Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Synnejysk på aftenskole: Æ sproch æ blæwn moderne

Det sønderjyske kaffebord bliver en del af pensum, når AOF Sydjylland tilbyder kursus i "æ sproch" - i sønderjysk. Deltagerne kommer i løbet af 20 lektioner rundt i landsdelens kultur, historie og ikke mindst dialekten. pressefoto
Som følge af genforeningsjubilæet er der kommet øget fokus på Sønderjylland. Og ikke mindst på sproget. AOF Sydjylland opretter derfor kurser i sønderjysk. Landsdelens historie, den særlige kultur, egnsretterne og det sønderjyske kaffebord kommer på skemaet i løbet af 20 lektioner.

Til efterårets aftenskole-program har oplysningsforbundene en bred palette af spændende tilbud. Hos AOF Sydjylland suppleres kurserne i syv forskellige fremmedsprog med et nyt kursus i ”æ sproch”, i sønderjysk.

- Sønderjysk opfatter jeg dog ikke som fremmedsprog, påpeger leder af folkeoplysningen i AOF Center Sydjylland Brian Kronborg – bare for en god ordens skyld.

Tanken om at oprette et ”synnejysk” sprogkursus er opstået i forbindelse med Genforeningsjubilæet, forklarer Brian Kronborg.

Annonce

- Det kunne være en anden måde at sætte fokus på det sønderjyske, men samtidig fornemmer jeg - og læser mig til at der er en stigende interesse, dels for det sønderjyske, dels for de lokale dialekter generelt. Og lige præcis på det område så har Sønderjylland nok en stærkere lokal kultur end hvis man for eksempel tog til området omkring Skanderborg. Der er ét eller andet særligt ved Sønderjylland, erkender han. Han ved, hvad han taler om – for hans forældre er sønderjyder, desuden er han gift med en sønderjyde.

Stærk national indentitet

- Sønderjyderne har bare en national identitet og en selvforståelse, der er stærkere end i det øvrige Danmark. Og hvor sønderjysk før blev betegnet som bondsk, tør man i dag godt stå ved, at man er sønderjyde.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Brian Kronborg også har ladet sig inspirere af en kollega på Bornholm, som dér tilbyder kurser i bornholmsk. Med stor succes, i øvrigt.


Sønderjyderne har bare en national identitet og en selvforståelse, der er stærkere end i det øvrige Danmark

Brian Kronborg, leder af folkeoplysningen AOF Sydjylland


Kurset hos AOF Sydjylland er primært tiltænkt borgere, der kunne tænke sig at få et indblik i sønderjysk og landsdelens kultur.

- Det kunne typisk være tilflyttere, giver han som eksempel.

Kurset tager nemlig udgangspunkt i Sønderjyllands helt specielle historie, der har sat sit præg på landsdelen.

Annonce

Det talte sprog

- Vi skal høre om genforeningen og snakke danskhed og sønderjysk kultur, og vi skal ikke mindst koncentrere os om dialekten, som den tales i de forskellige dele af regionen, forklarer Brian Kronborg.

For selvfølgelig skal der også tales sønderjysk. Og det kunne forhåbentlig så fange den anden målgruppe, som oplysningsforbundet satser på – nemlig de unge, dvs. de 20-30-årige, som måske nok er sønderjyder, men som ikke taler særlig meget sønderjysk i hverdagen.

- De har måske fået en interesse for deres kulturarv og oplever en stolthed over, at de faktisk er sønderjyder.

I den forbindelse kommer man ikke uden om det sønderjyske kaffebord, erkender Brian Kronborg.

- Nej – for vi skal lave egnsretter og ikke mindst prøve det store sønderjyske kaffebord og gennemgå traditionerne, der knytter sig dertil, oplyser han.

Kurset begynder 20. oktober med i alt 20 letioner og tilbydes tre steder – i Aabenraa, Sønderborg og i Skærbæk.

Kristina Ruhe Dall Sørensen skal undervise i sønderjysk på aftenskole. Foto: Søren Gylling

I Aabenraa er det snart 31-årige Kristina Ruhe Dall Sørensen, der står for undervisningen. Født og opvokset i Aabenraa har hun tilbragt sammenlagt tolv år uden for landsdelen, men er nu vendt tilbage til et lærerjob i Stepping. Hun bor med sin familie i Haderslev.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester vil ikke kede dronningen med historiske detaljer: Hun skal høre, hvordan det er at være sønderjyde med stort S

Annonce