Annonce
Biblioteker

Bibliotekers budget under pres: Digitale udlån er steget under coronakrisen

Solvang Bibliotek. Arkivfoto: Michael Paldan
Annonce

På bibliotekernes digitale tilbud Filmstriben får man som borger i Københavns Kommune på en måned adgang til at se tre film gratis. Men måske finder kommunen det nødvendigt at justere på kvoten, for udgiften til det digitale filmtilbud steg i 2020 med 35,4 procent i forhold til året før i det københavnske biblioteksvæsen.

Udgiften til udlån af digitale bøger i eReolen er steget markant de seneste tre år, og i 2020 fik den også lige en tand ekstra, fordi borgernes kvote på udlån på eReolen blev sat op til fem e-bøger og fem netlydbøger om måneden under forårets nedlukning grundet coronapandemien.

Det betyder, at bibliotekernes materialebudget er kommet under økonomisk pres, så kultur- og fritidsudvalget drøftede på sit møde 10. februar, hvordan man på kort sigt kan lette presset, for eksempel ved at reducere udlånskvoter på eReolen, omlægge udlånsmodellen for Filmstriben eller reducere indkøb af fysiske materialer.  Samt hvordan rammerne for materialebudgettet kan justeres eller udvides på længere sigt.

Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen bad om et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2022 og sammen med Karina Bergmann (K) beskrev hun i en protokol til referatet, at der "ideelt set burde overføres flere midler til bibliotekernes materialekonto, ikke mindst set i lyset af den demografiske udvikling, der betyder, at der nu er færre midler til materialeindkøb pr. københavner end tidligere. Hvis det ikke er muligt, ønsker vi at prioritere den fysiske bogsamling over e-bøger og film."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Dagens coronatal 28. februar: Fart på smittespredningen i København, men Dragør har kun fire personer smittet

LEDER

Amager Fælled-fadæsen vil klæbe til SF

CORONA

Opslag om coronatvang i skolerne vækker opsigt: Advokat anerkender straffeloven kan komme i spil

Debat

Amager skal ikke drukne i lufthavnsparkering

Annonce