Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Stafet 2020: Løbere bringer historisk budskab ind i fremtiden

Genforeningsstafetten bliver fremfor alt en folkelig event, påpeger direktør i DGI Sønderjylland Thomas Sørensen. foto: Lasse Olsson
To festligheder finder sted samme dag i Aabenra den 30. maj næste år: Foran Folkehjem indvies den renoverede Genforeningspark, samtidig kommer løberne fra den 468 kilometer lange Genforeningsstafet 2020 i mål foran Folkehjem
Annonce

Aabenraa: Aabenraa er både start og mål for Genforeningsstafetten 2020, der afvikles i dagene fra 2.-30. maj 2020 i anledning af 100 års jubilæet for Genforeningen.

Og det bliver festligt. For løberne krydser målstregen ved Folkehjem netop den 30. maj, hvor Aabenraa Kommune indvier den ny-anlagte Genforeningsparken.

- Afslutningen af Genforeningsstafetten indgår i festlighederne for indvielsen af Genforeningsparken, bekræfter Thomas Sørensen, direktør i DGI Sønderjylland, der sammen med 23 DGI-foreninger sørger for at stafetten kommer hele vejen rundt.

Med hensyn til selve mål-opløbet foran Genforeningsparken er DGI godt i gang med planlægningen. For stafettens vedkommende er man også langt fremme, lyder det fra direktøren.

Løb for historien

Genforeningsstafetten er et etape-løb, der afvikles i dagene fra 2.-30. maj 2020 i anledning af 100 års jubilæum for Genforeningen.

Start og mål er i Aabenraa.

Hele ruten er på 468 kilometer og er lagt sådan, at løberne kommer forbi 43 Genforeningssten.

Arrangør er DGI, som samarbejder med syv syd- og sønderjyske kommuner; Aabenraa, Sønderborg, Tønder, Haderslev samt Esbjerg, Vejen og Kolding.

Der er lagt ni eventspots langs med ruten, hvor lokale løbeklubber står som arrangør af lokale aktiviteter.

23 foreninger er med til at løfte Stafet 2020

Målet er at aktivere så mange som muligt.

kilde: DGI Sønderjylland

Annonce

Folkelig event

- Den folkelige del er i højsædet. Alle skal have mulighed for at deltage i denne event, der sådan set falder i to dele: den ene, hvor depechen skal transporteres fra sted til sted, og så de lokale begivenheder, ved de i alt ni såkaldte event-spots, hvor de lokale løbeklubber står som arrangør af lokale aktiviteter. Ved de enkelte event-spots er der som minimum et fem kilometers løb og en gå-tur uden tidtagning, hvor alle kan være med. Derudover er der egentlig kun fantasien, der sætter grænser for aktiviteterne. Det er bevægelse og motion, der er i fokus. Og de lokale arrangementer kan foregå i samarbejde med andre aktører. Det kan være kommunen, virksomheder eller andre foreninger. Det er deres arrangement - i samarbejde med DGI Sønderjylland, forklarer Thomas Sørensen.

Når den special-designede depeche skal transporteres fra by til by, er det medlemmer af de arrangerende DGI-foreninger, der tager sig af den opgave. - Selve transporten af stafetten mellem de enkelte byer kan involvere mellem 800-1.000 løbere fra i alt 23 DGI-foreninger.

Alle disse såkaldte transportører får mulighed for at samles ved rastepladsen Fladsten og så løbe med på den sidste etape ind til Aabenraa og en festlig modtagelse på Folkehjem.

- Det er et stort antal, erkender Holger Jacobsen, frivillig og medlem af styregruppen, der består af syv frivillige fra forskellige DGI-foreninger.

Annonce

Tidskapsel

Depechen, der skal transporteres fra sted til sted, får en vigtig rolle. Den skal nemlig også bringe historien videre til fremtiden.

Det er det historiske aspekt i Genforeningsstafetten, der giver mening, påpeger Holger Jacobsen.

- Det handler om at opsamle fortiden – at dokumentere nutiden og aflevere det til fremtiden, forklarer Holger Jacobsen.

Depechen er nemlig en tidskapsel.

Alt hvad der foregår om stafetten, bliver dokumenteret digitalt med både skrift og billeder og gemmes inde i depechen.

- Den bliver så forseglet og udstillet på Folkehjem med påbud om, at den ikke må åbnes før om 100 år. På den måde kan vi formidle historien videre til vore efterkommere. For en sikkerheds skyld får Landsarkivet en kopi af materialet også.

Logo for Genforeningsstafetten 2020 med placeringen af de ni eventspots i syv kommuner. grafik: DGI
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce