Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vi smager og anmelder: Årets juleøl byder på udfordrende smage

Mange af os nyder et godt glas øl i julemåneden, og udvalget af danske julebryg er vokset til over 400 forskellige.  Foto: Timo Battefeld
Hvert år bliver der produceret over 400 forskellige juleøl rundt i det danske land. Vi har smagt på ni af dem og giver her vores bedømmelse.

Hvert år, når julen står for døren, vrimler det frem med nye lækre juleøl fra bryggerierne over det ganske danske land.

I 2020 blev der sendt over 400 julebryg fra de danske bryggeri, og det er et helt overdådigt udbud, som kan være svært at finde rundt i som øl-drikker.

Derfor har vi smagt på en god vifte af danske juleøl, så I nemmere kan vælge, hvilken juleøl I vil nyde i år.

Annonce

Vi danskere er ikke bange for at smage og prøve nyt, og det giver et velassorteret udvalg selv i almindelige supermarkeder.

Til vores personlige glæde kan vi se mange bryggerier begynde at løfte udfordringen med at lave alkoholfrie julebryg, hvilket vi tror, vi kommer til at se flere af i fremtiden.

Hvorfor juleøl?

I den ældste kilde om den nordiske julefest, et kvad fra slutningen af 800-tallet, tales der ikke om at fejre jul, men om at drikke jul.

I de middelalderlige folkeviser bruges udtrykket at drikke jul stadig, og i bondesamfundet var "Juletønden" betegnelsen for det særligt søde, stærke og gode øl, der blev lavet i anledning af den forestående julefest.

Juleøl skulle være særligt stærkt og sødt, og derfor blev der puttet både honning og ekstra malt i.

I de seneste år har bryggerierne overtaget traditionen og sender særlige øltyper på gaden i juletiden. Dagen hvor f.eks. Tuborgs juleøl kommer på gaden kaldes ligefrem J-dag, og ventes med spænding på værtshuse med flere.

Hvem er smagerne?

Casper Lynge Givskov er medierådgiver hos Jysk Fynske Medier og tager sig primært af kunder i Aabenraa og Sønderborg, som vil annoncere på én af mediehusets mange platforme inden for avis, radio og online.

Privat har han en stor passion for øl og har tidligere arbejdet professionelt med øl på nogle af de bedste bryggerier i Skandinavien.

Han har før lavet smagning og anmeldelse af jule- og påskeøl for JydskeVestkysten og Ugeavisen Aabenraa.

Mette Christine Schulz er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Aabenraa, hvor hun skriver artikler til jv.dk, ugeavisen.dk, de to aviser samt laver video.

Hun kan godt lide at drikke specialøl for at blive udfordret på smagen og er kun til almindelige pilsnere, hvis de bliver serveret som fadøl.


1 Fur alkoholfri jule ale 0,5% (Fur Bryghus)

Fur alkoholfri jule ale 0,5% fra Fur Bryghus. Foto: Mette Christine Schulz

Fur Bryghus er kendt af de fleste danskere, da deres øl findes på caféer, restauranter og supermarkeder over hele landet.  De er også hoppet med på den alkoholfri bølge i øl, og som de fleste andre øl, der kommer fra Fur Bryghus, kan deres alkoholfri juleale drikkes af de fleste. Det er svært at lave en alkoholfri øl, der smager af noget, men Fur Bryghus formår at lave en let og frisk juleøl med smag af masser af karamel. Den dufter sådan lidt af rugbrød eller øllebrødsagtig, men den er uden de store armbevægelser.

2 Belgian Christmas blonde 7,2% (Midtfyns Bryghus)

Belgian Christmas blonde 7,2% fra Midtfyns Bryghus. Foto: Mette Christine Schulz

Brygmester Eddie Szweda på Midtfyns Bryghus er altid garant for en god øl. Det er en kraftig belgisk blonde, som vil være klasse til en traditionel julemiddag og bestemt også til en julefrokost. Belgiske øl har en historik med at være kraftige og smagfulde uden at være skræmmende, og det er denne bestemt heller ikke. Den lover maltsødme og fylde, og det får du i denne øl. Sødmefuld smag med appelsinskal og let parfumeret duft rammer næseborene. Det er bare en dejlig bajer. God at dele og ikke at dele.

3 Krenkerup Juleøl 6,3% (Krenkerup Bryggeri)

Krenkerup Juleøl 6,3% fra Krenkerup Bryggeri. Foto: Mette Christine Schulz

Krenkerup Bryggeri på Lolland er kendt for at lave kvalitetsøl. Det er konsistent kvalitet. Nogle vil sige til den kedelige side, men det er gode bajere, de spytter ud derovre. De rammer plet med denne juleøl, som lover smag af hjertelig højtid, og allerede når man dufter til øllen i glasset, dufter det virkelig af jul. Det er ægte jul på flaske. Det siger bare zak, når man smager på den. Den er let, men fyldt med smage, og det er en øl, som vil passe godt til julens måltider. Desværre er der kun ét problem med denne øl, og det er, hvor man kan købe den henne. Øl fra Krenkerup er ikke så udbredt i Sønderjylland, for du kan kun købe den i butikker i Esbjerg, Kolding og Egtved, men længere sydpå er der ingen muligheder. Den eneste mulighed er på deres website krenkerupbryggeri.dk

4 Jacobsen Golden Naked Christmas ale 7,5% (Carlsberg)

Jacobsen Golden Naked Christmas ale 7,5% fra Carlsberg. Foto: Mette Christine Schulz

Jacobsen Golden Naked Christmas ale er den mest udbredte og måske mest kendte juleøl efter Tuborg Julebryg. Den smager godt – det er ikke det, men den er lidt holdningsløs. Den sætter ikke en diskussion i gang, for der ikke nogen, der siger, at den smager dårligt, men på den anden side udfordrer den heller ikke smagsløgene, selvom der er appelsinskal, hel kanel, fennikelfrø, sveskejuice og maltosesirup i den. Den sætter på en måde standarden for, hvad en juleøl skal kunne. Den er god til mad, og så er den store flaske en fordel, da man kan dele den med hele familien. Tilgængeligheden er god, da den kan fås i alle store supermarkeder.

5  Økologisk juleøl rød ale 6,0% (Herslev Bryghus)

Økologisk juleøl rød ale 6,0% fra Herslev Bryghus. Foto: Mette Christine Schulz

Den økologiske juleøl fra Herslev Bryghus rammer os ved første slurk, og vi får lyst til at drikke mere, fordi der er en mega god balance i smagene. Den lever op til det lovede med en fin balance mellem sødme, bitterhed og maltsmag, og det er lidt som at åbne en flaske med julens nektar med appelsin og koriander valgt som eneste krydderi. Den er blød og rund i smagen, men den udfordrer smagsløgene samtidig med, at den er meget behagelig. Det er bare sygt godt øl, og den er helt klart vores favorit. Igen er der det aberdabei, at Herslev er et københavner bryggeri, hvis øl vi ikke har adgang til her i Jylland, medmindre vi bestiller på en webshop såsom Herslevs egen herslevbryghus.dk

6  Julebocken 6,3% (Viborg Bryghus)

Julebocken 6,3% fra Viborg Bryghus. Foto: Mette Christine Schulz

Viborg Bryghus gør det igen. Julebocken er en ordentlig basse af en bock. Sød, rund, stærk – kort sagt vanvittig.  Der bliver lovet en skøn duft af karamel og smagstoner af malt, nelliker og lakrids, og det lever den op til. Det er en bock, der lever fuldt op til traditionen om, hvordan en bock skal være, og den passer fuldstændig ned i den ølstil, som der er mest historie i. Nemlig historien om den undergærede stærke lagerøl, der forbindes med Bayern.

7 Fanø julebryg 7,5% (Fanø Bryghus)

Fanø julebryg 7,5% fra Fanø Bryghus. Foto: Mette Christine Schulz

Man bliver overrasket ved første mundfuld af julebryggen fra Fanø Bryghus. Det siger bare wauw, for smagen af kaffe er så markant, at det overrumpler én ret meget i første slurk. Det er fedt at blive udfordret på smag, og den her porter smager virkelig godt. Fanø Bryghus har tradition for at ansætte amerikanske bryggere og kendetegnene ved dem er, at de er kreative og meget dygtige. Julebryggen har et tykt og flot skum, og udover kaffe kan man smage kanel og chokolade, så den passer lige til en cigar en mørk decemberaften. Det er en klassisk porter, og  den er letdrikkelig.

8 Snefri 0,5% (Herslev Bryghus)

Snefri 0,5% fra Herslev Bryghus. Foto: Mette Christine Schulz

Herslev Bryghus har tradition for at brygge på naturlige ingredienser såsom hø, hyben og birk, som er høstet i lokalområdet omkring Roskilde. Af de to alkoholfri øl i denne test er denne øl klart den svageste. Den lover en appelsinkrydret juleøl med fyldig krop, men den holder ikke, hvad den lover. Der er en usammenhængende balance, som udfordrer smagsløgene, og vi kan ikke bedømme, om den vil smage godt eller skidt sammen med mad. Som øl bare, så smager den ikke af den julestemning, man blev lovet. Der kommer ikke meget julestemning ud af flaskens hals.

9 Ørbæk juleporter 8% (Ørbæk Bryggeri)

Ørbæk juleporter 8% fra Ørbæk Bryggeri. Foto: Mette Christine Schulz

Ørbæk Juleporter med ingefær og dadelsirup lover mørk og kraftig på etiketten, og en porter har vi en forventning om er fyldig. Men den her er tynd i munden. Den smager ikke af "mere tak". Den holder ganske enkelt ikke, hvad den lover og efterlader os skuffede.

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vi bruger flere og flere penge på skønhed: Julie vil gerne være den bedste udgave af sig selv - kvinder står i kø for at få tid i hendes vippeklinik

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester har fået corona - går glip af første byrådsmøde

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ejendomsmægler flytter et skridt ned ad bakken: - Det er byens bedste beliggenhed

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nyt liv i gammel præstegård: Ny ejer er i gang med den helt store overhaling

Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa sagde farvel til en stor erhvervsmand

Ugeavisen Aabenraa

Uddrag fra Peder Meldgaards biografi: Ingen jammer fra min side. Kun tak.

Ugeavisen Aabenraa

Historisk interessante togskinner kan give problemer for kendt julehjerteby

Ugeavisen Aabenraa

Vi kan lære af Peder Meldgaards liv: Smid filtret væk og engagér dig i din by og dine medmennesker

Ugeavisen Aabenraa

Stor opbakning til byens butikker: Aabenraaerne har købt lokalt gavekort for tre millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Lokal yin yoga-lærer udgiver digtsamlinger

Ugeavisen Aabenraa

Team Rynkeby lancerer deres egen øl: Skal give halvanden million kroner til Børnecancerfonden – på bare fire uger

Annonce