Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Theis sagde mojn til Christiansborg med solæg, dåsebajere og Bommerlunder

Theis Kylling Hommeltoft sagde farvel til Christianborg og Folketinget efter sit tre måneder lange vikariat. Det skete med solæg, som han her får sundhedsminister Magnus Heunicke til at smage. På Facebook skrev ministeren, at det var første gang, han smagte ægte sønderjyske solæg, og at det var noget af en mundfuld. Privatfoto

Denne tirsdag startede som så mange andre tirsdage havde gjort det i min tid på Christiansborg. Tirsdag er der nemlig altid gruppemøde i det socialdemokratiske gruppeværelse, som ligger placeret i stueetagen, godt gemt bag paternosteren. Her samles alle socialdemokratiske ministre, medlemmer og statsministeren hver uge til politiske orienteringer, drøftelser og meddelelser.

Det særlige denne tirsdag morgen var ikke den milde forårsluft. Det var ganske rigtigt en særdeles lun morgen, og solen skinnede fra en skyfri himmel. Det var heller ikke, at der i gruppeværelset stod morgenbrød fremme, da det faktisk var første gang, jeg oplevede det.

Nej, det særlige denne forårs-tirsdag morgen var, at det var mig, som i dag skulle vælge sangen, der skulle synges - og at det var min sidste fuldgyldige tur i folketingssalen samt, at jeg havde min afskedsreception for kolleger og venner senere på eftermiddagen.

Annonce

Sangen jeg valgte var selvfølgelig Sønderjyllands kampsang “Det haver så nyligen regnet” af Johan Ottosen 1890.

Sangen, der under Preussens herredømme efter 1864 blev til Sønderjyllands kampsang, og som igen under den tyske besættelse blev flittigt sunget over hele landet. Sangen, som jeg mener fortjener en “revival” igen i den tid, vi lever i nu. Dog ikke kun som sønderjydernes kampsang, eller kun danskernes kampsang, men - havde det ikke været for det begrænsede kendskab til dansk sprog på verdensplan eller Europa - hele den frie verdens kampsang - i kampen mod undertrykkelse og krig.

Sådan blev det, og det var helt tydeligt, at sangen stadig finder plads i landets socialdemokratiske partiforeninger, for alle som én - også statsministeren - sang lystigt med.

Så inden morgenkaffen var drukket og rundstykket spist, havde Sønderjylland startet sit indtog på Christiansborg denne solbeskinnede forårs-tirsdag i gruppelokalet bag Paternostren.

Han blev lovet en måned, men fik tre som vikar i Folketinget. Det har været en stor oplevelse for Theis Kylling Hommeltoft. Privatfoto

Alting har en ende, og min tid som suppleant har hele tiden været til låns - det var vilkåret. Jeg fik ved vikariatets start sat en måned i udsigt, men endte med tre. Jeg håbede på at prøve talerstolen, og det fik jeg så sandelig lov til. Jeg ønskede at møde de andre socialdemokratiske medlemmer og er hjemvendt med nye venskaber i socialdemokratiet og på tværs af partierne. Jeg mangler kun at drikke en Fuglsang med statsministeren, men det må blive næste gang.

Kort sagt, så har jeg oplevet mere, end jeg havde turdet håbe på. Og det er jeg evigt taknemmelig for.

Hjertet af Folketinget er ikke alle dem vi ser på tv. Men alle dem vi ikke ved er der, sekretærerne, både dem for MF’erne, men også udvalgssekretærerne, praktikanterne, betjentene (kalder man personalet i sort, har ikke noget med politi at gøre), som sørger for sikkerheden og meget af det praktiske på Christiansborg, rengøringsfolkene som hver morgen rydder op, netter ens kontor samt kantinepersonalet som sørger for, der altid er lækker mad man kan købe. Alle er det mennesker, som vi ikke tænker på er der. Men uden dem falder korthuset sammen.

Tak til jer. Og især min søde sekretær Helle. Et helt igennem fantastisk menneske, som jeg er kommet til at holde meget af. Og når hun næste gang tager til Højer for at se sort sol, så har hun en åben invitation til kaffe i Aabenraa.

Theis Kylling Hommeltoft blev kendt ud over Aabenraa for at sige "fuck" i Folketingssalen, hvilket man absolut ikke må. Videoen blev lagt ud på de sociale medier og blev kommenteret flittigt - mest positivt, hvilket hjalp den lokale politiker, som ikke kunne sove natten efter bommerten, da han synes, det var så pinligt og havde lyst til at kravle ned i et hul. Privatfoto

En praktikant skal også have tak, for var det ikke for ham, så havde jeg nok ikke taget ejerskab på mit “fuck” i Folketingssalen. For som han sagde, “det er da meget sjovt.” Tak for det, Kasper. Det havde jeg brug for at høre, da skam var den eneste følelse, jeg havde ovenpå en nat med mareridtlignende drømme om hændelsen.

Jeg har fået lov til at opleve verdenen fra de bonede gulve i Paris til de støvede og militærbevogtede gader i Jerusalem. Jeg har fået et indblik i global sikkerhedspolitik, som jeg ikke havde turdet tro på. For der har været fart på fra den første dag, jeg satte mine fødder på Slotsholmen i København.

Jeg var med til at ophæve Corona-restriktionerne.

Jeg så en minister og god ven blive væltet.

Jeg var der, da krigen kom til Europa.

Jeg stemte for mobilisering af det danske militære bidrag til NATO.

Verden er ikke den samme længere, det er den næppe for nogen. Men det er den slet ikke for mig. Og min tid i Europaudvalget har også åbnet mine øjne for kompleksiteten i geo- og sikkerhedspolitik.

Jeg må medgive, at Europaudvalget nok blev min “darling” under mit vikariat. Jeg håber på et glædeligt gensyn med udvalget en dag. Et udvalg, der i dag ikke er særligt velanset - hvilket det var tidligere. Der var det nærmest kun tidligere ministre eller medlemmer med lang anciennitet, der var medlemmer. Men sådan er det ikke i dag - heldigt for mig, kan man sige.

Men Europaudvalget er det udvalg, hvor ministrene skal hente folketingets mandat til at forhandle i Europa - så temmelig vigtigt.

Solæg, Bommerlunder og Kylle-Kylle

Temaet denne tirsdag var Sønderjylland, og jeg havde inviteret mine kolleger i folketingsgruppen samt de ansatte i udvalgene, jeg havde haft berøring med på udvalgsrejser og megen mødeaktivitet, med.

Som Brdr. Price havde jeg forberedt mig hjemmefra og i påsken tilberedt 100 solæg, købt 4 kasser Tuborg påskebryg (fordi der er en kylling på) og en flaske Bommerlunder snaps - og lige netop denne snaps mindes jeg fra mit barndomshjem i påskedagene.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, til venstre, nyder en dåsebajer, mens Theis Kylling Hommeltoft laver solæg. Privatfoto

Selve arrangementet var godt besøgt. Mange kiggede forbi, flere fik sig et solæg og langt de fleste af dem kunne lide det. Især mindes jeg Mogens Jensen, der med stort velbehag, nærmest som en sønderjyde, hurtigt fik spist et par stykker. Fødevareminister Rasmus Prehn og sundhedsminister Magnus Heunicke slog også begge et smut forbi til en bid af en ægte sønderjysk “nationalret”. Rasmus fik sammen med en anden Rasmus, nemlig Rasmus Stoklund både et solæg og en Bommerlunder - og omend Stoklund mente,der manglede et stykke rugbrød til solægget, så kunne de begge lide det.

Og som de tyske håndværkere i 1900 tog mojn med til Sønderjylland, tog jeg mojn med mig til Slotsholmen. Og mojn blev nok sagt mere denne tirsdag, end der er blevet sagt i lang tid på Christiansborg. Ikke kun fordi jeg sagde det til alle (det gjorde jeg hver dag), men også fordi de denne tirsdag spejlede min hilsen og svarede med et mojn - med munden fuld af solæg, en pantfri påskebryg i hånden og med Bommerlunder i maven.

Alting har som tidligere skrevet en ende, det har denne klumme også. Jeg vil sige tak til alle, som har læst med. Det har været en fornøjelse og et privilegie at have haft muligheden for at dele mine tanker og oplevelser med ugeavisens mange læsere.

Mojn og på gensyn

Som Brdr. Price havde jeg forberedt mig hjemmefra og i påsken tilberedt 100 solæg, købt 4 kasser Tuborg påskebryg (fordi der er en kylling på) og en flaske Bommerlunder snaps - og lige netop denne snaps mindes jeg fra mit barndomshjem i påskedagene.

Fra klummen
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Stigende energipriser rammer Arena Aabenraas badegæster

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Kunne du tænke dig at se den nye politistation indefra? Nu har du chancen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

37-årig fængslet og sigtet for drab: Politiet var forbi tidligere på dagen

Ugeavisen Aabenraa

Grundene har ligget øde hen i 23 år: Nu bygger Anders og Kira som de første deres drømmehus

Ugeavisen Aabenraa

Forurening langt værre end forventet: Regionen renser forurenet grund i Aabenraas bymidte

Ugeavisen Aabenraa

Mere plads - mindre husleje: Change flytter over på den anden side af gaden

Ugeavisen Aabenraa

Se alle billederne fra den røde løber: IBC-elever til galla i glimmer, glitter og flotte biler

Ugeavisen Aabenraa

Supermarked kunne ikke løbe rundt: - Aabenraa er for lille

Ugeavisen Aabenraa

Årets hus i landsby har fået en gevaldig make-over

Annonce