Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sødt og lækkert: Biavlere delte ud af smagsprøver

Odin Buckleys samler lige de sidste dråber af friskslynget honning, inden fingeren slikkes ren. Sammen med mormor Jette Bjærge var han med for at høre mere om bierne og blomsterne. I forvejen kender han bien Maja foto: Jan Sternkopf
Biavlerforeningen Sønderjylland havde inviteret til Honning & Jordbær-dag på Oldemorstoft. Smagsprøver er en himmerigsmundfuld. Biavlerne benyttede samtidig lejligheden til at gøre opmærksom på, at bier har svært at finde næring. Aabenraa Kommune kommer bierne og insekter i øvrigt til undsætning.
Annonce

Bov: Bien Maja er blandt de tegneseriefigurer, der er kendt og elsket af børn over hele verden. Også i Bov. Hér var femårige Odin Buckley nemlig på besøg på Museum Oldemorstoft sammen med sin mormor Jette Bjærge for at få lidt mere at vide om det, som bier får tiden til at gå med.

Ja - de er flittige til at bestøve blomster og planter, men de laver også honning. Og det var det, som Odin sammen med mormor var kommet for at smage. Friskslynget honning fra forsommerens produktion sammen med et par skiver jordbær, som biavler Irmgard Kold tilberedte til besøgende sammen med sin mand Viggo Kolb i forbindelse med den årlige Honning & Jordbær-dag, som biavlerne forskellige steder i landet inviterede til.

- Honningen blev samlet for tre uger siden. Den er flydende lige nu, fordi den kommer lige fra bistaderne, fortæller Irmgard Kolb. Hun er medlem af Biavlerforeningen Sønderjylland, og med 14 bistader fordelt på tre forskellige steder, bl. a. på kirkegården i Uge med omkringliggende haver og Oldemorstoft, bliver det til en del honning.

- Hér i forsommeren har jeg alene fra ét bistade fået 27 kilo honning, da jeg samlede første gang. I anden omgang blev det til ti kilo, fortæller Irmgard Kolb.

Annonce

Oldemor holdt bier

Hun kendte lidt til biavl, eftersom hendes far havde gjort det til sin hobby.

- Da min far døde i 2010, overtog jeg hans bistader. Faktisk var det min fars bedstemor, altså min oldemor, der var begyndt med at holde bier, fortæller Irmgard Kolb.

Nu er også hendes mand blevet en del af biavlerforeningen. Modsat ægtefællen er han dog ikke iført beskyttelsesdragt, når han går tæt på bierne.

Irmgard Kolb er biavler. Hun har 14 bistader tre forskellige steder, bl. a. på Museum Oldemorstoft i Bov, hvor bierne er med til at bestøve samlingen af historiske æbletræer. foto: Jan Sternkopf

- Jeg var bange for bier i starten. Min onkel havde ellers ofte opfordret mig til at begynde på biavl. Nu har jeg ikke noget imod at være tæt på bier. De gør mig i hvert fald ikke noget, siger Viggo Kolb.

Den årlige Honning & Jordbær-dag tjener flere formål: den giver naturligvis mulighed for at få en lille himmerigsmundfuld og at købe noget af biavlernes fine honning.

Annonce

Bier under pres

Men biavlerforeningerne bruger også lejligheden til at gøre opmærksom på, at bierne har trange kår. Og dermed er naturen under pres.

For bierne er vigtige for bestøvningen af mange blomster. Bierne sprede pollen, dvs. blomsterstøv, fra blomst til blomst. Pollen indeholder sædceller, der er nødvendige for befrugtningen af frøanlæggene i blomsterne.

- Uden biernes hjælp ville mange blomster ikke kunne sætte frø og danne frugt. et æble for eksempel indeholder ti frøanlæg. de skal alle befrugtes for at der kan dannes et æble. Bierne er de vigtigste bestøvere af æbler, fordi æbletræer blomstrer så tidligt på året, at der ikke er andre insekter til at gøre arbejdet, forklarer Irmgard Kolb.

Flere borgere kom for at smage på honning med jordbær samt indkøbe en forsyning af honning. foto: Jan Sternkopf

På Oldemorstoft har Odin Buckley været med til at fylde de to glas, som mormor har købt. Det drypper dog stadig lidt fra hanen på den store spand, hvilket ikke undgår knægtens opmærksomhed. En lille finger sniger sig hen under hanen, og efter lidt tålmodighed er der nok til endnu en smagsprøve.

Om bier og blomster

Der er op til 80.000 bier i et bistade. Bifamilien består af en dronning, nogle hundrede hanbier, såkaldte droner, og mange tusinde arbejdsbier. Dronningen er den eneste, der lægger æg, op til 3000 æg i døgnet i løbet af sommeren. Det er hårdt arbejde - derfor bliver hun passet og fodret af arbejderbierne.

Arbejderbier er hunner lige som dronningen, men deres æggestokke er ikke udviklede.

Bier flyver gerne langt for at finde nektar - op til tre kilometer i godt vejr. De suger nektaren op i deres mave, hvor den tilsættes enzymer så der dannes druesukker og frugtsukker, dvs. honning. Under indsamling af nektar flytter de samtidig pollen fra blomst til blomst og er således med til at bestøve.

Honningen er biernes vinterforråd. Den lagres i vokstavler, forseglet, så den kan holde sig. Men biavleren høster honningen ved at slynge tavlerne, så honningen flyder ud.

Bierne fodres i stedet med sukkervand.

Biernes bestøvningsarbejde er adskillige mange gange mere værd end den honning, man får fra bierne.

Aabenraa Kommune besluttede i april 2019 at være bivenlig kommune. Det betyder, at der etableres arealer med pollen og nektarproducerende frøblandinger. Desuden vil man fremme insekters levevilkår på kommunens områder, bl. a. ved ikke at bruge gift eller slå græsrabatter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce