Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Solceller: Aabenraa på vej til at blive klimaduks

Kommunen får masser af forespørgsler fra folk, der vil anlægge solcelleparker. Arkivfoto: Morten Stricker
Interessen for at anlægge solcelleparker er stor i Aabenraa Kommune. De anlæg, der er i støbeskeen, kan levere strøm nok til hele kommunen.
Annonce

AABENRAA: Tinglev har længe haft en solcellepark og en endnu større en er på vej ved Hjolderup syd for Kassø. Politikerne behandler også en ansøgning om et anlæg ved Bjerndrup, og de tre solcelleparker alene er store nok til at forsyne både private huse og erhvervsvirksomheder i hele kommunen med strøm.

- Vi står faktisk til at blive CO2 neutrale ret hurtigt, konstaterer Philip Tietje (V), der er formand for vækstudvalget for land og by.

Udvalget har sat forvaltningen til at udarbejde nogle retningslinjer for, hvordan kommende solcelleparker i kommunen skal indrettes. Disse retningslinjer kommer på udvalgets bord til august.

Solcelleparker er nemlig ikke just kønne at se på, og derfor vil udvalget gerne stille krav til for eksempel stier og beplantning omkring solcelleparkerne.

- Vi skal blandt andet finde ud af, hvor store solcelleparker, vi vil have, og hvordan vi sikrer udsigten til naturen for naboerne, siger vækstudvalgets næstformand, Erik Uldall Hansen (S).

Solceller i 11 lande

European Energy A/S, der står bag den 400 hektar store solcellepark syd for Kassø, er et dansk firma, der blev stiftet i 2004.

Virksomheden har på nuværende tidspunkt oprettet solcelleparker i 11 lande.

Annonce

Benspænd

- Vi har fået rigtigt mange forespørgsler fra virksomheder, der gerne vil etablere solceller. Hvis vi siger ja til dem alle, kunne vi dække en procent af kommunens areal med solceller, fortæller direktør Stig Isaksen fra kommunens forvaltning for kultur, miljø og erhverv.

Der er med andre ord mulighed for, at Aabenraa Kommune også kan huse solceller, som producerer noget af den strøm, der bruges i resten af landet.

I første omgang gælder det dog den store solcellepark syd for Kassø, som firmaet European Energy A/S står bag. En lokalplan for området er i øjeblikket i offentlig høring, og politikerne vil gerne i dialog med beboerne undervejs.

- Planen var, at vi ville holde et borgermøde, men det bliver svært på grund af forsamlingsforbuddet. Med mindre, det pludseligt bliver lovligt at mødes i store forsamlinger, er vi nødt til at finde på noget andet, siger Philip Tietje.

Han mener, at digitale møder vil udelukke for mange at de beboere, der kunne været interesseret, og derfor undersøger kommunen i stedet muligheden for at holde flere mindre borgermøder om lokalplanen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce