Annonce
Alarm112

To mænd og en kvinde tiltalt for terrorplan med bomber

11. december 2019 blev omkring 20 personer anholdt i en stor politiaktion, og flere blev efterfølgende varetægtsfængslet ved grundlovsforhør i Københavns Byret. Der er tale om tre forskellige sager, hvoraf den ene handler om fremstilling af bomber. I den sag er der nu rejst en tiltale, og den ventes at komme for retten til november. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Tre personer ville fremstille en eller flere bomber til at udføre angreb et ukendt sted, lyder det i tiltale.

Med kemikalier og andet udstyr ville to mænd og en kvinde bygge en eller flere bomber til at udføre angreb et ukendt sted.

Det er tiltalen mod de tre personer, som er anklaget for forsøg på terrorisme, oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse tirsdag.

To mænd på 22 år og 23 år er sammen med en 39-årig kvinde tiltalt for terrorplanerne. Planerne blev dog spoleret, da mændene blev anholdt, lyder det fra Lise-Lotte Nilas, statsadvokat i København.

Annonce

- Vi mener, at de tre personer havde anskaffet sig kemikalier og materialer, der gjorde dem i stand til at fremstille sprængstof, som skulle bruges ved et terrorangreb, udtaler hun i pressemeddelelsen.

- Det er også vores opfattelse, at planerne mislykkedes, da de to mænd blev anholdt af politiet, siger hun videre.

Indtil juli i år sad en fjerde mand også varetægtsfængslet i sagen. Men han blev løsladt efter halvandet års fængslet, og anklagemyndigheden har valgt ikke at rejse en tiltale mod ham.

De tre tiltalte er alle fra Københavnsområdet. Politiet har dog ikke kunnet fastslå, om de formodede angreb skulle finde sted i Danmark eller i udlandet.

Ud over at være tiltalt for forsøg på terror er kvinden også tiltalt for at have finansieret en terrorvirksomhed ved at have overført penge via en mellemmand til personer, der var tilknyttet Islamisk Stat (IS).

Derudover er hun tiltalt for at have fremmet terrorvirksomhed ved at have hjulpet flere personer, der var tilknyttet Islamisk Stat.

Blandt andet skal hun have hjulpet med at oprette profiler på sociale medier og kommunikere på internettet, samt ved at have udbredt store mængder propagandamateriale fra Islamisk Stat på internettet.

Den ene af de tiltalte mænd samt den tiltalte kvinde har ifølge anklagemyndighedens oplysninger dobbelt statsborgerskab.

Derfor vil der i sagen blive nedlagt påstand om, at de to bliver frataget deres danske indfødsret og udvises af Danmark for bestandigt.

Den tredje tiltalte har alene dansk statsborgerskab.

Sagen er planlagt til at begynde i Københavns Byret 4. november.

Sagen kom frem i offentlighedens lys, da politiet i en stor aktion 11. december 2019 anholdt omkring 20 personer, hvoraf flere siden er løsladt.

Aktionen har udløst tre sager - denne om bomber, en anden om våben og en tredje om terrorstøtte.

Sagen om forsøg på terror med skydevåben er i gang ved Københavns Byret, hvor to mænd er tiltalt. Den ventes afgjort dette efterår.

I den tredje sag blev en mand i marts 2021 idømt to års fængsel i Retten i Odense for at støtte Islamisk Stat ved blandt andet at have rådgivet tilhængere.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Alarm112

Tiltale: Mand mishandlede og forsøgte at dræbe syg hustru

Annonce
Annonce
Alarm112

Person er blevet stukket med kniv til fest

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Tidligere grundstødt fragtskib må nu sejle videre

Alarm112

34-årig mand død i soloulykke på Sydfyn

Alarm112

32-årig motorcyklist mister livet på køreanlæg

Alarm112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

Alarm112

Narkotika blev smuglet til fods over grænsen til Tyskland

Alarm112

Appelsinkast knuser forrude på bil på motortrafikvej

Alarm112

Fire års fængsel for arbejde på illegal cigaretfabrik

Alarm112

Stort antal corona-bøder på vej efter principiel dom i landsret

Alarm112

Grundstødt fragtskib ved Bornholm er drevet fri af sig selv

Alarm112

Grundstødt fragtskib har rykket sig en lillebitte smule

Alarm112

Stor sag kaldes Sweet Talk - 3000 fik opkald fra svindlere

Annonce