Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Stor kirke hopper med på bølgen: Bliv døbt direkte fra gaden

Sognepræst Jørgen Jørgensen er sammen med to kolleger klar til drop in-dåb i Sct. Nicolai Kirke i Aabenraa. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Aabenraa Sogn har besluttet at prøve konceptet drop in-dåb af. Det betyder, at man kan komme ind fra gaden og blive døbt i Sct. Nicolai Kirke.
Annonce

Aabenraa: Skulle man være i nærheden af Sct. Nicolai Kirke i Aabenraa lørdag formiddag den 9. november, så står kirken klar med et tilbud, hvis man endnu ikke er blevet døbt. Drop in-dåb hedder tilbuddet, og det kræver blot, at man har sit cpr-nummer med.

- Kirken står åben fra klokken 10 til 12, og man kan i princippet komme lige fra gaden og blive døbt, siger sognepræst Jørgen Jørgensen, der sammen med to andre præster vil være til stede i kirken.

Drop in-dåb er oprindeligt et koncept fra Norge, men det har efterhånden bredt sig til mange kirker i Danmark, og nu har Aabenraa Sogn også valgt at hoppe på bølgen.

- Vi oplever, at der er nogen, der ikke er blevet døbt, men som egentlig godt kunne tænke sig det. Samtidig har det vist sig i andre byer, at der er et behov, og derfor har vi valgt at prøve det af, siger Jørgen Jørgensen, der dog ikke forventer, at folk vil stå i kø helt ned til gågaden.

- Der er afsat to timer, men er der folk til det, fortsætter vi, tilføjer han.

Til foråret overvejer vi også at tilbyde drop in-vielser.

Kirsten Sønderby, provst og sognepræst

Annonce

Starter med en samtale

Hvis man vælger at dukke op til drop in-dåben i Sct. Nicolai Kirke, skal man afsætte en times tid, men så er det hele også på plads.

- Man starter med en samtale med en præst, så man er klædt på til dåben, og jeg forventer, at hele seancen vil tage en lille times tid. Det hele slutter med, at man får sin dåsattest udleveret, siger Jørgen Jørgensen, der regner med, at det både er unge og ældre, der ønsker at blive døbt.

- Det er et slags forsøg for at se, om der er et behov. Nu prøver vi det af, og så må vi se, hvad der sker, fortsætter han.

I Aarhus ved de, hvad der sker. I begyndelsen af året startede folkekirken i smilets by nemlig op med at tilbyde drop in-dåb. Indtil videre er der blevet holdt fire arrangementer i Aarhus og en på Samsø.

- Der er blevet døbt omkring 25 personer ved de fem arrangementer, og det har været som forventet, siger Poul Henning Bartholin, der er domprovst ved Aarhus Domprovsti.

Lidt overraskende har det dog vist sig, at hovedparten af de døbte ved en drop in-dåb ikke har været lokale.

- Det har typisk ikke været folk fra nærområdet, og forklaringen kan være, at de føler sig forlegne ved at gå i deres egen kirke og vise, at de ikke er blevet døbt, siger Poul Henning Bartholin og tilføjer, at man har valgt at fortsætte med at tilbyde drop in-dåb i udvalgte kirker i Aarhus.

Annonce

Drop in-vielser

Provsten i Aabenraa Provsti, Kirsten Sønderby, er spændt på, hvor mange der dukker op i Sct. Nicolai Kirke lørdag den 9. november.

- Jeg er usikker på, hvor stort behovet er, men nu har vi valgt at prøve det af, siger hun.

Provsten kan dog afsløre, at man i Aabenraa Sogn er klar til at udvide konceptet.

- Til foråret overvejer vi også at tilbyde drop in-vielser. Det har de haft succes med i Kolding, siger Kirsten Sønderby.

Drop in-dåb

Drop in-dåb er et koncept, der er opfundet i Norge.

I Danmark var Kristkirken på Vesterbro i København den første kirke, der tilbød drop in-dåb.

Lørdag den 9. november fra klokken 10 til 12 tilbyder Sct. Nicolai Kirke i Aabenraa drop in-dåb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce