Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sønderjylland giver gave til dronningen

Arbejdet med Den Kongelige Køkkenhave koster 22 millioner kroner, og det er planen, at det skal stå færdigt i juli. Køkkenhaven skal være åben for offentligheden året rundt. Arkivfoto: Timo Battefeld
En lang række virksomheder, fonde og foreninger i Sønderjylland har bidraget til et spejlbassin og to brønde, som skal etableres i den nye Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot.
Annonce

Gråsten: Da dronning Margrethe fyldte 80 år tidligere på måneden, fik hun en gave fra Sønderjylland. Det er Gråsten tidligere borgmester, Bendt Olesen (S), som har samlet ind til gaven, som både dronningen og gæster i Den Kongelige Køkkenhave kommer til at få glæde af. I forbindelse med etableringen af Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot skal der laves et spejlbassin og to brønde.

- Det var med i det oprindelige projekt i køkkenhaven, for normalt er der noget med vand i kongelige køkkenhaver. Men i løbet af projektet var man nødt til at lave en ’skraben af’, og der faldt spejlbassinnet og de to brønde væk. Dronningen og prinsesse Benedikte har dog lagt stor vægt på dem, så der blev gjort klar med afløb og dræn, så det kunne etableres senere. Det tog jeg som en udfordring, siger Bendt Olesen.

Gavegivere

Følgende har bidraget til gaven:

Bitten & Mads Clausens Fonden, Sydbank Fonden, Sønderborg Kommune, Ecco, Norlys, MiniBooster Hydraulicks, Kultur i Syd, ipnordic, Meldgaard, SuperBrugsen Gråsten, Sønderjysk Hjælpefond, Apos, Graasten Håndværkerforening, Gråsten Forum, Fleggaard, H.P. Therkelsen, Petra og H.P. Therkelsens Fond, Danske Bank, Union Bank, Davidsen Tømmerhandel, Bendt Olesen, H. Carstensen Malerforretning, Oknygaard, SIB, Petersen Tegl, Gråsten Handelstandsforening, Industrigruppen i Sønderborg og Broager Sparekasse.

Annonce

Vand til køkkenhaven

Han har i flere år arbejdet på at skaffe penge til det ellers sløjfede projekt. Og i forbindelse med dronning Margrethes fødselsdag har han fået 20 virksomheder, fonde og foreninger til at bidrage til gaven. Han har også selv bidraget økonomisk ud over det frivillige arbejde.

- Det er en gave, dronningen ville synes om, og som mange gæster kunne glæde sig over. Det er flot, at erhvervslivet og vores store fonde har støttet. Det er blevet til en flot gave fra det sønderjyske, siger Bendt Olesen.

Projektet er godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen, og Bendt Olesen afventer nu, at projektet kan gå i gang. Både Slots- og Kulturstyrelsen og SIB har siden efteråret været i gang i køkkenhaven, som skal indvies i juli. Det er dog uvist, om indvielsen bliver til noget, da Kongehuset har aflyst alle arrangementer i forbindelse med coronakrisen. Styrelsen har udvidet køkkenhaven med tre fjerdedele og plantet nye træer og buske. SIB er blandt andet ved at bygge nyt paradehus og vinterhave. De to brønde og spejlbassinet skal placeres i centrum af køkkenhaven, så brøndene kan bruges til vanding.

I gavebrevet til dronningen står der:

- Brøndene vil kunne benyttes til vanding af grøntsager, urter og bærbuske i den daglige drift, såvel som af skoleklasser eller andre lokalt engagerede. Spejlbassinet vil være havens dragende knudepunkt, der opfordrer til leg og spejler paradehuset og gråstenæbletræerne.

Da der er tale om en gave, ønsker Bendt Olesen ikke at oplyse prisen for projektet.

Dette er et eksempel på, hvordan de to brønde i Den Kongelig Køkken have kan se ud. Det er ønsket, at de skal udføres i teglklinker. Foto fra gavebrevet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce