Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Spis efter sæson: Server disse sommerspecialiteter nu

Hvis du dyrker squash, kan det være svært at nå at følge med, når den først sætter frugt. Her er squashen serveret i tynde skiver. Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Lad sæsonens modne grøntsager indtage hovedrollen i dine måltider sommeren over

De danske marker bugner med sprøde salater og søde jordbær. Og så burde din tallerken jo sådan set gøre det samme.

Det er nemlig både billigere for klimaet og din pengepung, hvis du prioriterer de grøntsager, der vælter frem af jorden. Så får du også den uforlignelige friske sommersmag.

En god måde at få brugt sommerens grøntsager er ved at tildele dem den primære rolle på madscenen.

Annonce

Og spørger man Søren Ejlersen, som er kok og medstifter af måltidstjenesten Aarstiderne, så er der noget at lære af en klassisk fransk tradition.

- Man kan lave dagens salat med sprødheden fra de danske marker i en stor lerskål med en skøn dressing af sennep, hvidløg, salt og olivenolie, som er pisket op til en emulsion.

- Og lad så det være dagens centrum i aftenmåltidet, foreslår Søren Ejlersen.

Få friskfanget fisk fra kutteren

Der er også sæson for forskellige fisk.

* Nogle kuttere har en sms-service, du kan tilmelde dig, og så får du besked om, hvilke fisk der kan købes, når de kommer i land i en havn nær dig.

* Dermed får du helt friske fisk, når de er i sæson, og de er fanget lokalt.

/ritzau fokus/

Varier indhold

Salatens indhold kan du variere fra dag til dag - afhængigt af hvad der er til at få fat i fra supermarkedet eller en lokal avler.

Det kan være hovedsalat, bredbladet persille, frisk dild, ærter, snittede forårsløg. Der vil være et sortiment, som helt naturligt folder sig ud, forklarer Søren Ejlersen.

- Efterhånden som ærterne fader ud, kommer der nye rødløg eller bladselleri og spæde salater. Så smager du på sæsonen, som den udvikler sig. Hvis man er til det, kan man også smide bær i og gøre det lidt sjovt, siger han.

Og det er langt fra det eneste jordbærrene kan bruges til, når de vælter frem på de danske marker.

Klassikeren er jordbær med fløde. Men spørger du Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken, skal de søde bær ikke nødvendigvis gemmes væk nede i fløden. De kan få ærespladsen på toppen af en panna cotta eller flødeis.

Annonce

Jordbær på pizza

Eller de kan bruges i det salte køkken.

- Man kan bruge dem i stedet for søde tomater i salater eller på spyd, og så kan man hurtigt grille dem og tilføje lidt peber.

- De kan også kommes på en pizza, og så giver de den friske sødme, man ellers får fra peberfrugt eller løg. De skal ikke have ret længe, og så klæder det dem med noget chili af en slags og osten fra pizzaen.

Lidt længere henne på sæsonen - fra juli til oktober - vælter det frem med squash. Ofte så mange, at det kan være svært at nå at bruge dem, siger Tove Færch.

- De kan bruges som en hovedret, hvor man tager de grove kerner ud og bruger resten som bund for et farsbrød - eventuelt med plantefars. Så holder den på farsen, og man får automatisk spist en masse squash.

Du kan også rive squashen og lave den til en slags tzatziki eller bruge den i grove tern i en ratatouille.

- Revet squash kan også bruges i kager og brød som væske i stedet for noget af vandet eller mælken, tipper Tove Færch.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Hjælp kommunen og vind en præmie: Kan du finde på det perfekte navn til nyt hus?

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Ugeavisen Aabenraa

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Aabenraa

- Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Ugeavisen Aabenraa

Lars fik en god oplevelse: Ankom til Raubling i god form og højt humør

Ugeavisen Aabenraa

Direktør fejrer jubilæum: - Jeg har ikke bagt mange speltboller eller klassens-time-kage

Ugeavisen Aabenraa

Unge tager føringen: Genbrug er blevet prestige

Ugeavisen Aabenraa

Familien Eskildsen klemt i det hurtige boligmarked i Aabenraa: Er flyttet ind hos konens bror, mens de venter på drømmehuset

Ugeavisen Aabenraa

Mæglere på vej mod rekordår i Aabenraa: Boliger i byen bliver revet væk - en fjerdedel af dem sælges som skuffesalg

Annonce