Annonce
LOKALHISTORIE

Bakspejlet: De fem dræbte fra Parmagade

De fem fra Parmagade er gravlagt her på Sundby Kirkegård. Foto: Jan Jeppesen.
Efter besættelsen blev 46 danskere henrettet i 1945. Fem af disse danskere er blevet kendt som 'De fem fra Parmagade'. Lille Jørgen-gruppen stod bag de grusomme mishandlinger og drab.

I denne måned er det 76 år siden der blev gennemført en razzia i to opgange i Parmagade og fem modstandsfolk blev arrestreret og senere dræbt. Blot få uger senere kom befrielsen. Alle fem ligger begravet på Sundby Kirkegård sammen med flere andre frihedskæmpere.

De fem er blevet kendt som 'De fem fra Parmagade'.

Sagen tog sit udspring lige om hjørnet fra Parmagade, hvor ægteparret Jensen på Grækenlandsgade 20 og sønnen Aage Carl Anton Jensen boede. Han var 24 år, tidligere billettør på Amagerbanen, medlem af NSDAP og Dansk Antijødisk Liga. Han var også souschef i Lille Jørgen-gruppen, tilknyttet HIPO (et dansk uniformeret korps, der fungerede som tysk hjælpepoliti i årene 1944-1945) og oprettet i marts 1945 under ledelse af Jørgen Christian Sørensen.

Annonce

Gruppen eksisterede kun i de sidste måneder af besættelsen, og markerede sig ved de mest grusomme overgreb, deriblandt 13 drab, foruden vold og tortur. De stjal også biler, penge og fødevarer.

Gruppen havde syv faste medlemmer, hvoraf Sørensen var ansat i Abwehr (den tyske millitære efterretningstjeneste) med skibsspionage for øje. I de sidste dage af april 1945 blev han sendt til Slesvig-Holsten som radioagent af Abwehr og gik i dækning, men blev fundet og fik dødsdom, også for drabene på Otto Bernskov og ægteparret Bryning i Himmelev den 24. februar 1945.

Parmagade-drabene

Den 19. januar 1945 klokken cirka 20.30 foretog modstandsgruppen AMPA (dansk modstandsgruppe under besættelsen) en sprægning af familiens Jensens entrédør på Grækenlandsvej 20, 3. sal til højre. To mænd sparkede så døren ind og trængte ind i lejligheden på jagt efter Aage Jensen for at likvidere ham. Modstandsfolkene indså dog snart, at kun Jensens forældre hjemme, men fik da skudt familiens skrækslagne hund, de beskrev som 'en halvfed moppe af ubestemmelig race'.

Efter nogle måneders undersøgelser nærede Aage Jensen mistanke til flere fra Parmagade som mulige gerningsmænd. Den 14. april 1945 om aftenen kørte repræsentanter fra Lille Jørgen-gruppen ud til Parmagade, hvor de anholdt: Ernst Rasmus Daniel Pedersen, 55 år, Parmagade 17, 3. sal, hans 22-årige søn, arbejdsmand Kaj Ernst Peder Pedersen, maskinlærling Poul Verner Brandt, 18 år, hentet på sin bopæl i Parmagade 26, 4. sal, arbejdmand Conny Heinrich Meyer, 22 år, hentet i Parmagade 12, 4. tv og arbejdsmand Kaj Kristiansen, 22 år, i samme opgang i st.th.

De blev kørt til Politigården, hvor de blev afhørt af lederen af Lille Jørgen-gruppen, Jørgen Christian Sørensen, mens souschef Aage Jensen skrev rapporterne.

De fem anholdte mænd, der helt tilfældigt blev udvalgt under aktionen i Parmagade, blev groft mishandlet i sådan en grad, at der til sidst ikke var andet at gøre end at slå dem ihjel. De var gennembanket med politistave, slået med knytnæveslag i ansigtet og sparket overalt på kroppen. Jørgen Sørensen, Aage Jensen og Carl Viggo Klæbel påtog sig at udføre drabene. Tre af fangerne blev proppet ned i bagagerummet på en Opel Super Six, de sidste to ind i en vogn.

Tidligt om morgenen blev de skudt. Far og søn Pedersen og Poul Brandt blev skudt i Nørreskoven ved Fiskebæk, mens Meyer og Kristiansen først blev fundet seks uger senere. De var henrettet med nakkeskud på stedet. Herpå blev de kørt til Usserød Sygehus, hvor de blev identificeret ved hjælp af dansk illegalt politi, der havde arbejdet 'under jorden' og derved fik kendskab til de fleste sager.

Annonce

Ballade var baggrunden

Ifølge bogen 'De dødsdømte' af Frank Bøgh var baggrunden for drabene en ballade, der var opstået mellem folk i Parmagade og nazister lige rundt om hjørnet på Grækenlandsvej.

Jørgen Christian Sørensen, Aage Carl Anton Jensen og Carl Viggo Klæbel blev umiddelbart efter afslutningen af krigen anholdt og dømt til døden. Den 4. marts 1950 blev de henrettet af en henrettelsespeloton bestående af to danske politifolk, alle frivillige fra færdselssektionen. Henrettelserne skete på et sted i et område, der i dag er kendt som Christiania.

Kilder: 'De dødsdømte' af Frank Bøgh og Wikipedia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce