Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vi smager og anmelder årets påskeøl:  Den smager bedre, jo højere solen står på himlen

Otte af de 23 forskellige påskeøl, Bryggeriforeningen har sendt til smagning hos os. Der produceres dog over 100 forskellige påskeøl i Danmark, så udvalget er stort. Foto: Mette Christine Schulz
"Kylle Kylle" fra Tuborg er langt fra den eneste påskebryg på markedet. Hvert år bliver der produceret over 100 forskellige påskeøl rundt i det danske land. Vi har smagt på otte af dem og giver her vores bedømmelse.

Danskerne er kendt for at drikke rigelige mængder af alkohol, og det fik tidligere i år Sundhedsstyrelsen til at komme med nye anbefalinger om hvor mange genstande, vi maksimalt kan drikke på en dag og en uge, hvis man samtidig vil passe på sit helbred.

10 genstande om ugen og maksimalt 4 på samme dag lyder anbefalingen og med de mange påskefrokoster, der står for døren, lyder det måske ikke af meget.

Der findes dog nu så mange kvalitetsøl i Danmark, at vi sagtens kan sætte os ved påskebordet og nyde en god øl i stedet for bare at skylle en billig dåsebajer eller flere ned.

Annonce

Kvalitetsøl er dyrere - til gengæld er smagen og nydelsen meget større, og det kan derfor også for helbredets skyld være en god idé at investere i de lidt mere specielle øl end at f.eks. at køre over grænsen og købe tre kasser dåseøl på tilbud.

Men det kan være en jungle at finde den rigtige øl blandt de mere end 100 forskellige påskeøl, der bliver produceret på de danske bryggerier i dag.

Derfor har vi smagt på en god vifte af danske påskeøl, så du nemmere kan vælge, hvilken øl I vil nyde til påskefrokosten i år.

Hvorfor påskeøl?

I Tyskland bryggede Paulanermunkene i München til påske og i år 1634 blev det serveret for kurfyrste Maximillian I. Den blev brygget i marts måned, lige før munkene skulle faste for at ære Frelseren. Heraf navnet som øllet fik – Salvator Bier (Salvator=frelser).

Øllet var af øl-stilen Doppelbock og formålet var, at det næringsrige øl skulle gøre det lettere at komme igennem fasten for munkene.

Da fasten varer fra Asketorsdag til Påskesøndag, var grunden til påskebryggen nu lagt, og i 1780 fik munkene lov til fast at udskænke deres bryg.

Hvad vi i dag kender som påskeøl, er langt fra den originale stærke og smagfulde Salvator Bier. Vi danskere nikker mere genkendende til den landskendte påskebryg "kylle-kylle", som Tuborg lancerede i 1913. Dog kom Bryggeriet Thor fra Randers først med den første danske påskeøl i 1890.


1 Krenkerup Forår 6,0% (Krenkerup Bryggeri)

Forår fra Krenkerup .

Den dufter dejligt og har en let maltfyldt smag. Den er god til påskens mad, da den har tilpas syre til sild og karrysalat. Det er en øl, der ikke gør nogen fortrød. Det er også en styrke, at den rammer bredt. Krenkerup brygger øl godt,  da bryggeriet følger de tyske "reinheitsgebot."

2 Fynsk Påske 5,8% økologisk (Ørbæk Bryggeri)

Fynsk Påske fra Ørbæk Bryggeri.

De har skruet vildt meget op for humlen i denne øl, som er en New England Style IPA.  Frugtige, florale amerikanske humlesorter, der sammen med hyldeblomsten gør denne øl til en decideret bombe. Den er balanceret, og du skal drikke mange af dem uden, at du ikke længere kan smage silden. Den smager bedre, jo højere solen står på himlen. Et ekstra plus er, at den er til at få fat på de fleste steder i landet og er til at betale. En  moderne øl til den brede befolkning.

3 Påske Hvede 6,0% (Indslev Bryggeri)

Påskehvede fra Indslev Bryggeri.

En hvedeøl, som er kendetegnende ved minimum 50 procent hvede i opskriften. Det, der kendetegner denne øl, er mundfølelsen ved de 50 procent hvede samt gæren, der fremhæver duften af brød, fersken og banan. Der er ikke nogen smag af påske i den, da den mest minder om en classic. Der er ikke eksperimenteret med smagene, som man forventer i øl brygget til en højtid, men til gengæld er den et rigtig godt bud på en øl, man har lyst til et glas mere af.

4 Påskeæg 5,8% økologisk (Thisted Bryghus)

Påskeæg fra Thisted Bryghus

Den har en flot mørkegylden farve og flot skum samt en duft af en klassisk pilsner. Den vil passe perfekt til det påskebord, hvor man ikke nødvendigvis behøver en øl, der stikker af i alle mulige retninger. Den passer til meget forskellig mad og er et skridt over ”Kylle Kylle”. Det er en god solid øl fra Thisted Bryghus, hvor det er sjældent, de rammer forbi skiven. Bryggeriet proklamerer økologisk wellness på etiketten – det vil vi lade op til den enkelte at bedømme.

5  Forårs IPA 6,5% (Willemoes)

Forårs IPA fra Willemoes.

Den dufter dejligt af blomster og citrus. En IPA, som er let at drikke. Flasken er dyster, og den ser ikke nær så indbydende ud, som øllet er. Der er ikke noget forår over flasken. Den vil være rigtig god til dagen derpå, hvor der skal spises rester, og man har brug for en reparationsbajer. Den er en klar positiv overraskelse.

6  Påskebryg 7,7% (Fur Bryghus)

Påskebryg fra Fur Bryghus.

Den dufter af mærkelige krydrede popcorn lige, når du hælder den op. Det er en øl, hvor Fur har forsøgt at ramme den ølstil, der hedder english strong ale. Man forventer en markant smag på grund af den stærke aroma, men den udebliver. Den skræmmer ikke nogen, når du drikker den. Den leverer det svageste indtryk af de otte øl.

7 Maj-Bock 7,0% (Bryggeriet Jacobsen)

Maj-Bock fra Jacobsen Bryggeri.

En bock, som er ligesom påskeøllen, som man bryggede den i gamle dage. Dufter skarpt og friskt af granskud – ligesom en våd forårsmorgen, når du er ude og lufte din gravhund. Det er et meget behageligt glas øl. Velsmagende, balancerende og indbydende med en lille smule kant. Der er ikke noget federe end at dele en øl, og den kommer i så stor en flaske, at den kan deles. Og så er den værtsgaven, man gerne selv vil have. Den placerer sig klart i toppen af feltet.

8 Easter Bock 7,4% (Thisted Bryghus)

Easter Bock fra Thisted Bryghus.

Den mørkeste øl af de otte. Den samler sig med en tyk fast skum og en meget god duft af ren karamel og kaffe. Det er en bock, som den skal dufte og smage. Der er brugt røgmalt, der tilfører noget kompleksitet. Det gør, at den øl, du har i glasset, er dyb og har flere smagslag, så smagen udvikler sig i munden. Det er den bedste påskeøl i testen, men den kan dele forsamlingen omkring påskebordet.

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Stigende energipriser rammer Arena Aabenraas badegæster

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Kunne du tænke dig at se den nye politistation indefra? Nu har du chancen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

37-årig fængslet og sigtet for drab: Politiet var forbi tidligere på dagen

Ugeavisen Aabenraa

Grundene har ligget øde hen i 23 år: Nu bygger Anders og Kira som de første deres drømmehus

Ugeavisen Aabenraa

Forurening langt værre end forventet: Regionen renser forurenet grund i Aabenraas bymidte

Ugeavisen Aabenraa

Mere plads - mindre husleje: Change flytter over på den anden side af gaden

Ugeavisen Aabenraa

Se alle billederne fra den røde løber: IBC-elever til galla i glimmer, glitter og flotte biler

Ugeavisen Aabenraa

Supermarked kunne ikke løbe rundt: - Aabenraa er for lille

Ugeavisen Aabenraa

Årets hus i landsby har fået en gevaldig make-over

Annonce