Annonce
Samfund

Ama'rkanere finder sig ikke i noget - anno 1971

Overskrift i Amager Bladet fra november 1971 - der var drama i Peder Lykke Centrets højhus. Udklip fra Amager Bladet
Der var drama i luften den dag i november 1971. Københavns Borgerrepræsentation måtte aflyse et besøg i højhuset på Peder Lykke Centret for at afværge en konfrontation.
Annonce

Den alarmerende overskrift på billedet herover viste sig svagt i baggrunden på et billede, som vi bragte i en artikel i Amager Bladet 2. september om Bodil Lønstrup, der havde arbejdet i 44 år på Peder Lykke Centret.

Overskriften avlede nysgerrighed, og med hjælp fra et par søde medarbejdere på Peder Lykke Centret fik vi snuset hele artikelteksten op.

Og den dramatiske historie - der blev bragt i Amager Bladet i 1971, og som i bund og grund handler om amagerkanere, der ikke finder sig i noget - vil vi godt (gen)dele med læserne.

Annonce

Dramatisk dag i 1971

"Det er ikke kun ungdommen, som kan kaste sig ud i demonstrationer. Lang tids sammensparet galde over elevatorerne i det 15 etagers høje kollektivhus i Peder Lykke Centret på Amager mundede i lørdags ud i et kontant oprør.

Peder Lykke Centret blev bygget i slutningen af 1960'erne, og huset var i 1971 stadig en del af Peder Lykke Centret med boliger til ældre. Arkivfoto: Michael Paldan

Københavns borgerrepræsentation havde meldt sin ankomst for at besigtige centret. Under rundvisningen var det meningen, at borgerrepræsentationen skulle besøge en beboer på 2. etage.

For at transportere byens øverste folk op og ned hurtigst muligt havde centrets ledelse besluttet at sætte to elevatorførere på de to elevatorer.


Ventetiderne på elevatorerne bliver ofte så lange, at de ældre må spise deres varme mad kold

Artikel i Amager Bladet, 1971


Beboerrådets formand, Viggo Starkil, meddelte ledelsen, at man fra beboernes side ikke ville tolerere elevatorførere, blot fordi borgerrepræsentationen kom. Skulle der være elevatorførere på ved denne lejlighed, skulle det også være tilfældet på alle andre dage, hvor beboerne har svært ved at komme fra den ene ende af huset til den anden.

Ventetiderne på elevatorerne bliver ofte så lange, at de ældre må spise deres varme mad kold.

For at sætte alvor bag kravet, blokerede de ældre elevatorerne med rullestole, så kun beboere fik lov at benytte elevatorerne.

For at undgå en direkte konfrontation, besluttede centrets ledelse i samråd med borgerrepræsentationen at aflyse besøget på 2. etage."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FRITID

Her er datoen for åbning af ny svømmehal

Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

POLITI

Skuddrama på Belfastvej

Annonce