Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Thomas i gang med sit livs vægttab: - Jeg vil jo gerne opleve at få børnebørn

I dag har 45-årige Thomas Knudsen masser af overskud i hverdagen. Det havde han ikke for halvandet år siden, hvor en kronisk depression og en lang kamp med svær overvægt gjorde hverdagen hård og humøret dårligt. Nu har han tabt sig 31 kilo, og vægten fortsætter nedad. Foto:Timo Battefeld

Bjolderup: - Det har aldrig været noget problem at tabe 10 kilo. Men det har også været nemt at tage 12 kilo på bagefter.

145 kilo nåede 45-årige Thomas Knudsen op på sidste år, og det var her, at alvoren gik for ham.

- Jeg indså, at jeg måske ikke ville komme til at opleve at få børnebørn. Jeg blev også forpustet af at gå op på førstesalen, når jeg skulle i seng. Da vidste jeg, at det var tiden til at gøre noget alvorligt ved min vægt, fortæller han.

Annonce

Mellem 25 og 30 forskellige kure har han prøvet igennem årene, men han har aldrig kunnet holde ved. De mange sundhedsapps, der findes, har han også prøvet, men de røde lamper og alarmer, der kom, når han ikke nåede sine mål, dræbte motivationen.

- Jeg lider af en kronisk depression, og derfor gik jeg ofte i stå med mit vægttab, fordi mit humør dykker i perioder, og jeg kan ikke overskue særligt meget. Men den stigende vægt gik også ud over mit humør, så jeg måtte gøre noget, fortæller han.

Et menneske bag app'en

Thomas gik til sin læge, og han havde en idé, som han synes, Thomas skulle prøve. Lægen sendte ham til Aabenraa Kommunes sundhedscenter, og her kom Thomas i hænderne på nogle personer, som mente, at han skulle i gang med det digitale sundhedstilbud Liva, hvor man har sin egen personlige sundhedsvejleder over en app.

- Det virker for mig. Her er der et menneske bag app'en, og det menneske er kompetent og dygtig og god til at se det positive og motivere mig. De får hele personen med, og der er ingen løftede pegefingre, hvis jeg ikke når mit mål. De er altid meget positive, og det har gjort, at jeg har kunnet holde ved, fortæller han.

Sådan ser app'en Liva ud. Her er Thomas' mål for kost og motion overskuelige, så han ved, hvad han skal, og det giver ham struktur i hverdagen. I den anden ende sidder en sundhedsvejleder og holder øje med på mål, han når, og de to taler i dag sammen hver tredje måned for at justere målene. At der ingen løftet pegefinger er, men en positiv og løsningsorienteret tilgang har gjort hele forskellen for Thomas, som nu har tabt 31 kilo.  Foto:Timo Battefeld

Siden maj 2019 har han derfor smidt 31 kilo ved sammen med sin vejleder at lave nogle realistiske og konkrete mål for både kost og motion, som er tilpasset ham og hans behov.

- Det er fantastisk, at det hele foregår over en app. Jeg taster min kost og motion ind, når jeg har tid til det, og så ved jeg, at jeg hører fra min vejleder. De første måneder er det en gang i ugen, så hver anden uge, og nu er jeg der, hvor det kun behøver at blive hver tredje måned. Det kan være lidt lang tid, men det kører jo stadig godt for mig, fortæller Thomas, som til daglig arbejder i flexjob som kirkemusiker.

Annonce

Gode vaner er vejen frem

Vejlederen er med til at skabe struktur over kosten og motionen, og det hjælper Thomas meget specielt i de perioder, hvor depressionen gør, at han dykker i humør og ikke kan overskue særligt meget.

- Da er det rart, at jeg har den her plan, og når jeg følger den, får jeg det også bedre psykisk. Jeg har fået overskud i min hverdag, og jeg har mindsket min medicin mod depression. Jeg har ikke været psykisk nede, siden jeg begyndte med Liva, for når motionen og kosten kører, så kører mit hoved også. Den her hjælp til at få skabt gode vaner gør, at jeg kan holde fast, fortæller han.


- Hvis du havde sagt, at jeg ville trives i et motionscenter, så havde jeg sagt, at du var sindssyg.


De gode vaner er ud over at dyrke motion at huske at spise flere måltider fordelt over hele dagen. Før spiste Thomas kun aftensmad, og så blev der spist masser af slik bagefter, for som han siger, så har en plade Marabou det kedeligt alene.

Annonce

Masser af motion og mindre mængder mad

I et år rørte han slet ikke slik, han kom i gang med at spise flere måltider, og han spiste mindre mængder.

- Maden har vi ikke ændret ved, for vi har aldrig spist usundt. Vi har bare spist for meget. Hvis vi ændrede på kosten, kunne det godt være, at jeg ville tabe mig hurtigere, men det her er mit valg, og det skal ikke gå ud over de andre i familien. De har støttet mig hele vejen, hepper på mig og er min vigtigste støtte i alt det her, fortæller han.

Thomas er gået fra fire gange xl til to gange xl i tøjstørrelse. Den første gang, han lagde rigtigt mærke til sit vægttab, var, da han skulle i sin uniform i Tinglev Brandværnsorkester. Jakken var blevet så stor, at han næsten svømmede i den. Foto:Timo Battefeld

Masser af motion er der også kommet ind i han hverdag, og han er nu i fitnesscenter fire til fem gange i ugen, hvilket ville have været utænkeligt for ham for bare nogle år siden.

- Hvis du havde sagt, at jeg ville trives i et motionscenter, så havde jeg sagt, at du var sindssyg. Men der er en masse socialt i det også, som gør, at jeg kommer af sted. Jeg har skiftet center til Rødekro, hvor der er kaffeklub om formiddagen, som giver et hyggeligt fællesskab, og det motiverer mig, siger han.

Annonce

Vil gerne tabe 50 kilo

Thomas er nu et godt sted i livet, hvor overskuddet er vendt tilbage og hvor ændringen af hans livsstil har givet hele familien en bedre hverdag. Men han stopper ikke her, for vægten skal længere ned.

- Jeg vil gerne ned på to-cifret tal og allerhelst 90 kilo. Det har jeg ikke vejet siden 1998. Når jeg når de 99 kilo, er jeg glad, men jeg vil gerne tabe 50 kilo i det hele. Der er en masse fedt, der allerede er blevet lavet om til muskler, men det bedste er, at jeg ikke længere er forpustet, når jeg går op ad trapper, og mit kondital er normalt. Jeg er stolt af mig selv og tror på, at det her kan holde resten af livet. Derfor fortæller jeg også vidt og bredt om Liva og sundhedscentret, fordi de har gjort hele forskellen for mig, smiler han.

Liva

  • Liva er Aabenraa Kommunes digitale sundhedsløsning, hvor alle borgere bosiddende i Aabenraa Kommune med livsstilsudfordringer såsom overvægt eller type 2-diabetes kan få tilknyttet en personlig sundhedsvejler gratis.
  • Borgeren og sundhedsvejlederen laver sammen en plan for, hvordan borgeren på en realistisk måde kan nå de mål, han/hun gerne vil.
  • Borgeren taster undervejs sin kost og motion ind i app'en, og det følges op af løbende samtaler med sundhedsvejlederen.
  • 882 borgere har over de seneste fire år deltaget i Liva.
  • 405 borgere har angivet udviklingen i deres vægt, og de har tilsammen tabt 1742 kilo.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Kanoner fyres af for sidste gang

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Hjælp kommunen og vind en præmie: Kan du finde på det perfekte navn til nyt hus?

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Ugeavisen Aabenraa

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Aabenraa

Lars fik en god oplevelse: Ankom til Raubling i god form og højt humør

Ugeavisen Aabenraa

- Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Ugeavisen Aabenraa

Direktør fejrer jubilæum: - Jeg har ikke bagt mange speltboller eller klassens-time-kage

Ugeavisen Aabenraa

Unge tager føringen: Genbrug er blevet prestige

Ugeavisen Aabenraa

Familien Eskildsen klemt i det hurtige boligmarked i Aabenraa: Er flyttet ind hos konens bror, mens de venter på drømmehuset

Annonce