Annonce
112

Overskud større end ventet: Men forsyningsselskab fastholder, at brugerne skal betale mere

Der venter store investeringer hos Arwos i de kommende år, understreger direktør Ole Damm.Foto: Claus Thorsted
Selv om forsyningsselskabet Arwos kom rigtigt godt ud af 2019, er der alligevel brug for den takststigning, byrådet vedtog for et par måneder siden. Kloakledningerne holder nemlig ikke så længe, som det oprindeligt var ventet.
Annonce

AABENRAA: Når forsyningsselskabet Arwos i dag afvikler den årlige generalforsamling, kan ejeren, Aabenraa Kommune, glæde sig over et uventet stort overskud.

Da budgettet blev lagt, var målet at nå et overskud på 22 millioner kroner, men Arwos kom rent faktisk ud af 2019 med et overskud på 36,7 millioner kroner efter skat.

Det betyder dog ikke, at den takststigning på tre kroner pr. kubikmeter spildevand, som Arwos tidligere på året fik byrådets tilladelse til at gennemføre, kan rulles baglæns igen.

- Vi får brug for pengene i de kommende år til udskiftning af kloaknettet. Vi bør nemlig udskifte 30 kilometer ledning om året, men hidtil har vi kun udskiftet 11 kilometer årligt, forklarer Ole Damm, der er direktør for Arwos.

Arwos fik i fjor lavet en ny analyse af, hvor lang levetid kloakrørene i kommunen har. Den viste, at de ikke kan holde i 75 år, som var det oprindelige udgangspunkt. De bør i stedet udskiftes efter 60 år.

Den planlagte takststigning på tre kroner per kubikmeter give Arwos ekstra syv millioner kroner i kassen om året.

Arwos er begyndt at tænke i alternativer til de meget dyre ledninger i jorden. Det sker for eksempel i Kliplev, hvor regnvand i fremtiden skal sive ned i jorden via særlige bede i vejkanten.

Information til borgerne

Generalforsamlingen i Arwos er ikke åben for alle. Her deltager kun repræsentanter for ejeren, Aabenraa Kommune. Det vil i praksis sige, at det kun er byrådsmedlemmer, der er med.

Arwos holder dog på et senere tidspunkt et informationsmøde, hvor borgerne for mulighed for at spørge ind til både regnskabet og andre ting i forbindelse med driften af Arwos.

Mødet holdes, når det igen bliver muligt af hensyn til smitterisikoen.

Annonce

Flere tilslutninger

Det positive resultat i regnskabet for 2019, skyldes blandt andet, at Arwos har fået flere penge ind i tilslutningsbidrag fra nye ejendomme. Det gav i fjor indtægter på 6,5 millioner kroner, og det var 4,2 millioner mere end planlagt.

Men overskuddet skyldes også, at Arwos har lavet ændringer i organisationen, der har betydet besparelser.

Direktør Ole Damm understreger dog, at der bliver brug for hver en krone for at sikre den nødvendige udskiftning af kloaksystemet i de kommende år. Men det er også den måde, som selskabet økonomi er skruet sammen på, der gør det nødvendigt at komme ud med et større overskud hvert år.

- Vi budgetterer i Arwos med et stort overskud, da bestyrelsen har besluttet, at vi ikke skal ud og låne for at klare de udsving, der naturligt er i løbet af året, fortæller Ole Damm.

Arwos har i 2019 haft en samlet omsætning på 219,6 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce