Annonce
Coronakrise

Akut-millioner redder seks trængte spillesteder

Foto: Morten Aagaard Krogh
De københavnske spillesteder snapper efter vejret efter godt seks måneder med corona-restriktioner, men en kommunal akutpulje hiver nu seks spillesteder op til overfladen igen.
Annonce

Spillestederne har haft massive økonomiske tab på grund af corona-krisens restriktioner. Men nu yder en pulje fra Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune akut hjælp til seks spillesteder.

Et af dem er Loppen på Christiania, hvor kunstnerisk leder Jasper Jensen er glad for morgenens melding om støttekroner.

- De 300.000 kroner burde være det der gør, at vi kan komme ud af det her år, uden at tabe en masse penge, uden at miste vores ansatte og formentlig uden at skylde husleje. Så må man kigge ind i 2021 og se, hvordan det kommer til at gå, siger han.

Loppen kom ud af 2019 med et lille underskud, men havde optimismen og et godt musikprogram i baghånden for 2020. Så kom coronaen, og koncerter måtte aflyses og flyttes.

- Vi har mange udenlandske bands, som vi først udsatte til sommeren og efteråret, og de er igen blevet udsat, for de kommer jo ikke på tour, fortæller Jasper Jensen.

Statslig lønkompensation og hjælpepakker har givet et rygstød.

- Men så begyndte pengene at løbe ud af kassen - der er også egenbetaling, der er husleje, og der er jo ingen indtægt.


Det er klart, at vi er rigtig glade for den her pulje fra kommunen

Jasper Jensen, kunstnerisk leder, Loppen


28. august åbnede Loppen op for koncerter igen med de restriktioner, man nu er underlagt. 65 betalende tilskuere kan der klemmes ind, og koncerterne er stadig med underskud.

Spillestedet har forsøgt sig med en crowdfunding med det mål at indsamle en halv million, og foreløbig er der indsamlet 358.000 kroner.

- Især den første uge gik det stærkt, her kom der over 200.000 kroner ind, og det er vildt imponerende. Vi har også fået vanvittigt meget støtte fra folk, vi har fået T-shirts og albums i støtte fra bands, som vi kunne sælge. Og det er klart, at vi er rigtig glade for den her pulje fra kommunen, siger Jasper Jensen.

Annonce

Også de kommercielle

Kultur- og Fritidsudvalget har i den akutte støttepulje prioriteret spillesteder, der enten er fonds- eller foreningsejet ifølge kommunalfuldmagtsreglerne.

Men kulturpolitikerne vil samtidig se på øremærket arrangementsstøtte til kommercielle spillesteder.

- Corona skelner ikke mellem kommercielle og ikke-kommercielle spillesteder. Alle spillesteder er påvirkede af krisen, men kommunen må ikke give driftsstøtte til de privatejede spillesteder. Øremærket støtte til konkrete projekter må vi derimod gerne give, og det bliver nu næste skridt, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt).

Udover 1,935 mio. kroner i akuthjælp til de seks spillesteder har Kultur- og Fritidsudvalget uddelt samlet en mio. kroner til otte kulturaktører, som også er pressede af corona-krisen, herunder Litteraturhaus i Møllegade og Sjællandsgade Bad på Nørrebro.

Akut støtte til spillesteder

Kultur- og Fritidsudvalget i København oprettede i august en akutpulje på 1,935 mio. kroner til spillesteder, og på sit møde 24. september er puljen udmøntet således:

Jazzhus Montmartre 600.000 kroner

Loppen 300.000 kroner

Culture Box 300.000 kroner

Koncertkirken Blågårds Plads 200.000 kroner

Sofies Jazz Klub 35.000 kroner

Vega 500.000 kroner

Derudover fik Loppen bevilget et fireårigt tilskud på 0,96 mio. kr. i perioden 2021-2024, Jazzhus Montmartre fik et fireårigt driftstilskud på 1 mio. kr. i perioden 2021-2024 og Culture Box fik et driftstilskud på 1,27 mio. kr. i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Nyt kunstinitiativ: Oplev lyden af corona

Annonce
Forsiden netop nu
DENGANG

Chokoladeeventyret på Prags Boulevard

Corona

Corona-ensretning ophæves i København

CORONA

Smitteeksplosionen fortsætter i Tårnby

Annonce