Annonce
Alarm112

Ekspert i spionsag: Konflikt bunder mere i politik end religion

Politifolk bevogter retsbygning i Herfølge, hvor Retten i Roskilde har en retssal. Her gennemføres sag mod tre separatister, der er anklaget for på dansk jord at bistå en saudiarabisk efterretningstjeneste med at spionere mod iranske militærforhold. Mændene er også tiltalt for økonomisk støtte til terrorgrupper. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Iran frygter saudisk infiltration af ressourcerig provins, fortæller iranekspert i retssag mod separatister.

Irans modvilje mod den arabiske separatistbevægelse ASMLA har mere at gøre med politiske interesser end den har med religion.

Det vurderer lektor og ekspert i iranske forhold Claus Velling Pedersen mandag ved Retten i Roskilde.

Her er tre mænd fra ASMLA tiltalt for på dansk jord at have bistået en saudiarabisk efterretningstjeneste med at spionere mod Iran, blandt andet vedrørende militære forhold.

Mændene har rod i provinsen Khusistan omkring byen Ahvaz i det sydvestlige Iran. Området har et arabisk mindretal, som i vid udstrækning er sunnimuslimer, og som dermed også er et religiøst mindretal i Iran, hvor shia-islam er statsreligion.

Claus Velling Pedersen har til sagen udarbejdet en erklæring, som senioranklager Henrik Aagaard mandag har læst op og efterfølgende stiller spørgsmål til.

- Man har det med at fremhæve religion, men jeg vil sige, at nationalpolitiske interesser kommer i første række, lyder det fra Velling Pedersen, efter at anklager Aagard har spurgt ind til de religiøse forskelle.

Velling Pedersen fortæller, at Iran anser de øvrige golfstater, navnlig Saudi-Arabien som den største trussel mod iranske interesser. Og en af kamparenaerne er provinsen Khusistan, som er rig på ressourcer.

- Iran ser en fare for, at Saudi-Arabien kan infiltrere den del af Iran, hvor størstedelen af bruttonationalproduktet i form af olie og naturgas kommer fra, fortæller Claus Velling Pedersen.

De tre ASMLA-medlemmer har holdt til Ringsted. I efteråret 2018 blev de sigtet for at billige et terrorangreb på grund af ytringer i diverse medier efter et angreb på en iransk militærparade i Ahvaz 22. september 2018.

I første omgang fik de lov til at være på fri fod, men i februar 2020 blev de anholdt og varetægtsfængslet. De blev sigtet for at bistå en saudiarabisk efterretningstjeneste. Siden kom sagen også til omfatte økonomiske støtte til grupper, der anses som terrororganisationer.

En af de tiltalte er stifter af ASMLA. Ham planlagde en iransk efterretningstjeneste at likvidere - muligvis på dansk grund. En norsk-iraner blev i sidste uge i Østre Landsret idømt syv års fængsel for at indgå i planlægningen.

Ifølge Claus Velling Pedersen er det ikke unormalt, at Iran opererer på den måde. Der er flere eksempler fra både Frankrig og Holland, hvor iranske agenter har været på spil.

- Iran har generelt en sikkerhedsmæssig politik om at flytte konflikter så langt væk fra sine grænser som muligt, fortæller Claus Velling Pedersen.

Den politik kommer blandt andet til udtryk i de såkaldte stedfortræderkrige i blandt andet Libyen og Syrien, hvor iranerne og saudierne støtter stridende parter på forskellig vis.

Og sagen mod de tre tyder altså på, at denne stedfortræderkrigsstrategi har bredt sig helt til Ringsted, 5000 kilometer fra Teheran.

De tre tiltalte mænd nægter sig skyldige i alle anklager.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Alarm112

Svensk politi melder om 50 sager om stenkast mod danske biler

Annonce
Annonce
Alarm112

Mands drab på sine børns mødre udløser livstidsstraf

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Kvinde får konfiskeret bil, selvom det var hendes kæreste, der kørte vanvidskørsel i den  

Alarm112

Advokatfirma taber millionstrid i landsretten

Alarm112

Serbien udleverer mistænkt for drabsforsøg i Søborg

Alarm112

Vidner hørte flugtbilist gasse voldsomt op før dødsulykke:  - Så hører jeg braget og moren skrige

Alarm112

Sygeplejerskestuderende filmede i smug: Dømt til behandling for sine krænkelser

Alarm112

Mor til pige dræbt af flugtbilist:  - Jeg ser den komme imod os og jeg kan ikke nå at gøre noget

Alarm112

Far dømt for at voldtage sin egen datter gennem fire år

Alarm112

Drabsdømt blev forhørt af sin kæreste inden knivdrab

Alarm112

Voldsomt knivdrab på gravid eks udløser 14 års fængsel

Alarm112

Formodet flugtbilist varetægtsfængslet i fire uger

Alarm112

Mænd undgår afsoning i gammel sag om sort arbejde

Alarm112

Politiet: Pas på med at investere i kryptovaluta

Alarm112

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist nægter skyld

Alarm112

Rekord: 200 daglige mistanker om hvidvask og terrorstøtte

Annonce