Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sig det med chokolade: Borgere sender påskehilsen for 30.771 kroner til sygehuset

Indehaver af Vin & Gastro Kasper Faltz hilste "the corona way" på sygehusdirektør Peter Fosgrau, Sygehus Sønderjylland, da de store mængder chokolade blev afleveret. Foto: Timo Battefeld
Et helt varelager af påskechokolade skulle ikke gå til spilde. Indehaver af delikatesseforretning i Aabenraa bad derfor borgerne om donationer, så chokoladen kunne gives som en påskehilsen til medarbejderne på Sygehus Sønderjylland. Donationer for i alt 30.771 kroner strømmede ind fra nær og fjern.
Annonce

Aabenraa: Tænk at købe chokolade - og så er det ikke engang til én selv. Et helt bjerg af chokolade blev mandag middag således afleveret ved hovedindgangen til Sygehus Sønderjylland. Det var Kasper Faltz, indehaver af delikatesseforretningen Vin & Gastro i Aabenraa, der afleverede - modtager var sygehusets sundhedspersonale. Det vil sige læger, sygeplejersker og terapeuter, der fik en uventet påskehilsen som tak for indsatsen i denne corona-tid.

Det var dog ikke Kasper Faltz, der var giveren.

- Det er ganske almindelige borgere, lyder det fra butiksindehaveren, der i sidste uge måtte erkende, at salget af påske-æg gik temmelig trægt.

- Når jeg så på de mængder, vi allerede for lang tid siden havde købt og fået hjem til butikken, så måtte jeg erkende, at det ville blive rigtig svært at komme af med varerne. I disse dage har jeg to - højst tre ekspeditioner om dagen i butikken. Der er ingen folk i byen grundet coronavirus. Så var det, at vi i butikken tænkte, at chokoladen kunne gøre gavn et andet sted, så den ikke gik til spilde inden sidste brugsdato, fortæller Kasper Faltz.

Vicky Tygesen, driftsansvarlige i Sygehus Sønderjyllands logistikservice, triller én af vognene ind på lager, så chokoladen kan opbevares køligt. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Helt over gevind

Som sagt, så gjort: via Facebook opfordrede han brugerne til at donere et beløb - fem eller ti kroner - mod at chokoladen blev givet som en anerkendelse til sundhedspersonalet på Sygehus Sønderjylland. På den måde kunne han reducere varelageret, og chokoladen ville sprede glæde et sted, hvor det måske var tiltrængt.

- Det gik helt over gevind, kunne Kasper Faltz konstatere, da weekenden var omme.

I alt 750 personer donerede tilsammen 30.771 kroner. Pengene blev indbetalt via MobilePay, og aktionen på Facebook nåede mandag op på 439 begejstrede likes, 490 kommentarer, udelukkende positive, og 249 delinger.

Kasper Faltz er fuldstændig overvældet over de mange bidrag.

- Det var langt mere, end hvad vi havde turdet håbe på. Hvis vi bare havde nået 3000 kroner, ville vi være glade. Så det hér er utroligt. Folk nøjedes jo ikke med de fem eller ti kroner, som vi havde lagt op til: der var bidrag på både 50, 80, 100 og endda 200 kroner fra alle de mennesker rundt omkring i landet, der ad denne vej ville sende en sød påskehilsen til dem, vi helst ikke vil møde - nemlig dem, der arbejder hårdt for at holde os andre sunde og raske, siger Kasper Faltz.

Han fik stort set udsolgt ved chokolade-aktionen - samtidig er hans udgifter tæt på nul.

- Jeg har næsten ikke mere chokolade tilbage i butikken, konstaterer han.

Annonce

Fordelt retfærdigt

Direktør for Sygehus Sønderjylland Peter Fosgrau tog imod de søde sager ved lagerporten på sygehusets sydside. Han fik først kendskab til chokoladegaven, da han blev bedt om "lige at kigge forbi".

- Det er utroligt rørende, at der er så mange, der tænker på os i denne særlige situation. Vi må så bare håbe på, at vi kan leve op til forventningerne, sagde Peter Fosgrau og lovede, at chokoladen nok skulle blive fordelt retfærdigt, efter den var blevet læsset på to vogne.

Det er dog begrænset, hvilke typer gaver sygehuset må modtage.

- Det er helt ok, når det ikke er større mængder. Men hvis det breder sig, er vi nok nødt til at have en politik for området. Sådan noget som pizzaer, som man ville give politiet i Esbjerg, ville på grund af smittefaren slet ikke få lov til at komme ind på sygehuset, påpeger Peter Fosgrau.

Sygehusets ansatte må derfor også vente lidt endnu med at nyde de søde sager, påpegede sygehusdirektøren.

Som alle andre varer, der kommer udefra, skal chokoladen nemlig lige tilbringe et par døgn i karantæne. Under kølige forhold.

- Sådan 10-15 grader er optimalt, lød rådet fra Kasper Faltz.

Egentlig var chokoladen tiltænkt påskehandlen i Vin & Gastro. Men på grund af coronavirus gik salget i stå. I stedet for at chokoladen gik til spilde, startede Kasper Faltz en indsamling, så chokoladen kunne doneres til Sygehus Sønderjylland. Foto: Timo Battefeld

Borgere donerede chokoladen til Sygehus Sønderjylland for dermed at sige tak for indsatsen. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce