Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Udsolgt hver gang: Nu vil de gøre plads til flere brugere

Søren Ryge kunne også fylde Valdemarshus' store sal, da han gæstede Padborg. Arkivfoto: Timo Battefeld
Hver gang der er større arrangementer på Valdemarshus i Padborg, må man melde udsolgt, og derfor vil man nu bygge om, så kapaciteten udvides.
Annonce

Padborg: Desværre. Alt udsolgt. Sådan lyder beskeden hver gang, når Valdemarshus byder indenfor til koncerter, foredrag eller anden underholdning i aktivitets- og sundhedshuset i Padborgs bymidte.

- Vi har ikke mere plads til noget overhovedet. Vi holder juleafslutning den 17. december, og der er allerede nu (mandag middag, 15 dage før, red.) kun fire billetter tilbage, siger Carlo Jensen, der er formand for brugerrådet på Valdemarshus.

Det skal være slut med at afvise mange, når Søren Ryge, Sonja Oppenhagen, Johnny Hansen fra Kandis eller andre lægger vejen forbi, og derfor skal kapaciteten udvides. Den selvejende institution Valdemarshus, hvor Carlo Jensen også er formand, har ansøgt social- og sundhedsudvalget om 113.000 kroner til en mindre ombygning.

- På den måde får vi 100 procent udnyttelse af vores hus. Lige nu har vi to rum, vi ikke bruger, som vi godt kunne tænke os det. Og så har vi ikke yderligere behov for plads på Valdemarshus, for vi skal ikke være større, end vi er, siger Carlo Jensen.

Vi har så god medvind på Valdemarshus, takket være alle mine frivillige medhjælpere, at det kører rigtig, rigtig godt, og så synes jeg også, kommunen kan være med til at støtte os lidt. Det er en frivillig gruppe, der gør alt dette for at pleje vores ældre.

Carlo Jensen, formand for brugerrådet og den selvejende institution

Annonce

Surt show

- Vi har plads til 110 deltagere, men vi må ofte sige nej til mange, og det, synes jeg, er ærgerligt, når vi har to rum stående, der kan bygges om. Med den udvidelse vil vi kunne have 150 deltagere til vores arrangementer, forklarer Carlo Jensen.

Valdemarshus byder også på et væld af faste ugentlige aktiviteter som trædrejning, gymnastik og sangkor, men her vil man ikke udvide, selvom der er stor søgning. Det handler udelukkende om, at den sidste flig af kapacitet udnyttes, så de store arrangementer kan få flere deltagere.

- Der er rigtig meget skub i de ældre og enlige i gamle Bov Kommune, mener Carlo Jensen.

Det mærker man også på plejehjemmet Rønshave i Bov, hvor beboerne benytter muligheden for at komme på Valdemarshus.

- Nogle af vores beboere har haft deres naturlige gang på Valdemarshus med det fællesskab og de venner, de har der. Ligesom hvis man går til håndbold og er en del af foreningslivet, siger Dorthe Soll, der er driftsleder på Rønshave.

Annonce

Brug for et udeliv

- Bare fordi man kommer på plejehjem, skal man jo ikke kun se vores egne fire vægge, men fortsætte med det sociale liv, som man har. De brugere, som har lyst og mulighed for det, fortsætter med at have deres gang på Valdemarshus, forklarer Dorthe Soll.

Det handler også om, at de ældre har et netværk uden for Rønshave.

- Selvom om man flytter på plejehjem, fordi man har fysiske skavanker, har man jo også velbevarede kognitive evner. Derfor har de ældre brug for et udeliv. På Valdemarshus mødes de med venner og gamle naboer, siger Dorthe Soll.

Det er også Valdemarshus, som står bag et årligt arrangement for rollator- og kørestolsbrugere på områdets to plejehjem, Birkelund i Kollund og Rønshave i Bov. Valdemarshus lejer en bus og laver en tur for de plejehjemsbeboere, der ikke kan bruge Valdemarshus til daglig.

- Det er et godt tilbud, mener Dorthe Soll.

Det er onsdag, det afgøres, om vejen til ”alt udsolgt” på Valdemarshus skal være længere.

Baggrund

  • Da Valdemarshus blev bygget i 2010, blev byggeriet billigere end budgetteret, og derfor tilføjede man to ekstra rum i den østlige ende af bygningen. Det er dem, man nu vil inddrage og etablere med foldedøre, så kapaciteten udvides i den store sal.
  • Det er Aabenraa Kommune, som stiller bygningen og finansieringen af driften til rådighed, men aktiviteterne skaffer Valdemarshus selv finansieringen til gennem egne aktiviteter, fonde, lokale erhvervsdrivende og offentlige puljer.
  • Valdemarshus har 580 registrerede medlemmer, men der er også brugere, som ikke er medlemmer, fordi huset skal være åbent for alle.
  • Det er 31 frivillige, herunder formand Carlo Jensen, der trækker læsset med de mange aktiviteter og arrangementer, som Valdemarshus byder på.

Det går forrygende på Valdemarshus i Padborg, og derfor vil aktivitetshuset med Carlo Jensen i spidsen gerne udvide, så man ikke altid er nødt til at melde alt udsolgt til arrangementer. Arkivfoto: André Thorup
Også skuespiller Sonja Oppenhagen - blandt andet kendt fra Matador og Badehotellet - har fyldt salen på Valdemarshus. Arkivfoto: Bo Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce