Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Olieudslip får ikke retsligt efterspil - men ansvaret og regningen skal stadig placeres

Der måtte en større oprensning til langs strandene i Hostrupskov efter olieforureningen. Foto: Aabenraa Brand- og Redning.
Det var ikke 30, men kun tre-fem kubikmeter olie, der løb ud i Aabenraa fra Ensted Olieterminal lørdag den 4. januar. Det fastslår direktøren. Ansvaret for uheldet er ikke placeret endeligt endnu.
Annonce

Aabenraa: Det er nu godt og vel tre uger siden, der ved et uheld slap vakuumolie ud ved Ensted Olie Terminal, og det ligger nu fast, at uheldet ikke skyldes en lovovertrædelse.

Det fastslår vicepolitiinspektør Preben Westh, som har stået for politiets undersøgelse af hændelsen.

- Intet tyder på, at alt ikke har været, som det skal, siger han.

Dermed bliver der ikke noget retsligt efterspil, men det skal stadig fastslås, hvem der har ansvaret for uheldet. Det er nemlig forureneren, der skal betale for den omfattende rensning af strandene ved Hostrupskov, som var nødvendig efter olieudslippet.

Uffe Kirk, der er direktør for Inter Terminals Denmark, som driver Ensted Olie Terminal, EOT, forklarer, at der stadig er en efterforskning i gang af, hvad der egentlig skete.

- Vi kigger på, hvad der kan gøres for at hindre et lignende uheld, forsikrer han.

Hjælp fra nye både

Beredskab Sønderjylland måtte have hjælp fra Beredskabsstyrelsens mandskab i Haderslev for at få fjernet olien fra Aabenraa Fjord.

Hændelsen gav Beredskabsstyrelsen mulighed for at afprøve nogle nye små lavbundede fartøjer, der er udviklet specielt til bekæmpelse af forurening på lavt vand.

Annonce

Mindre mængde

Uffe Kirk oplyser i øvrigt, at mængden af olie, der slap ud ved uheldet, ikke er 30 kubikmeter som først antaget.

- Det var snarere mellem tre og fem kubikmeter, siger han.

Uheldet skete tidligt om morgenen lørdag den 4. januar, hvor det blæste meget kraftigt. Det bevirkede, at skibet Stone 1, der var ved at laste vakuumolie, rev sig løs fra fortøjningen.

De knækkede de såkaldte lastearme, og der nåede at løbe olie ud i fjorden, inden der blev lukket for hanerne.

Henning Jo Jensen, der er næstformand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Aabenraa Kommune, har været en tur langs med stranden i Hostrupskov, og han har rosende ord til oprydningen.

- Der er brugt mange mandetimer på den oprydning. De har gjort det godt, og der er ikke umiddelbart noget at se langs stranden, fortæller han.

Danmarks Naturfredningsforening vil dog fortsat holde et skarpt øje med virksomheder, der spilder olie i fjorden. Uheldet den 4. januar i år var nemlig ikke et enkeltstående tilfælde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce