Annonce
Ugeavisen Aabenraa

sand mellem tæerne: Rødekro får sin egen by-strand

Rene Jørgensen fra Rødekro-Aabenraa Håndbold ved anlægget, der er ved at blive etableret øst for Rødekro Hallen. foto: Jan Sternkopf
Man kan godt have en strand uden vand. Det kan man i Rødekro, hvor Rødekro-Aabenraa Håndbold er ved at anlægge en bane til strand-håndbold. Blandt andet - for også andre sportsgrene kan dyrkes med sand mellem tæerne. Første store stævne er allerede booket.

Rødekro: Det nytter ikke at bekymre sig på forhånd. For så kunne det være, at Rødekro Beach Arena slet ikke var blevet til noget. Nu er maskinerne i gang på området øst for Rødekro Hallen, og det glæder René Jørgensen, primus motor for det projekt, som Rødekro-Aabenraa Håndbold har sat i værk.

- Det er gået hurtigt fra at vi gik i gang i det tidlige forår og så til nu, hvor det meste af jordarbejdet er lavet. Men når man ikke ved, hvor stor en opgave, man har taget fat på, så går man jo bare i gang, fortæller René Jørgensen om projektet, der ender med at være ét stort anlæg til strand-sport.

Han erkender, at der har været udfordringer undervejs i processen. Men de er blevet løst i takt med at de dukkede op, tilføjer han.

Rødekro-Aabenraa Håndbold blev dannet i 2017, efter at Rødekro IF Håndbold og Sydstjernen indgik et holdfællesskab baseret på glæden for håndbold og på udviklingen af spillerne gennem sammenhold og oplevelser. Visionen var at blive landsdelens førende klub for talent- og eliteudvikling, der bygger på en stærk bredde.

Med 380 aktive medlemmer fra Padborg, Tinglev og det nordlige Tyskland, Skærbæk og Tumbøl er det en klub, der samler store dele af det sønderjyske område, mener René Jørgensen om baggrunden for at tænke håndbold i nye baner.

Strand-området bliver på størrelse med en fodboldbane, så der kan dyrkes forskellige former for strand-sport. foto: Rødekro-Aabenraa Håndbold

Variation i spillet

- Vi har nok snakket om beach-håndbold gennem et par år. Vi har oplevet det ved stævner rundt omkring i Danmark, og det vil helt klart give en variation i spillet i sommerhalv-året - det er i hvert fald noget helt andet end at spille på græs. Så i april satte vi os nogle forsigtige mål og begyndte at søge fonde, fortæller René Jørgensen.

Det første oplæg gik på "en lille firkant", der måske kunne komme til at koste 300.000 kroner.

- Men vi fik os snakket varme. Den "lille firkant" voksede til et projekt, der kunne være attraktiv for sporten i hele landsdelen. Hvilket også kunne betyde, at vi fik større turneringer til Rødekro. Stærkeste argument er dog, at vi ikke ville gøre tingene halvt. Så nu var det et projekt i 700.000 kroners-klassen, lyder det fra René Jørgensen.

Den "lille firkant" var vokset til en arena på 68x35 meter - stort set samme mål som en fodboldbane. Simpelthen for at få plads til de mange aktiviteter, der også kan spilles i strandsand.

I begyndelsen var anlægget forbeholdt håndbold - men der findes flere sportsgrene, der bruger samme underlag: fodbold, volleyball og strandtennis - for nu at nævne de mest oplagte.

- Men også motionister kunne tænkes at lave strandgymnastik, supplerer René Jørgensen. Eller hvad med en beach-party for de unge?

Annonce

Velvalgt placering

Placeringen ved hallen er velvalgt, påpeger han. Der havde været tale om at den nye Beach Arena skulle ligge ved Fladhøjhallen.

- Men det giver mere mening - i hvert fald på nuværende tidspunkt - at den ligger ved Rødekro Hallen. Hér er der plads til anlægget, og så vil det styrke de fritidsmuligheder, der allerede er i området med håndboldaktiviteter i hallen og svømmehallen. Så kan det da godt være, at vi med tiden får det kraftcenter for håndbolden ved Fladhøj, man har talt om. Men det tager vi til den tid.

For hellere gøre noget nu end at vente til om 10-15 år, mener René Jørgensen.

Det har været en spændende proces at være med i - fra tanke til handling og opgaverne undervejs.

- Én af de opgaver, der udfordrede os, var at skaffe det rigtige sand til banen. Det er en stor post i budgettet, fordi sand er voldsomt dyrt, hvis det er rigtig strandsand, vi taler om, og ikke sand fra en grusgrav.

Det viser sig nemlig, at der i Danmark kun er to hoved-leverandører af strandsand, der også er egnet til sportsbrug.

Den ene befinder sig tilfældigvis - og heldigvis - i Aabenraa.

- Firmaet E. Krag har skaffet den nødvendige mængde - og sandet ligger allerede klar ude på kajen i Aabenraa, fortæller René Jørgensen.

Annonce

Sand og jord bytter plads

Inden stranden dog kan etableres, skal der graves muldjord væk. Den bliver genbrugt, oplyser René Jørgensen, der således kan sende overskudsjord den modsatte vej - fra Rødekro til Aabenraa for at digerne ved dyrskuepladsen kan forhøjes.

Det er dog heller ikke noget, man bare lige gør, erkender René Jørgensen. For det første skal jordprøverne være rene, for det andet kræver det kommunal tilladelse at flytte jord fra én matrikel til en anden.

- Kommunen har været rigtig god at samarbejde med. Den har været behjælpelig med både råd og vejledning, siger René Jørgensen.

Han er lidt stolt over at det er lykkedes Rødekro-Aabenraa Håndbold at få projektet i hus i løbet af så kort tid. Endda et anlæg, der i det store og hele svarer til klubbens oprindelige ønsker og visioner.

- Men vi har også sat os selv lidt under pres, siger han med et smil. For ret tidligt i forløbet havde klubben faktisk booket det første store stævne til anlægget.

- Det foregår i maj. Så skal alt være færdigt.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Verdens bedste o-løbere skal dyste i Aabenraas snørklede gader: Du kan også løbe med

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ordblinde Lars skriver sine dæmoner ud i sin første krimi: Selvfølgelig skulle den foregå i ungdommens Aabenraa

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nu skal årets mester findes: Afgørelsens time i løb på Padborg Park

Ugeavisen Aabenraa

Her får du overblikket: Det kan du opleve i Aabenraa i efterårsferien

Ugeavisen Aabenraa

Løvbjerg forvandler grillbar til flaskerum: Giver flere fordele til kunderne

Ugeavisen Aabenraa

Tommy blev ved med at prikke til chefen: Nu har han fået opfyldt drømmen om at blive selvstændig ved at købe chefens klinikker

Ugeavisen Aabenraa

Ingen adgang for voksne: Restaurant Bloom var børnenes for en aften

Ugeavisen Aabenraa

Juletog bliver til spøgelsestog: Kører i gågaden til Halloween

Ugeavisen Aabenraa

Efter 11 år på Storetorv er det slut: Julehjertebyen flytter

Ugeavisen Aabenraa

Efter endnu en aften med et fyldt Storetorv: Nu bliver Kim Larsen-fællessang en tradition

Ugeavisen Aabenraa

Opbakningen halter: Husk at din støtte kan give resultater og lokal stolthed

Ugeavisen Aabenraa

225 gæster overvældede direktør: Havnen åbner helt sikkert dørene for naboerne igen

Ugeavisen Aabenraa

Kommunens arkitektur blev hædret: Hængende Ly løb med to priser

Ugeavisen Aabenraa

Sønderjysk topatlet må vende hver en krone: Søger efter sponsorer for at nå stort OL-mål

Ugeavisen Aabenraa

10. Aabenraa ramt af stor nedgang i elevtallet: Efterskolerne trækker ekstra i år

Ugeavisen Aabenraa

Efter syv måneders vejarbejde: Nu åbner Løgumklostervej snart igen

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder: Kim Larsens sange fik hyggen frem i regnvejret

Ugeavisen Aabenraa

Bind og Bloom inviterer børnene på fin middag: Overskuddet går til udsatte børn og unge

Ugeavisen Aabenraa

Hvor er den gode legeplads i byen? Børnefamilierne mangler et samlingssted i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Man skal selv tage initiativet, lyder det gode råd fra en by på landet: I Kliplev sørger de selv for nye legepladser

Ugeavisen Aabenraa

Kenneth får altid det samme spørgsmål fra sine børn på 4 og 7 år: Far, hvor er de gode legepladser henne?

Ugeavisen Aabenraa

Jane har givet sig selv en udfordring: Skal gå en maraton på god grundform og stædighed

Ugeavisen Aabenraa

2 år, 3 måneder og 13 dage efter: Endelig fik skyttebrødre en ny konge

Annonce