Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Til stregen: Satire med mundbind og håndsprit

Æ Rummelpot - Thomas Eje præsenterer dette års satirehæfte på Folkehjem. foto: Jan Sternkopf
Corona har i den grad sat sit præg på året, der snart er gået. Det er heller ikke gået ubemærket hen i det sønderjyske satire-skrift Æ Rummelpot. Der skal dog mere end en pandemi til at stoppe humoren. Den 75. udgave er på gaden.
Annonce

Sønderjylland: Der skal mere end en verdensomspændende pandemi til at stoppe sønderjydernes satiriske julehæfte Æ Rummelpot. For onsdag udkom magasinet i sin 75. årgang og blev præsenteret på Folkehjem i Aabenraa, behørigt ledsaget af mundbind og masser af håndsprit.

- På Æ Rummelpot husker vi året 2020, som alle helst vil glemme, lød det indledningsvis fra redaktør Gunnar Hattesen.

- Kan man virkelig vride en Rummelpot ud af ærmet, når 2020 mest af alt vil blive husket for alt det, som blev aflyst, spurgte han og henviste til de mange store arrangementer i landsdelen, der skulle have præget året. 100 års jubilæumsfestlighederne for Genforeningen, ringridning og dyrskue for eksempel - for nu blot at nævne nogle.

Annonce

Trist år

- Svaret er ja, påpegede redaktøren. For det viste sig, at han og den trofaste skare af tegnere og tekstforfattere midt i tristheden over grænselukninger, aflysninger, hjemmearbejde og hyppig håndvask alligevel fandt adskillige begivenheder hen over året, der gav anledning til både smil og latter. I enkelte tilfælde endda et godt grin.

- For intet er jo så dødssygt, at det ikke er sjovt for nogen, bemærkede Gunnar Hattesen med et glimt i øjet.

Det sønderjyske julehæfte er udkommet i ubrudt række siden 1946 - og i år er det endda på 60 sider.

Hvilket er bemærkelsesværdigt, erkendte Gunnar Hattesen.

- Vi er vokset. Normalt har vi ligget på 36-40 sider - nu er vi oppe på 60 sider. 60 gode sider, vel at mærke. Vi kunne måske være gået op på 68 sider. For der har været materiale nok at tage af, men vi valgte at begrænse os, fortalte Gunnar Hattesen om det altid "muntre og fornøjelige arbejde" med at skrue magasinet sammen.

Annonce

Fra ungdomsredaktionen

Blandt andet har magasinet barslet med et antal sider fra "æ ungdomsredaktion". Ikke fordi siderne er forbeholdt de unge, for de voksne må også gerne læse med, men emnerne er taget fra den yngre del af befolkningen.


For intet er jo så dødssygt, at det ikke er sjovt for nogen

Gunnar Hattesen, redaktør af Æ Rummelpot, om 2020-situationen


Tegnere og tekstforfattere arbejder året rundt med at høste frugten af de små - somme tider utilsigtede - komiske situationer, der opstår, når sønderjyder mødes. For som altid går Æ Rummelpot lige til grænsen - og nogle gange lidt over. Bogstaveligt talt.

Annonce

For sønderjyder

Når hele redaktionsudvalget har holdt møde i august, sætter slutspurten ind op til deadline den 1. november.

- Da skal det hele være færdigt og klar til tryk. Men alle arbejder helt frem til deadline - og med lynets hast. Den sidste tegning om balladen i Dansk Folkeparti i Aabenraa kom faktisk dagen før - om søndagen, hvor der var trykstart om mandagen, fortalte Gunnar Hattesen.

Æ Rummelpot, Danmarks sidste egnsbestemte satireskrift, ville dog ikke kunne eksistere, uden at den også bliver læst, medgav han.

- Det er sønderjydernes fortjeneste. Æ Rummelpot er en ægte sønderjysk kulturinstitution, som er værd at bevare. Det er hér, vi dyrker vores egenart som sønderjyder, mente redaktøren.

Hvem der bliver årets ÆresRummelpot afsløres den 3. december.

Æ Rummelpot - holdet af tegnere og tekstforfattere med redaktør Gunnar Hattesen - Ole Weile, H. E. Sørensen, Bryan d'Emil, Søren Vandkær Thomsen, Anders Brønserud, Mogens Simonsen, Mogens Simonsen, Stephan Nielsen og ungdomsredaktør Freja Oldrup. Foto: Jan Sternkopf
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce