Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Studerende undrer sig i stor undersøgelse over, at Nørreport stadig er kendt som "den døde ende"

Butikkerne i den nordlige ende af gågaden er kede af, at prædikatet "den døde ende" stadig hænger ved, selvom der kun er ét tomt lejemål der pt, og mange bygninger som det tidligere "City 1" er revet væk nu. Men det kræver samarbejde at folks bevidsthed vendt, skriver den studerende Liselotte Nilsson i sin opgave. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Liselotte Nilsson har som hovedopgave i sit studie kigget nærmere på Nørreport-kvarteret og hun undrer sig over, at butikkerne ikke arbejder endnu mere sammen for at komme prædikatet "den døde ende" til livs.

Aabenraa: Samarbejde er vejen frem, hvis butikkerne i Nørreport-kvarteret skal slippe af med prædikatet "den døde ende", som stadig eksisterer i manges bevidsthed i Aabenraa.

Det er Liselotte Nilssons bedste råd efter at have skrevet hovedopgave om netop Nørreport-kvarteret efter den store byfornyelse og de mange millioner, som Aabenraa Kommune har investeret i området.

Hun har i forbindelse med sin uddannelse i entreprenørskab og design på IBA Erhvervsakademi i Kolding nærstuderet Nørreport-kvarteret, som hun fik øje på, da hun var i praktik hos kommunikationsbureauet Kalb i Løgumkloster.

Annonce

Hun havde aldrig før besøgt Aabenraa, men igennem interviews, spørgeundersøgelser og egne iagttagelser prøvede hun at få et indtryk af kvarterets udfordringer, og hvordan der er blevet arbejdet med de muligheder, som butikkerne i området har fået med byfornyelsen.

Her var der specielt to ting, som kom rigtig meget bag på hende.

- Jeg blev chokeret over at læse svarene fra de over 600 borgere, som svarede på mit spørgeskema. Hvor mange, der stadig opfatter Nørreport som den døde ende, når der kun er et tomt lejemål der. Men hvis man først har et billede af, hvordan noget er, så er det svært at få folk til at se det på en anden måde. Men jeg synes så heller ikke, at butikkerne i Nørreport har gjort så meget for, at der skulle blive set på området på en anden måde, mener Liselotte Nilsson.

De samme ansigter

Og det er her, den anden overraskende ting kommer ind. For i forbindelse med byfornyelsen blev der kommunalt afsat en pulje penge på 100.000 kroner pr. år i fem år til aktiviteter i Nørreport. Puljen nåede kun at eksistere i omkring tre år, før man valgte bruge pengene på BID-arbejdet, da der ikke havde været den aktivitet i puljen, som var ønsket.

- Man har ikke benyttet sig af de her midler, som kunne hjælpe med at finansiere nogle af de store planer, der har været lagt for området. Men jeg synes også, de har stået meget med det selv, og det er derfor Kalb er kommet ind for at hjælpe i stedet for det BID-fællesskab, som var der i begyndelsen. Mange vil kvarteret det bedste, men deres forretning er deres førsteprioritet, og det forstår man jo godt. Det er ikke blevet tydeliggjort nok for dem vigtigheden af at deltage i det her BID og stå fælles om at gøre Nørreport til noget nyt. Jeg har været med til en håndfuld møder i kvarteret i min tid som praktikant, og det er jo de samme, der dukker op hver gang. Det er en skam, at den anden halvdel ikke engagerer sig i det, når nu den ene halvdel rigtig gerne vil engagere sig, fortæller hun.

Fire af de butiksindehavere, som deltager aktivt i fællesskabet omkring udviklingen af Nørreport. Louise Baun Quist, bagerst til venstre, Tina Karger, bagerst til højre, Lotte Nyborg, forrest til venstre og Majbritt Høy Nissen kan dog godt ærgre sig over, at der ikke er flere butikker med i samarbejdet. Foto: Mette Christine Schulz

Den pointe anerkender de butikker i den nordlige ende af gågaden. Dem, der bliver kaldt Tordenskjolds soldater og blandt andet står bag den kommende weekends Montmartre.

- Det er ikke helt ved siden af det, hun siger, og det kan også ærgre mig, at der er nogen, der kører med på frihjul. Det er den samme klike af 7-8 butikker, der melder sig, og det er lidt øv, at der ikke er flere med, siger Tina Karger fra Karger Beauty.

Annonce

Bedre samarbejde og sammenhold

Hun bliver bakket op af sine samarbejdspartnere til eventen Montmartre i Nørreport den 21. august - Majbritt Høy Nissen fra Knit Happens, Lotte Nyborg fra Lilly Outlet og Louise Baun Quist fra Ramsherred 18.

Alle er dog også meget glad for det fællesskab, der er kommet op og stå ved hjælpe af det BID-arbejde, som kommunen satte i gang i forbindelse med byfornyelsen. BID står for "business improvement district" og er en model for byudvikling, som den tidligere detailhandler Mikkel Niess fra Vejle arbejder med.

- Det har givet et bedre samarbejde og et bedre sammenhold. Uden det, så var der ikke blevet nogen arrangementer hernede, siger de fire butiksejere.

Siden det første BID-møde i august 2019 er deltagerantallet også kun faldet. Én af dem, som er faldet fra undervejs er Susi Stadager, som har børnetøjsforretningen U-Nique. Coronanedlukningen gjorde, at hun ikke længere kunne overskue at deltage aktivt, og eftervirkningerne af coronakrisen har betydet, at hun ikke har kræfter til ud over at få sin egen butik til at køre også at bruge kræfter på at løfte kvarteret.

- Jeg har kæmpet en brav kamp for at få butikken til at køre i en coronatid, og der er ikke mere, jeg kan gøre. Jeg står helt alene i butikken og kan ikke tage mere på mig. Derfor har jeg valgt at sige, at det arbejde kan jeg ikke bruge krudt på, forklarer hun.

Susi Stadager valgte få dage efter denne snak at offentliggøre, at U-Nique lukker den 31. august.

Annonce

Ny samarbejdspartner ind for at hjælpe

Ifølge Janni Kollerup, som er projektleder på Fremtidens Aabenraa og dermed Aabenraa Kommunes repræsentant på BID-møderne, så har det seneste halvandet år med to nedlukninger og ingen muligheder for at samles eller lave arrangementer haft en betydning.

- Det har været et mærkeligt og udfordrende år, og det tog også noget tid, inden vi fandt ud af, hvad vi ville bruge BIDet til. Derfor valgte vi i 2020 at sige, at puljen med de 100.000 kroner årligt bedre kunne bruges i BID-samarbejdet. I efteråret valgte vi også at revidere det samarbejde og få Kalb ind i stedet for BID Danmark, da vi er et andet sted, hvor der er brug for markedsføring med mere, forklarer hun.

Baggrund om Nørreport-kvarteret

Aabenraa Kommune har investeret over 20 millioner kroner i byfornyelsen af Nørreport-kvarteret. Nogle af pengene er kommet fra Realdania.

Byfornyelsen begyndte i 2015 med købet af det tidlgiere Hotel Danmark, og siden købte kommunen en hel karré af bygninger for at rive dem væk.

Den nedrivning begyndte i foråret, og alle bygninger er nu væk. Tilbage er kun oprydningen, inden indretningen af det nye midlertidige byrum kan begynde. Der er afsat 700.000 kroner til byrummet.

Der er lavet en manual for området med blandt andet farvekoder for maling af facader, som man på et tidspunkt kunne søge kommunal støtte til.

Der er blevet sat gademøbler op, installeret nye gammeldags lamper over gågaden og malet et kæmpe maleri på én af gavlene.

Samtidig valgte kommunen at investere i et samarbejde med en ekstern professionel byudvikler i Mikkel Niess fra BID Danmark. Det gjorde man for at få samlet butikker, udlejere og andre interesserede i kvarteret i et samarbejde om at udvikle den nordlige ende.

Det arbejde er nu overgivet til kommunikationsbureauet Kalb, som holder møder med butikker og andre interessede i Nørreport én gang i måneden.

Det er citychef Dorthe Hilbig enige med hende i, og derfor mener hun også, at butikkerne er lidt undskyldt.

- Der er ikke noget, der kommer af sig selv bare, fordi der er sket en byfornyelse, og butikkerne er nødt til at engagere sig, men det tog også det meste af et år, inden vi opdagede, at vi nok var et andet sted end, hvor BID Danmark plejede at arbejde. Samtidig er det ikke unormalt, at der er en håndfuld, som altid er Tordenskjolds soldater, mener hun.

Fra politisk side er der heller ingen kritik i retning af butikkerne, men formand for Vækstudvalget for Land og By, som bevilligede de mange penge til byfornyelsen, Philip Tietje (V) vil alligevel gerne høre Liselotte Nilssons pointer for at blive klogere.

- Hun er ikke butiksdrivende, og det er jeg heller ikke, så jeg vil ikke gøre mig til dommer over butikkernes indsats. Men hun kan jo sagtens have nogle pointer, som kan gøre os klogere, så vi kan gøre det bedre næste gang. Vi har med vores investering sat liv i en del af gågade, som for få år siden var dødsdømt. Man kan altid diskutere, om butikkerne skulle have gjort mere eller om kommunen skulle have gjort mere, men jeg synes ikke, det har været virkningsløst, og derfor er jeg godt tilfreds, siger han.

Liselotte Nilsson fik 12 for opgaven om Nørreport-kvarteret. Hun starter snart på overbygningen på studiet i Aarhus.


Jeg blev chokeret over at læse svarene fra de over 600 borgere, som svarede på mit spørgeskema. Hvor mange, der stadig opfatter Nørreport som den døde ende, når der kun er et tomt lejemål der.

Liselotte Nilsson


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Har du set det? 100-årig kiosk på gågaden er blevet frisket op

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sjældne øl bliver serveret i Aabenraa: Mad Scientist overtager hanerne hos Malt & Grape

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Ny gourmetpris i Sønderjylland: Hvilken restaurant får du mest ud af besøge for max 1500 kroner?

Ugeavisen Aabenraa

Fællessang på Storetorv er tilbage: Mindes Kim Larsen med hygge, god musik og grin

Ugeavisen Aabenraa

Fik en pris for gejst, godt humør og vilje: Men egentlig er Fleur ret genert

Ugeavisen Aabenraa

Voldsomt kræftforløb endte lykkeligt: Tak for livet Dizzy

Ugeavisen Aabenraa

Jeg undrer mig stadig over Bodenhoffs Kilde: Gør noget ved den - ellers fjern den

Ugeavisen Aabenraa

Rapport lækket: Omstridt specialskole ramt af skimmelsvamp

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde er unik i Sønderjylland: Men det kræver frivillige at få den til at blive flot igen

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde har været en smuk plet i skoven: Beviset hænger på Jyttes væg

Ugeavisen Aabenraa

Lokkemad: SønderjyskE uddeler 500 gratis sæsonkort

Ugeavisen Aabenraa

Kohberg kæmper en hård kamp: Svært at finde faglærte bagere

Ugeavisen Aabenraa

Har du set dem? Nye lokale vandfontæner får opmærksomhed i resten af Danmark

Ugeavisen Aabenraa

Fem arkitektoniske perler: Hvilken har du som favorit

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder af kronprinsens løb med 18.000 sønderjyder: - Sønderborg har mit hjerte

Ugeavisen Aabenraa

Alle er med: Forsigtig aftale om kommunens økonomi

Ugeavisen Aabenraa

Hurtig oplevelse til udsatte børn: Kian kørte 300 kilometer i timen

Ugeavisen Aabenraa

Karsten bliver ved til kroppen siger stop: Glæden ved arbejdet er lige så stor som for 47 år siden

Ugeavisen Aabenraa

Sønderhav har fået ny pølsedronning: Folk strømmede til Bentes pølsevogn

Ugeavisen Aabenraa

Nyt supermarked har alt godt til verdenskøkkenet

Ugeavisen Aabenraa

Desperat hotel mangler en kok: Udlover nu en stor dusør

Ugeavisen Aabenraa

Lukas blev kørt ned i morgentrafikken: Anerkender dem, der hjalp ham, med en gave

Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Børn og voksne fik sig rørt i det flotte sensommervejr

Annonce