Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Plan i høring: Svømmehal i Rødekro skal ikke lukkes – men heller ikke udvikles

Svømmehallen er den mest demokratiske af de idrætsfaciliteter, man har i Danmark. Her mødes borgere på tværs af alder og sociale lag. Det fremgår af den nationale analyse Faciliteter til danskernes svømme- og vandkultur, som helhedsplanen i Aabenraa indgår i. Arkivfoto
I forslaget til en helhedsplan for vandfaciliteter, som nu er i høring, står alle fire svømmehaller i Aabenraa Kommune til at blive bevaret. Men svømmehallen i Rødekro skal ikke have en udviklingsplan.

AABENRAA: Efter næsten et år med analyser og workshops med brugerne har kultur- og fritidsudvalget i Aabenraas byråd sendt en helhedsplan for kommunens vandfaciliteter i høring, så alle kan kommentere den indtil den 20. maj.

I arbejdet med helhedsplanen har kommunen blandt andet haft tilknyttet konsulentfirmaet Keingart, og udgangspunktet har været, at kommunen har relativt mange svømmeanlæg og at flere af dem har meget ledig tid.

Konsulenten anbefaler at lukke svømmehallen i Rødekro, fordi den ”har få gæster og er i dårlig byggeteknisk stand”. Og konsulenten peger på, at det muligvis vil være mere drifts- og miljømæssigt bæredygtigt i stedet at udbygge faciliteterne ved Arena Aabenraa, som kun er seks-syv kilometer væk.

Annonce

Men i det forslag, som kultur- og fritidsudvalget nu har sendt ud, lægges op til at bevare alle fire svømmehaller i kommunen – altså også den i Rødekro. Dog skal der for svømmehallerne i Arena Aabenraa, Bov og Tinglev laves særskilte udviklingsplaner og visionsoplæg. Men ikke for den i Rødekro.

- Svømmehallen i Rødekro er kun levedygtig i fem-tiår. På et tidspunkt vil vi stå overfor store investeringer, og til den tid skal der træffes beslutninger. Hvis vi skulle lave en udviklingsplan for den svømmehal, ville det kræve at vi havde et budget, og det har vi ikke på nuværende tidspunkt. De andre svømmehaller er i god stand og driftige, så dem kan vi godt lave udviklingsplaner for, siger formanden for kultur- og fritidsudvalget, Lars Kristensen (V).

Varmtvand vil mangle

På nuværende tidspunkt bruges et varmtvandsbassin i svømmehallen i Rødekro af blandt andre gigtpatienter og til genoptræning. Konsulentens peger på, at der vil blive brug for et nyt varmtvandsbassin i Arena Aabenraa, hvis man lukker i Rødekro.

Byrådet har afsat 50. mio. kr. til en ny svømmehal i Arena Aabenraa, og kultur- og fritidsudvalget venter at have en plan for byggeriet færdig i løbet af få måneder.

- For de 50 mio. kr., der nu er afsat, får vi kun en almindelig svømmehal. Men projektet kan deles op i etaper, og der kan gøres klar, så der er plads til et varmtvandsbassin senere, siger Lars Kristensen, der understreger, at udvalget også vil lytte til høringssvarene.

Helhedsplanen omhandler i øvrigt også to terapibade, i Tinglev Sport und Kulturzentrum og ved Fjordskolen. De skal ifølge planen fortsætte som hidtil, dog med en opfordring om, at de åbnes mere for andre brugergrupper.

Annonce

Også udendørs

Analysen, som helhedsplanen bygger på, viser, at borgerne i Aabenraa Kommune har mange svømmefaciliteter. Der er et svømmebassin for hver 8000 borgere, mens landsgennemsnittet ligger på 16.000. I opgørelsen er de to friluftsbade i Ravsted og Bylderup dog også medregnet.

Friluftsbadene er i øvrigt også med i helhedsplanen, som også omhandler andre udendørs faciliteter som vandlegepladser og naturcentre ved strande og naturspots for eksempel i Ålandet. I planen forslås det, at friluftsbadene omdannes til organisk rensende svømmesøer og at de tilføres elementer som sauna og vildmarksbade.

Annonce

Stort potentiale

Helhedsplanen nævner, at det er en national tendens, at flere vil være aktive udendørs og have adgang til vandet.

Lars Kristensen glæder sig over, at Aabenraa Kommune i det hele taget er godt forsynet med både kystlinje, søer og grusgrave og indendørs faciliteter, og at der er et stort potentiale for at udvikle tilbuddene.

- Vi kan se, at nogle af vores faciliteter ikke bliver udnyttet fuldt ud. De skal gerne udnyttes bedre, og helhedsplanen er et rigtigt godt styringsværktøj. Vi vil hvert år lave en status på og drøfte, hvad de næste skridt skal være, siger Lars Kristensen.

Helhedsplan for vandfaciliteter og aktiviteter

Planen skal danne grundlag for beslutninger og investeringer på svømme og vandkulturområdet i Aabenraa Kommune i de kommende ti år.

Den er blevet til i samarbejde med konsulentfirmaet Keingart samt partnerne bag den nationale analyse Faciliteter til danskernes svømme og vandkultur. Det er Lokale og Anlægsfonden, Dansk Svømmeunion og Danske Svømmebade samt Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet.

Planen kan findes på Aabenraa Kommunes hjemmeside


Svømmehallen i Rødekro er kun levedygtig i fem-tiår. På et tidspunkt vil vi stå overfor store investeringer, og til den tid skal der træffes beslutninger.

Lars Kristensen (V), formand for kultur- og fritidsudvalget
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny pride skal gøre folk klogere på LGBT: Uvidenhed er grobund for mange fordomme

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Her er overblikket: Sådan kan du være med til den første pride i Aabenraa

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne fra en fed koncert: D-A-D førte mig tilbage til de glade 90'ere

Ugeavisen Aabenraa

Jonas har selv været med til at tale Aabenraa ned: Jeg er stolt over den store opbakning, jeg mærker til ny pride

Ugeavisen Aabenraa

Marathonløb blev afviklet: - Det er surrealistisk

Ugeavisen Aabenraa

Karsten lever drømmen ud: Dropper skrivebordet for at blive naturvejleder

Ugeavisen Aabenraa

Rejselysten er for alvor tilbage: Folk står i kø for at få nyt pas

Ugeavisen Aabenraa

Supermarkeder lukrerer på mindre grænsehandel: Røde tal på bundlinjen er vendt til store overskud

Ugeavisen Aabenraa

Lone skal tage hånd om de social udsatte: De svageste får nu deres egen sygeplejerske

Ugeavisen Aabenraa

Dorte er eneste kandidat fra syd

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring fra kommune til alle: Søg penge til at skabe en gul fest

Ugeavisen Aabenraa

Se navnene: De skal konfirmeres

Ugeavisen Aabenraa

Nyt byrum får hængekøjer og insekthotel

Ugeavisen Aabenraa

Dronningen fejrede uforglemmelig begivenhed: - Denne markering var jeg mest ked af at undvære i 2020

Ugeavisen Aabenraa

Borgmesteren var lettet efter besøg: Det eneste, vi manglede, var at synge en sang

Ugeavisen Aabenraa

En lille ændring får stor betydning for dette års DHL-stafet: Kan holdes helt uden restriktioner

Ugeavisen Aabenraa

Flere hundrede bød dronningen velkommen med klapsalver: Thea, Esther og Aviaaja kom helt tæt på dronningen

Ugeavisen Aabenraa

Her er programmet for kongehusets fejring af Genforeningen: Dronningen besøger fire kommuner på én dag

Ugeavisen Aabenraa

Her er Aabenraas gave til dronningen: Får smykke med speciel historie

Ugeavisen Aabenraa

Elever med på historisk billede: Endelig får Anna og Lasse mødt dronningen

Ugeavisen Aabenraa

Padborg Fjernvarme bruger lokale potentialer og skaber grøn energi

Ugeavisen Aabenraa

Ingen publikum i Genforeningsparken: Sådan kan du være med til dronningens besøg

Ugeavisen Aabenraa

Se navnene: Weekendens konfirmationer i Aabenraa, Rise og Bov

Annonce