

På landsplan har 3,34 af befolkningen fået det første stik, mens to procent er færdigbehandlede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce