Annonce
Amager Centret 2.0

Arkitekten: Dødsgangen har fået en rundgang

Center Manager Kim Jensen og arkitekt Jesper Spager ved den ikoniske pub, Amagerhylden, der er bevaret for at fremhæve det historiske og hyggen. Foto: Jan Jeppesen.
Arkitekt Jesper Spager har levet og åndet for Amager Centrets ombygning i over tre år - 24/7. Han fremhæver, at centret har fået et langt bedre flow, er blevet mere moderne og åbent med respekt for historien og centrets tidligere funktion som fabrik.
Annonce

Rejser tilbage i tiden er stadig science fiction, og nogen mener, at det ligefrem kan bevises, at det projekt for altid vil forblive umuligt. Men arkitekt Jesper Spagaer fra PLH Arkitekter gjorde det umulige muligt, da han rejste tilbage til 1975 for at overvære åbningen af Amager Centret.

- Der var den gule bygning, biblioteket, biograferne, teatret og stemningen af gammel fabrik. Det var helt unikt på det tidspunkt, forklarer han.

Nutid er, at det er lykkedes at skabe et åbent og moderne center med respekt for centrets historie og tidligere funktion som fabriksbyggeri. Den moderne gule farve fra 1975 er afløst af hvide facader for at fremhæve fabriksdelen og åbne op for et mere imødekommende center, der er i harmoni med lokalområdets karakter og forstærker den oprindelige arkitektur.

Fra åbningen i 1975 udviklede Amager Centrets identitet sig til et lukket, introvert center. Og effektarkitekturen, som var påført i 2008, er blevet skrællet af, ligesom gårdrummets fulde potentiale er udnyttet. Den er geometrisk blevet mindre rektangulær, så den ikke virker så planlagt og forudsigelig. Og både den grønne plantevæg, facaderne og indvendig i bygningen har der været fokus på at bevare og genopbygge bygningens historie som rebslageri.

Bygningerne går helt tilbage til 1940, og derfor er bygningens to tårne bevaret, ligesom man i centrets gader kan finde dæksler med reb og datoer tilbage til centrets oprindelse.

Annonce

Farvel til dødsgangen

Jesper Spager fremhæver, at der er kommet et langt bedre 'flow' i centret, og at den sidste del af førstesalen som altid har været kaldt 'dødsgangen', fordi gaden sluttede så brat, har fået en rundgang med butikker på begge sider.

Det var oprindeligt tanken, at det gamle parkeringshus skulle renoveres, men så fandt man ud af, at cementkonstruktionen højest kunne klare ti år mere, og derfor besluttede man at rive hele molevitten ned og bygge et helt nyt parkeringshus.

- Vi har arbejdet med et større areal til butikker fra det gamle parkeringshus, men vi har så bygget et nyt, mindre, men højere og slankere med samme antal p-pladser, understreger Jesper Spager.

- Det er forbløffende lidt, vi har ændret undervejs, fordi vi har en meget klar idé om, hvordan vi ville skære det fra starten. Det handlede blandt andet om at åbne centret, få skabt et industrielt look og lavet de rundgange.

Alle, der har arbejdet med renoveringen og ombygningen har været fokuseret på, at der er tale om en gammel bygning, at man skulle respektere lejere og kunder, og at centret skulle fungere under hele byggeperioden.

- Det har krævet kreative løsninger, som da vi skulle rive det gamle parkeringshus ned. Det var oprindeligt ikke planen, men restlevetiden var for kort i forhold til omkostningerne med at få det lappet sammen.

Jesper Spager har svært ved at pege på noget han er særligt stolt over, for det er et samsurium at det hele:

- Der er loftet, gulvene, farvevalget, belysningen, inventaret og væggene. Der er de brede gange. Kringelkrogene. Og ikke mindst facaderne.

Men jeg er da stolt af hele processen, og at vi er kommet i mål. Vi har bevaret hyggen på en moderne måde. Vi kunne godt have kommercialiseret endnu mere, men det havde ødelagt centret. Den kommercielle del har handlet om ensretning, bedre skilte, bedre rammer og et mere ensartet look.


Jeg er mest stolt af facaderne og centergaderne, som giver et mere dynamisk centet samt at vi har bevaret hyggen på en moderne måde ved at nedtone kommercialiseringen.


Annonce

Glad for anmeldelserne

Jesper Spager er glad for, at butikker og kunder har taget godt imod forandringerne, men kan alligevel ikke skjule sin begejstring over, at Politiken har givet fire ud af seks mulige hjerter i avisens anmeldelse.

Her skriver arkitekturredaktør Karsten R.S. Ifversen blandt andet:

- Det kulørte udvalg af specialbutikker som den velbesøgte neglesalon Jenny Nails og den overmåde hyggelige hipsterpladeforretning Sound med ægte tæpper på gulvene, mørkebrunbejdsede pladekasser og lamper af smeltet vinyl er med til at give en blandingsfornemmelse, man ikke kender andre steder fra.

- Butiksnavne står ikke længere støjende i deres logofarver, men er diskrete og ens af størrelse og farve. Og nogle steder er brystninger fjernet og isat døre i stedet for vinduer. Nogle steder er forretningsgaderne høje og lyse, men Amager Centrets til tider trykkede og mørke rumfølelse er mange steder bevaret.

- Det er en større ombygning, udbygning og restaurering, men til trods for at den har lysnet og åbnet centret, har den i særlig grad formået at holde fast i dets særegenhed. Flere steder føles det, som om man befinder sig i et shoppingcenter på en underjordisk station i London eller Tokyo. Og det er ment som en kompliment. Der er denne forvoksede, tilbyggede storbystemning af lidt for tætte rum, der har ændret funktion flere gange, der med sin charmerende travlhed gør det til en kontrast til mere renskurede og upersonlige centeroplevelser, skriver Karsten R.S. Ifversen.

Annonce

Årets Arne

Arkitekten erkender, at det fulde potentiale mangler at blive indfriet.

- Vi skal have alle butikker til at åbne facaderne op mod byen. Det er ikke alle, der har forstået det potentiale, men forhåbenlig kommer det. Rammerne er sat til det, siger Jesper Spager, der kæmper benhårdt for at Amager Centret kan blive blandt de fem nominerede til prisen 'Årets Arne', der kåres af Arkitektforeningen København.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce