Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Test af årets juleøl

Øllene blev smagt hos Smagen af øl i Hjordkær. Foto: Timo Battefeld
Ugeavisen Aabenraa tester et lille udpluk af de mange juleøl, som du kan finde på hylderne i december måned.
Annonce

Juleøllets historie og ophav er ved at dø - men er det nu også rigtigt nok?

Der findes historie som beskriver juleøl helt tilbage til Harald Hårfagers tid, omkring år 900, hvor der er skrevet: Ude på havet vil han drikke jul.

Helt frem til 1950'erne blev juleøllet produceret på købmandsgårdene rund omkring i Danmark, men siden er den kommercielle og ret beset kedelige juleøl blevet normalen i supermarkederne. Heldigvis findes der pionerer, som med deres passion ikke tager sig til takke med ordinært juleøl. På de mange små håndværksbryggerier rundt om i landet har der i flere måneder været gang i produktionen af årets juleøl. For det er nu traditionerne, duftene og minderne skal tappes på flaske.

Hvad er en juleøl så? På mange måder er det en simpelt spørgsmål, med et simpelt svar – specielt hvis spørgsmålet bliver stillet til en mand på over 50 år. Her skal en juleøl enten være kraftig, stærk og sort som kul. Spørger man derimod morgendagens kunder, unge mænd og unge kvinder, kommer der andre svar. For mit eget vedkommende skal en juleøl være let, læskende og velsmagende. Alkoholen skal være gemt og der skal være balance imellem bitterhed, sødme og den generelle mundfølelse. Jeg skal også gerne kunne drikke mere end én – der må og skal være balance.

Ugeavisens ølpanel har at lavet en øltest, hvor vi har været rundt i de lokale butikker, på jagt efter årets julebryg. Øllene er bedømt ud fra meget subjektive holdninger, og med vores sparsomme viden har vi på bedste vis beskrevet, hvordan vi oplever den enkelte øl.

Berentsen Jule Avec - 4 stjerner

Blomme, figner, dadler, træ og en lille smule mandel. En kompleks strong ale, som bare føles godt i munden. Det er sådan en øl, man trækker ind foran pejsen. En nydelig øl!

Købt hos Smagen af øl i Hjordkær

St-Feuillien Cuvée de Noël - 6 stjerner (Årets juleøl)

Så blev det endelig jul! Duften er syrlig med undertoner af kandis og nelliker, smagen er balanceret og blød og leder tankerne hen på kanel, kardemomme og mørke frugter. En regulær schweizerkniv på flaske. Den kan det hele! Drik den til julemaden, eller nyd den i lænestolen, mens børnene pakker gaverne ud.

Købt i Føtex Aabenraa

St. Bernardus Christmas Ale - 5 stjerner

Klassisk, mørk belgier og en regulær klassiker, når det kommer til juleøl. Tænk frugter, karamel og nødder. En rigtig pejseøl, du knapper op og deler med din gamle far, når maden er pakket væk, børnene er puttet og roen har lagt sig.

Købt i Vin og Gastro Aabenraa

Anarkist Christmas Ale - 1 stjerne

Vi er i tvivl om, hvad den her øl vil, og hvad vi har købt billet til. En ubalanceret ale, hvis bitterhed aldrig rigtig følges tilfredsstillende op. Mørk og brændt i smagen. Det er rent ud sagt noget bøvl.

Købt i Føtex Aabenraa

Amager Bryghus Winter in Bangalore - 4 stjerner

Kraftig duft af klassiske amerikanske humler. Skarp bitterhed og let parfumeret med en eftersmag af te. En helt klassisk ipa, som dog ikke har det store med jul at gøre. Men den har en varme, som giver den en vis berettigelse i de kolde vintermåneder.

Købt i SuperBrugsen Rødekro

Ørbæk Christmas Low - 2 stjerner

Hvem har puttet vand i min brown ale? Alkoholfrie øl er et sympatisk alternativ til dem, der gerne vil skåle med resten af julefrokostselskabet og sætte sig ud i bilen med god samvittighed bagefter. Ørbæk rammer den bare ikke helt rent med sin Christmas Low, som virker lidt tynd og anonym. Bevares, den ryger nemt ned, men så vil vi næsten hellere drikke cola hele aftenen.

Købt i SuperBrugsen Rødekro

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce