Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Parterapeut giver gode råd: Tilgivelse kræver overbærenhed og storsind

Amalie Pedersen er sexolog og parterapeut med egen klinik i Rødekro. Privatfoto

Tilgivelsen er vigtig, når det gælder kærligheden -både i kærlighedsrelationer, men også bare generelt i relationer.

Når vi bliver såret, forsmåede eller svigtet, så vækker det ofte en masse følelser, som man har brug for at få givet slip på, før man kan komme videre.

Når vi oplever utroskab, løgn, bedrag, så kræver det også, at I tilgiver for at komme over situationen og videre. I min klinik, når par kommer med utroskab. så har vi 4 faser, vi skal igennem. Én af faserne er tilgivelse.

Tilgivelse bliver ofte også nævnt under ægteskabsritualet i kirken under vielsen, hvor man ofte siger, at ægteskabet kræver vilje til at bøje sig for hinanden. Alt for ofte glemmer vi at række hånden frem, men at tilgive selv det utilgivelige er en af forudsætninger for et godt ægteskab.

“Som herren tilgiver jer, så skal I også gøre det”. Det står i den tredje sætning i vielsesritualet og er et udpluk af nogle af de råd, som apostelen Paulus sender til de nye etablerede menigheder i Romerriget.

Når vi skal tilgive i kærligheden, så handler det ofte om, at man er i stand til at se indad og indrømme egne fejl, men også være villig til at ændre på den måde, man møder hinanden på. Det kræver overbærenhed, overskud, vilje, indsigt og storsind. Det, der ofte sker, er at vi griber til bebrejdelse, kritik, fordømmelse, foragt, undskyldninger, forsvar og bortforklaringer.

Og ofte handler det om vores egen selvrespekt, hvis vores partner har trådt os over tæerne, så skal det ikke bare tilgives. Så holder man fast i, at det har været uretfærdigt og trækker tingene i langdrag. Det er ofte her, vi bevæger ind i de forskellige konflikter i parforholdet. Det er også her, vi bevæger os i de forskellige roller i dramatrekanten, som du har hørt tidligere.

Tilgivelse er svær, og vi ender med at gøre det onde, som vi ikke vil - i stedet for at gøre det gode, som vi gerne vil og som blot kræver et menneskelig sind. Vi vil jo gerne række hånden frem og sige undskyld, men vi gør det ikke særlig ofte – og ofte handler det om, at vi ikke ønsker at tilgive det, der er sagt, gjort og sket i kærligheden og holde fast i de svære følelser.

Du har også brug for at blive tilgivet. Det har vi alle. Du ved godt, hvornår du i bund og grund fejler, når du har sagt de grimme ting til en partner, til en søn, datter, mor eller når du har løjet og fortiet om ting, du ikke turde at være ærlige om. I det sekund kan du mærke den dårlige samvittighed og lige der, har du egentlig brug for at høre fra din partner eller i andre relationer, at det er okay, du er tilgivet. Jeg er sikker på, at du derefter bliver forløst og igen kan holde ud at være inde i dig selv.

Jeg håber, at du bliver i stand til at mærke efter, hvad du har brug for at få tilgivet for, at du kan få givet slip. Måske en uforløst kærlighed, måske en svigtet barndom, måske en utroskab, måske dig selv.

Tilgivelse er et godt redskab – brug det.


Når vi skal tilgive i kærligheden, så handler det ofte om, at man er i stand til at se indad og indrømme egne fejl, men også være villig til at ændre på den måde, man møder hinanden på. Det kræver overbærenhed, overskud, vilje, indsigt og storsind.

Amalie Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce