Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sønderjylland får sin første pride: Kirke vil tale kærlighedsbudskabet op

Regnbueflaget vil snart kunne ses til priden i Syddanmark. Arkivfoto: Ognen Teofilovski/Ritzau Scanpix
Aabenraa lægger kulisser til Sønderjyllands første fejring af LGBT+-personer – også kendt som en pride - til sommer. Blandt deltagerne er sognepræst Thomas Nedergaard fra Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa.

LGBTQ+: Aabenraa går en farvestrålende sommer i regnbuens tegn i møde.

Fra 24. juni og en uge frem forvandles byen til en sønderjysk LGBTQ+-hovedstad, når Aabenraa og Sønderjylland lægger kulisser til sin første pride. En fejring af personer med forskellige seksualiteter og kønsopfattelser, som skal vise, at det er ganske okay at kysse, kramme og finde kærligheden i en mand, kvinde eller noget helt tredje eller fjerde.

Bag projektet står den lokale LGBTQ+-ungdomsafdeling AURA, de lokale biblioteker og den lokale Sct. Jørgens Kirke.

Annonce

Pridens præcise udformning er fortsat i støbeskeen, men planen er, at man vil afholde et gående optog i byen og afvikle arrangementer, som skal give viden til LGBTQ+-personer og øge kendskabet hos andre interesserede.

- Det er en fantastisk mulighed for at sprede vores budskab og fortælle om at være LGBTQ+, og hvorfor vi skal gå op i emnet, siger 22-årige Helene Johansen, der selv er biseksuel, medlem af AURA og tovholder på priden.


Nogle mennesker oplever, at der er et samfund rundt om dem, der ikke støtter dem i at være det menneske, de er, og føle dét, de føler. Men jeg synes, folk må have den seksualitet, de nu engang har.

Sognepræst Thomas Nedergaard


- Det er en rigtig god måde at bidrage til at normalisere andre seksualiteter i gadebilledet. Det håber vi i hvert fald meget at kunne få ud af det, siger hun.

Gud er ligeglad med din seksualitet

En, der bakker op om Sønderjyllands første pride, er sognepræst Thomas Nedergaard fra Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa. Han deler holdningen om, at kærligheden ikke begrænser sig til begreber som køn, og at det er helt i orden.

- Nogle mennesker oplever, at der er et samfund rundt om dem, der ikke støtter dem i at være det menneske, de er, og føle dét, de føler. Men jeg synes, folk må have den seksualitet, de nu engang har, siger sognepræst Thomas Nedergaard.

Otte gange tidligere har han deltaget i priden i København som sognepræst i to kirker på Vesterbro, hvor han blandt andet har delt champagne ud, spillet musik i kirken og lavet kampagner.

Baggrunden for at deltage er kirkens udskamning af mennesker med en anden seksualitet, som har stået på gennem mange hundrede år.

- Det er en arv, vi skal bære, og der vil vi gerne sige, at du er velkommen hos os som det menneske, du er og med den seksualitet, du har. Det er ikke vigtigt for os, hvem du elsker eller har sex med, siger Thomas Nedergaard.

- Vi vil gerne tale til en gruppe mennesker, som, jeg oplever, har et behov for at få kirken i tale, fordi de føler sig udskammet. Derfor har vi en opgave med at få talt kærlighedsbudskabet op, siger sognepræsten.

Derfor vil Thomas Nedergaard også selv tage del i priden, ligesom han og kirkeudvalget vil afholde en såkaldt mangfoldighedsgudstjeneste, der skal udbrede budskabet om, at Gud elsker dig uanset din seksualitet.

Annonce

Kritikken

Nedergaards tiltag er dog faldet flere for brystet, herunder folketingsmedlem Marie Krarup (DF), som kalder kirkens deltagelse i priden for ”noget pjat”. Hos Luthersk Mission i Aabenraa mener kredsformand Martin Munk, at kirkens involvering er imod Guds ord.

Det er to holdninger, sognepræsten ikke er enig i.

- Jeg synes ikke, det er noget pjat. Kirken er langt hen ad vejen kultur, og vi skal bevæge os ind på det kulturelle område, som det her område er. Vi har jo grundlæggende en bog og en tro, som vi baserer det på, og det kan jo ikke blive andet end holdning. Der kan vi godt være uenige, og det må gerne være sådan, siger Thomas Nedergaard.

Annonce

Stort behov for lokal pride

Én der ser frem til, at Sønderjyllands første pride løber af staben i Aabenraa, er det 20-årige byrådsmedlem Jonas Haase (S).

- Jeg synes, det er mega fedt. Jeg er homoseksuel og er opvokset i kommunen og i Sønderjylland, og jeg ved, hvor meget der er brug for den her pride. Jeg er en af dem, der har været nødt til at tage til Aarhus eller København for at finde rådgivning og et fællesskab. Derfor betyder priden meget for mig som minoritet, siger Jonas Haase.

Han har ikke oplevet at være lagt for had, men han er flere gange blevet mødt af stereotyper, der vidner om, at han ikke er som alle andre.

- Nu kan jeg finde et fællesskab i byen, som jeg ellers skulle rejse væk efter. Og så er det et klokkeklart signal for mig om, at byen og kommunen vil vise, at man støtter op om os som minoritet. Det er ikke forbeholdt storbyer som Aarhus, Odense og København, siger han.

Han er meget begejstret for, at også kirken viser sin opbakning til landsdelens første pride.

- Det er enormt vigtigt, for det er nok det sted, hvor vi har den største kamp at tage, siger han.

- Det er jo normalt ikke den front, der offentligt går ud og støtter minoriteter som os. Men der findes LGBTQ+-personer i alle miljøer, også de kirkelige, så at kirken går ud og viser sin støtte, det betyder utroligt meget. Både for mig, der er sprunget ud af skabet, og formentlig også for dem, der ikke er nået dertil endnu, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce