Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Traditionel studenterkørsel er vigtigst for Søren og vennerne

I sidste uge blev studenterhuerne leveret, og det var en spændt Søren Kobberø, som kunne prøve huen på for første gang og se, om den passede. Det gjorde den heldigvis, selvom den kommende student godt kunne mærke, at han havde fået klippet en masse hår af, siden han prøvede den første gang. Foto: Mette Christine Schulz
19-årige Søren Kobberø glæder sig til at blive student den 8. juni. Men der er malurt i bægeret, for måske bliver det ikke på den traditionelle måde, som han og vennerne havde drømt om. Om den helt særlige studenterkørsel bliver til noget, er det, der fylder mest hos de unge lige nu.
Annonce

Aabenraa: At blive student er en stor ting, når man er ung og afslutter tre års skolegang med hue på hovedet, mange fester, dimission og ikke mindst den specielle studenterkørsel, hvor studenterne kører rundt i en åben vogn og besøger hinandens forældre.

Sådan har studenter igennem de sidste mange årtier fejret deres studentereksamen, men i år bliver det anderledes. Coronaepidemien sætter en stopper for nogle af traditionerne, og lige nu er uvisheden om studenterkørslen den værste for de unge.

Også for 19-årige Søren Kobberø fra Søgård, som bliver student den 8. juni.

- Hvis vi misser studenterkørslen, så er det virkelig ærgerligt. Det er et ritual, vi har set frem til, og den tur betyder rigtig meget for os. Jeg ville være rigtigt træt af det, hvis vi ikke får lov til at komme afsted på den tur, fortæller han.

Hvis vi misser studenterkørslen, så er det virkelig ærgerligt. Det er et ritual, vi har set frem til, og den tur betyder rigtig meget for os. Jeg ville være rigtigt træt af det, hvis vi ikke får lov til at komme afsted på den tur

Annonce

Så skørt, at det kun kan blive sjovt

Søren Kobberø og vennerne håber på, at politikerne giver dem lov til at køre den specielle tur. Og at den megen omtale i medierne om kørslen har gjort politikerne opmærksom på, at det er vigtigt for de unge.

- Vi har sagt til os selv, at når de taler så meget om det i medierne, så må der ske noget. Jeg kan ikke forestille mig, at de ikke giver os lov. Der gik ikke lang tid efter vi kom i skole igen, at vi ikke holdt afstand mere, så vi var nok blevet ramt af corona allerede. Den studenterkørsel er en unik ting i Danmark. Når man ser det udefra, virker det jo ret skørt at sætte en flok fulde studenter op på en ladvogn og køre dem rundt til deres forældre. Det er så skørt, at det kun kan blive sjovt, og det er jo også festligt for andre end os, for folk glæder sig jo at se studenterne køre rundt, mener Søren Kobberø.

Da coronakrisen lukkede Danmark ned i marts, var det også fejringen af studentereksamen, der fløj gennem Søren Kobberø og kammeraternes hoveder, for nu ville de måske ikke få den fest, de havde set frem til.

Annonce

Har selv stablet fester på benene

- Fredag den 13. marts skulle vi have haft vores sidste IBC-fest, og det var noget af en mavepuster at misse den fest. Samtidig havde vi jo set, hvor fedt de andre havde haft de foregående år med at gå i byen hver dag i en hel uge eller længere og bare feste. Nu er det med at komme i byen ikke længere en katastrofe, for vi drenge besluttede os hurtigt for, at det er vigtigt, at vi får holdt nogle studentergilder, og derfor satte vi selv noget i gang. Nu er kalenderen allerede godt fyldt op med fester, og det bliver fint nok at komme rundt hos kammeraterne og se, hvordan de bor, siger den kommende student.

Hvad der sker med sidste skoledag og dimissionen er endnu ikke afgjort, men det er heller ikke så vigtigt for Søren Kobberø.

- Jeg har aldrig oplevet en dimission, så det har jeg ikke tænkt så meget over. Det er et fint ritual, men studenterkørslen er helt klart det vigtigste for mig, siger den kommende HHX-student.

Når studentereksamen er i hus den 8. juni med SOP-eksamen, som er et forsvar af den store skriftlige opgave, skal der festes og arbejdes. Søren Kobberøs fritidsarbejde hos et vinfirma bliver til et fuldtidsarbejde i det næste år, og måske bliver det til to sabbatår, for han vil også gerne ud og rejse. Sabbatårene skal også bruges på at finde ud af, hvad han vil i fremtiden. Foto: Mette Christine Schulz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce