Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Tre bud på gode efterårsbøger: Dyk ned i de gamle myter

Litteraturformidler Katja Norup kommer med tre anbefalinger til gode efterårsbøger om gamle myter. PR-foto
Her er tre bud på nogle af litteraturformidlerens efterårsfavoritter, som du kan læse selv eller som højtlæsning med resten af familien.
Annonce

Bladene skifter farve og vinden rusker. For mig er det den perfekte årstid til at dykke ned i de gamle myter, der er så fulde af kraft, kærlighed, kamp og ikke mindst store følelser og komplekse guder samt helte. De behandler store almenmenneskelige spørgsmål og er derfor overraskende nærværende for nutidens læsere. Men de er også bare fulde af løjer, magi og underholdning.

Her er tre bud på nogle af mine favoritter, som du kan læse selv eller som højtlæsning med resten af familien.

Annonce

Neil Gaiman: Nordisk mytologi

Jeg læste forordet og var solgt. Neil Gaimans fascination og viden er tydelig, og man kan ikke andet end at forelske sig med ham. Den nordiske mytologis komplekse guder er fulde af fejl og utroligt menneskelige. Historierne om dem er underholdende, lærerige og bare rigtig gode fortællinger. Gaiman har forsøgt at skabe en form for kronologi i sin opbygning og formår at bygge bogen op, så de mange krydsreferencer giver mening, og man hele tiden har et overblik. Helt klart et godt bud på en bog, som hele familien kan læse højt sammen.

Annonce

Stephen Fry: Mythos

Hvis du er mere interesseret i den græske mytologi, så er det Frys værk, du skal gribe fat i. Stephen Frys herlige, ironiske humor skinner stærkt igennem, særligt hvis man læser eller lytter den på engelsk. Ligesom i den nordiske mytologi handler karaktererne nemlig med meget menneskelige følelser som baggrund og ofte med dobbeltmoralske motiver. Frys værk er en anelse mere kaotisk i sin opbygning, især i starten hvor en frygtelig masse karakterer introduceres med deres indbyrdes forhold beskrevet. Men mytologien er også et kaotisk væsen, og det afspejler Fry på mesterlig og humoristisk vis. På samme måde som den nordiske mytologi er disse historier fulde af krig, kærlighed, tragedier, ære, hævn og livslektier.

Annonce

Orhan Dogru: Newroz

I en lidt anden kategori, og mere ukendt for de fleste, har vi Orhan Dogrus genfortælling af Newroz-myten. En myte om det godes kamp mod det onde, om magtbegær, fadermord, djævlen, oprør og frihed. Newroz er en mytologisk forårsfest, der stammer fra oldtidens Mesopotamien og fejres af afghanere, iranere, kaukasiske folkeslag og andre i Mesopotamien og Centralasien. Festen, hvor man fejrer nyt liv og håb, er stærkt knyttet til mytologien om smeden Kawa, der vælter den onde tyran Dahhaks. Myten er særlig for de kurdiske folkeslag, fordi det samtidigt er en slags oprindelsesmyte for dem og en historie om deres kamp for frihed, som stadig bruges i en særlig politisk ånd af det ofte forfulgte og undertrykte folkefærd. Orhan Dogrus bog er en fin lille genfortælling krydret med forfatterens egen analyse af myten og baggrundsviden om mytologien og er derfor god for dem, der ikke kender Newroz-myten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce