Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vandt med en stemmes forspring: Vægterpladsen vandt begge bevaringspriser

Vægterpladsen 1 vandt begge bevaringspriser, da Aabenraa Byhistoriske Forening holdt bevaringsmøde. Foto: Claus Thorsted
Da Aabenraa Byhistoriske Forening uddelte årets bevaringspriser, løb den store gule ejendom på Vægterpladsen med begge priser. Der var dog tæt løb, da borgernes pris kun blev vundet med en stemmes forspring.
Annonce

Aabenraa: En lille oase midt i byen.

Med den begrundelse vandt ejerne af Vægterpladsen 1, Natasja og Søren Hyldahl Fuglsang, de to bevaringspriser, som Aabenraa Byhistoriske Forening uddelte ved seneste bevaringsmøde.

- På vel nok byens smukkeste plads, Vægterpladsen, ligger på nordsiden en meget velproportioneret bygning med et herskabeligt udtryk, som med sin markante placering er med til at sikre pladsens helstøbte kulturmiljø. Bygningen er over en årrække restaureret og istandsat med stor respekt for de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, som bygningen rummer. Her er skabt en lille oase midt i byen, lød det i begrundelsen fra de fire arkitekter, som sad i bedømmelsesudvalget.

De havde valgt Vægterpladsen som vinder af fagprisen, da de mener, at bygningen er en fornem repræsentant for det - for Aabenraa - så karakteristiske gavlkvisthus.

Det markante gule hus vandt også borgernes pris, hvor 190 havde afgivet deres stemme.

- Alle tre ejendomme fik mange stemmer, men med en forskel på én stemme ned til nummer to gik prisen til Natasja og Søren Fuglsang, fortæller Svend Nielsen fra Aabenraa Byhistoriske Forening.

Natasja og Søren Hyldahl Fuglsang flyttede ind i ejendommen i 2016 og har selv lavet alt det vedligeholdelsesarbejde, som de måtte igennem. Søren Hyldahl Fuglsang har før istandsat sit eget hus, og det er også gået godt med Vægterpladsen 1, hvor det er sket med respekt for historien og ejendommens sjæl.

Selvom ejendommen er parrets drømmebolig, er den sat til salg. Ægteparret arbejder nemlig begge i Esbjerg og vil gerne flytte til byen, så den 282 kvadratmeter fredede ejendom fra 1740 på Vægterpladsen med 70 kvadratmeter kælder er til salg for 3,4 millioner kroner.

Priserne

  • De tre nominerede ejendomme på Kirkepladsen 1, Vægterpladsen 1 og Store Pottergade 7 var indstillet af et bedømmelsesudvalg, som bestod af arkitekterne Mads Thuesen Møller, Michael Gubi, Ole Weile, Vagn Kristensen og Erik Dahlgren.
  • Til borgerprisen blev der afgivet 190 stemmer. Alle ejendomme fik mange stemmer, Vægterpladsen 1 vandt med en stemme ned til nummer to, som var Kirkepladsen 1.
  • De fire arkitekter skulle finde vinderen af fagprisen. Fagprisen blev også vundet af Natasja og Søren Fuglsang, som ejer Vægterpladsen 1.

I de seneste fire år er det Natasja og Søren Hyldahl Fuglsang, i midten, der har boet i og restaureret den store fredede ejendom på Vægterpladsen 1. De var begge mødt op for at modtage de to priser, som de fik overrakt af Svend Nielsen fra Aabenraa Byhistoriske Forening. Til venstre er det Hanne og Poul Pedersen fra Kirkepladsen 1, som blev nummer to i kampen om borgernes pris. Privatfoto
Den 40 kvadratmeter store hall har været et hit hos ægteparret. Arkivfoto: Claus Thorsted
Sjæl og atmosfære betyder meget for familien Hyldahl Fuglsang, og de kalder selv Vægterpladsen 1 for deres drømmebolig. Arkivfoto: Claus Thorsted
Ikke mindst de to bevarede das er med til at skabe et specielt gårdmiljø, mener dommerne bag bevaringsprisen. Arkivfoto: Claus Thorsted
Håndværket, plankegulvene, har været en vigtig årsag til familiens kærlighed til ejendommen på Vægterpladsen. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce