Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sognebørn planter 200 træer for at mindes historien

Formand for Egvad sogns menighedsråd Jes Jessen Iversen opfordrer sognets borgere at hejse flaget den 10. februar i anledning af afstemningen for 100 år siden. foto: Jan Sternkopf
Egvad sogn planter 200 træer på strækningen mellem Egvad Kirke og Nr. Hostrup i anledning af afstemningen i 1920. Store ting løftes i flok, fortæller formand for menighedsrådet Jes Iversen
Annonce
Annonce

Frivillige hjælper

I det hele taget er sognet kendetegnet af en stor grad af frivillighed. Når borgerne får en idé, er der ikke langt til handling. Det nye Hostruphus, landsbyens multihal, er betalt bl. a. med folkeaktier og donationer ligesom byens borgere har givet en hånd med ved byggeriet.

Også finansieringen af træerne til genforenings-alléen gik stort set af sig selv.

- Alle borgere havde mulighed for at købe deres egen træ. Så kan fortællingen komme i gang i gen, når de, der er børn i dag, bliver gamle og fortæller deres børn og børnebørn, hvorfor de har et træ i alléen, forklarer Jes J. Iversen om projektet.

Alléen indvies den dag, Sønderjylland blev en del af det danske kongerige, nemlig den 15. juni.

Nr. Hostrup: Menighedsrådet ved Egvad Kirke inviterer i samarbejde med sognets foreninger til afstemningsfest mandag, 10. februar, kl. 15 i Nr. Hostrup Forsamlingshus. Da er det nemlig 100 år siden, at Sønderjylland stemte for at blive en del af Danmark .

- Dengang i 1920 var der 348, der stemte dansk - mod 31 tyske stemmer, fortæller Jes J. Iversen, der har kigget i de gamle afstemningsopgørelser.

Dagen starter således med kaffebord, hvorefter tidligere formand for Folketinget Bertel Haarder fortæller historien om Genforeningen.

Annonce

Husk historien

Det er vigtigt at huske historien, mener den 55-årige formand. Og den bør formidles videre til kommende generationer, påpeger han.

Derfor har Egvad sogn besluttet at plante 200 træer på den 1,6 kilometer lange strækning mellem Egvad Kirke og forsamlingshuset i Nr. Hostrup, hvor Genforeningsstenen har fået sin endelige plads.

- Vi vil plante en allé - en genforeningsallé - bestående af 200 spidsløn, som vokser godt på mager jord. Træerne sættes inden for skel, idet de berørte lodsejere har stillet deres jord til rådighed for projektet. Det vidner om den store opbakning, som vi har i sognet, lyder det fra Jes J. Iversen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce