Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sønderjysk idé gøres til lov

Folketingsmedlem og tidligere minister Eva Kjer Hansen (V) har sammen med Liberal Alliances Henrik Dahl været med til at ændre lovgivningen på sygedagpengeområdet. Det betyder, at en forsøgsordning i Aabenraa Kommune - som arbejdsmarkedsudvalget har presset på for - gøres til lov. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
I Aabenraa Kommune mener man ikke, der skal bruges penge på unødvendige lægeerklæringer på sygedagpengeområdet. Det mener man heller ikke på Christiansborg, hvor Aabenraa-forsøg bliver til lov.
Annonce

Aabenraa: Hidtil har det været et krav, at kommunerne altid skal indhente en lægeerklæring inden den første opfølgningssamtale i sygedagpengesager, uanset hvor åbenlyst det er, at erklæringen er unødvendig. Det får formentlig med et nyt lovforslag nu en ende.

- Det ændrer på noget værre bureaukratibøvl, som Aabenraa Kommune og nærmere bestemt medarbejderne på sygedagpengeområdet oprindeligt gjorde Henrik Dahl og jeg opmærksom på, siger Eva Kjer Hansen (V), der sammen med sin folketingskollega Henrik Dahl (LA) har turneret rundt i Syd- og Sønderjylland for at finde eksempler på meningsløst bureaukrati.

- Medarbejderne gav os et bud på - med et meget konservativt skøn - at Aabenraa Kommune bare på det ene område ville kunne spare én million kroner, forklarer Eva Kjer Hansen.

- Nu bliver det op til kommunen at vurdere, om der er behov for at indhente en lægeerklæring, understreger den tidligere minister om lovforslaget, der på Christiansborg har klaret sig igennem førstebehandlingen, hvorefter en endelig vedtagelse plejer at være en formssag.

Annonce

Glæde på rådhuset

I Aabenraa Kommune har man i arbejdsmarkedsudvalget brugt den kommunale udfordringsret til forsøgsvis at bruge en praksis, hvor man ikke pr. automatik indhenter en lægeerklæring.

- Vi mente, det var et uhensigtsmæssigt, bureaukratisk proceskrav. Helt konkret betyder det, at vi i nogle tilfælde ikke indhenter en lægeerklæring, hvis den ikke tjener et formål, siger Søren Lorenzen, der er stabs- og arbejdsmarkedsdirektør.

Han kan ikke umiddelbart bekræfte, at der er mindst én million kroner sparet til lægeerklæringer, men han medgiver, der ligger en besparelse på indhentning af lægeerklæringer, og at sagsbehandlingen bliver hurtigere.

Det er nyt for Søren Lorenzen, at Eva Kjer Hansen og Henrik Dahl med deres viden fra Aabenraa er tæt på at have fået gjort kommunens midlertidige praksis til lov.

- Men hvis det her udmønter sig i et lovforslag, som bliver vedtaget, så er det en fantastisk situation, synes Søren Lorenzen.

Lovforslaget tredjebehandles fredag den 20. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce