Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Trods nej til støtte af stor Tour de France-event i centrum af Aabenraa: Ambitionen er stadig en gul folkefest - også i midtbyen

Verdens største cykelløb Tour de France kører 31 kilometer gennem Aabenraa Kommune. I Genner og Felsted er lagt op til stor folkefest, mens Aabenraa stadig venter på en afklaring, om der også er penge til en stor fest i centrum af byen. Grafik: Aabenraa Kommune
Genner og Felsted er klar med gul folkefest, når Tour de France den 3. juli kører gennem Aabenraa Kommune. I Aabenraa fik stor event ikke penge nok i første runde, men kommunen tror stadig på, at der bliver folkefest i midtbyen.

Aabenraa: Genner og Felsted tog den gule førertrøje i folkefest, da der i efteråret blev delt 174.000 kroner ud til events og aktiviteter i forbindelse med, at verdens største cykelløb den 3. juli kører 31 kilometer gennem Aabenraa Kommune.

Til gengæld fik en tre dage lang fest i Genforeningshaven lige ud til ruten et nej fra den styregruppe i Aabenraa Kommune, som administrerer den 300.000 kroner store pulje. Shop i City og Sport Event Syds event koster nemlig 90.000 kroner, men fik kun tildelt 28.000 kroner af styregruppen, og det fik eventmanager Dorthe Hilbig og Per Hussmann fra Sport Event Syd til at sige nej tak til at fortsætte med planlægningen.

- Selvfølgelig vil vi alle gerne have en folkefest i Aabenraa, men jeg er udfordret på ressourcer og økonomi, for jeg har ikke de frivillige kræfter, som de har i Genner og Felsted. Nu har vi ændret planen og gør noget i det omfang, vi kan med at pynte op osv., fortæller Dorthe Hilbig fra Shop i City Aabenraa.

Annonce

Sender ansøgningen igen

Hun har sammen med Per Hussmann en plan om at sende ansøgningen om de 90.000 kroner ind igen til næste runde, hvor deadline er 15. februar.

- Vi kan se det hyggelige i at mødes og skabe stemning i de tre dage, hvor Tour de France kører i Danmark. Men alt koster penge, og vi synes 90.000 kroner var billigt for tre dages fest. I det regnskab stiller vi vores arbejdskraft og know-how gratis til rådighed for at give noget til byen, siger Per Hussmann.

Han vidste godt, at grænsen for ansøgningen var 50.000 kroner pr. event.

- Måske havde det været strategisk at sende to forslag, men vi tænkte, at kommunen kunne være kreative. Konklusionen var, at de ville bruge pengene på noget andet, og det er der ingen dårlige følelser omkring, siger han.

I sommer var den danske delegation med blandt andre de to sønderjyske borgmestre, Aabenraas Thomas Andresen (V) i mørk jakke, som nu er erstattet af Jan Riber Jakobsen (K), og Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S), yderst til højre, i Paris for at modtage Grand Départ-trofæ, der markerede, at Tour de France næste gang starter i Danmark. I Sønderborg Kommune har man lavet 100-dages programmet, som begynder den 23. marts, når der er 100 dage til cykelløbet kommer til Sønderjylland. Foto: Sønderborg Kommune

Den nye borgmester i Aabenraa Kommune Jan Riber Jakobsen (K) sagde i et interview med JydskeVestkysten i begyndelsen af det nye år, at det største i 2022 bliver Tour de France.

- Det mener jeg, og jeg synes også, at vi skal have en gul folkefest i hele kommunen. Jeg afventer den 15. februar og ser, hvad der kommer af ansøgninger, og så tager vi den derfra, siger den nye borgmester.

Annonce

Aabenraa får en folkefest

Projektleder for Tour de France i Aabenraa Kommune Thomas Overgaard Jensen tror også på, at Aabenraa nok skal få en folkefest ligesom Genner og Felsted. De tre byer er udnævnt til hot-spots af kommunen.

- Det er stadig ambitionen, at vi skal have en gul folkefest fra Genner over Aabenraa til Felsted. Vi risikerer ikke at stå uden en fest i centrum af Aabenraa, for jeg kan ikke forestille mig, at der ikke kommer ansøgninger om dette inden den 15. februar, siger han.

Ansøgningsrunden til omgang to, hvor der deles 126.000 kroner ud, blev åbnet den 3. januar, og Thomas Overgaard Jensen siger, at der allerede er god aktivitet.

Han er sekretær i den styregruppe, der uddeler pengene. Her er kommunaldirektør Tom Ahmt formand, mens resten af medlemmerne er afdelingschef i plan, teknik og miljø Jesper Juhl Kristensen, kultur- og fritidschef Mads Stendorff og sekretariatschef Thomas Christian Otzen Kruse.

Det er planen i Aabenraa lige nu

Shop i City Aabenraa er i gang med planer for udsmykning og pt har de vedtaget at sætte et ni meter højt Eiffeltårn med lys i op i den nye park ved Nørreport, og så har foreningen solgt de nuværende blomsterkugler og købt nogle gule, som skal pynte i hele gågaden. De bliver hængt op den 23. marts, når der er 100 dage til Tour de France, mens Eiffeltårnet kommer op tre uger før eventen og står alle tre uger, cykelløbet varer.

Derudover får de sammen med Destination Sønderjylland lavet nogle fem meter høje cykler i blomster, som skal stå på det grønne område ved Sønderstrand, og så er der også en plan om at få lavet Aabenraas byvåben "de tre makreller" i grøn, gul og prikket.

De fik penge i første runde:

Genner IF, Genner-Hallen og Genner Lokalråd til ”Tour de France - Cote de Genner”: 50.000 kroner

Felsted-egnen til ”Gul fest i Felsted”: 50.000 kroner

Aabenraa Havn til ”Flag og banner: 20.000 kroner

Julehjertebyen til ”Tour de Juleby”: 22.000 kroner

Aabæk Efterskole til ”Mobile Tour de France”: 20.000 kroner

Vi kan se det hyggelige i at mødes og skabe stemning i de tre dage, hvor Tour de France kører i Danmark. Men alt koster penge, og vi synes 90.000 kroner var billigt for tre dages fest. I det regnskab stiller vi vores arbejdskraft og know-how gratis til rådighed for at give noget til byen.

Per Hussmann, Sport Event Syd
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Kom med indenfor - her er alt du skal vide om den nye politistation

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vartegn på Sønderstrand revet ned: - Et stykke kulturhistorie er væk

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

OL-sprinter inspirerede unge i sin barndomsklub

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Jazzband fyrer op under Tour-fest i Felsted

Ugeavisen Aabenraa

Nedrivning af 150 år gammel vandmølle rykker et skridt nærmere: - Det er et stykke historie, der går tabt

Ugeavisen Aabenraa

Engelbrecht og Jürgensen fejrer grundloven på historisk plads i Sønderjylland

Ugeavisen Aabenraa

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Ugeavisen Aabenraa

Snart forsvinder det store klokketårn fra bybilledet: Risiko for nedstyrtning betyder nyt fundament til 16 millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Stigende energipriser rammer Arena Aabenraas badegæster

Ugeavisen Aabenraa

Kunne du tænke dig at se den nye politistation indefra? Nu har du chancen

Annonce