Annonce
Amager

Bodega-strid: Amina kæmper for sin drømmebar

Foto: Jacob Schneider.
Annonce

UDENDØRS-ØL I RETTEN. En strid om udendørs servering ved Haabet Bodega på Amagerbrogade er landet i retten. Andelsforeningen mener ikke, den lever op til sin lejekontrakt, mens indehaveren føler sig i sin gode ret til at have gæster på det kommunale fortov.

AMAGERBROGADE: Må man have gæster på et offentligt fortov udenfor sin bar, hvis kommunen har givet tilladelse til udeservering - men den andelsforening, man har lejet sig ind i, siger nej?

Ifølge Københavns Byret må Amina Charai ikke bruge fortovet foran sin bar, Haabet Bodega. Hun har nemlig skrevet under på en lejekontrakt, der præciserer, at andelsforeningen suverænt disponerer over fællesarealer og udenoms arealer inklusive fortove.

To ud af tre dommere mener, at lejekontrakten er afgørende, mens én mener, at foreningen ikke kan gøre krav på et fortov, den ikke ejer.

Amina forstår ikke dommen og håber stadig på en løsning, men har alligevel sat baren til salg. Det kan nemlig have lange udsigter, specielt med den usikkerhed, dommen imod hende vil give for en mulig køber.

Derfor har hun nu startet en indsamling for at få råd til at køre en ankesag ved landsretten. Hun håber på 30.000 kroner.

Annonce

En barndomsdrøm

Det var ellers en drøm, der gik i opfyldelse for Amina, da hun og hendes daværende mand overtog en gammel computerforretning og indrettede baren i 2013, hvor man første gang kunne se plysgardiner og guldskrift i vinduet.

»Jeg har villet åbne en bar, siden jeg var 11 år gammel - det var den store drøm. Jeg er født og opvokset i Holmbladsgade, og der har jo altid været mange bodegaer. Jeg er stor tilhænger af bodegamiljøet på Amager. Vi havde ikke nogen klubber, så det var sådan, vi gik i byen, da jeg var teenager. Mange af dem døde fra omkring år 2000, men jeg havde ikke lyst til at tage ind til byen. Jeg ville helst blive på øen.

Det med at skabe et samlingspunkt for alle typer i stedet for de smarte steder, hvor man sorterer i

folk. Nye venner eller bare en god sludder... Det var det, jeg ville skabe her,« husker Amina, som har haft tatovørbutik på Christianshavn de seneste syv år.

Hun flyttede ind i andelsforeningen på samme tidspunkt som 24-årig.

»Jeg holdt jo øje med de her erhvervslokaler, og da det her så blev ledigt, slog vi til. Det lignede en Humac-butik, der havde fået en håndgranat.

Folk var glade for, at der kom et værtshus. Der er sådan en samtalebar, ikke 'bar bar', som ligner et sted, der har ligget her altid. Det blev taget imod med kyshånd. Jeg brugte hele min opsparing på at renovere sammen med min eksmand og tog lån i lejligheden.

Jeg har altid oplevet godt naboskab. Der var så en enkelt nabo, der ikke var tilfreds. Det er vel meget normalt, og vi havde nogle gode snakke i starten. Vi fik lavet lydisoleringer, selv om målingerne sagde, at vi ikke larmede mere, end vi måtte. Jeg oplevede et fald i omsætningen, fordi vi lukker så tidligt, og havde brug for flere kunder i butikken. Vi blev stillet i udsigt - mundtligt - at vi kunne få udvidet åbningstiden til klokken to i weekenderne.

Vi fik live-musik med nogle hyggelige jazzkoncerter, og folk fra ejendommen virkede glade - der var supergod stemning bortset fra den ene klager, jeg kender til. Jeg holdt fastelavn og Halloween for børnene i gården, og det kørte bare derudaf,« siger bodegaejeren.

Annonce

Kæmpe overraskelse

De seneste par år har været et speget forløb, som kulminerede i den retssag, hvor der nu er faldet dom, fortæller Amina:

»Det kom som en kæmpe overraskelse, da vi så blev indkaldt til nogle ubehagelige advokatmøder, hvor vi fik at vide, at vi ikke levede op til vores aftale. Min eksmand havde i en periode haft svært ved at gå hjem til tiden, men var stille og rolig. Det beklagede jeg. Jeg ville gerne starte på en frisk, men havde jo ingen skriftlige beviser for, hvad vi havde aftalt.

Men nu fik jeg et påkrav om, at der ikke måtte være live-musik og at jeg ikke skulle regne med længere åbningstid. Jeg skrev i afmagt på vores lukkede gruppe på Facebook, om ikke klageren bare kunne flytte på landet. Det skulle være med et glimt i øjet, men jeg skrev en undskyldning - det var en dårlig dag.

Jeg lavede en høring i opgangene og fik ikke nogen negative reaktioner, ligesom jeg heller ikke har set de klager, som foreningen nu sagde, de havde fået. Mit indtryk var, at deres advokat gik efter en konflikt i stedet for et kompromis,« fortæller Amina, som var med til at lave majfesten på Amagerbrogade under renoveringen af gaden sammen med tøjbutikken Bacher og den argentinske vinbar i området.

»Lige da de var færdige med det nye fortov herude kom der så et advokatbrev om, at jeg skulle stoppe al udendørs servering. Jeg havde forstået lejekontrakten sådan, at foreningen selvfølgelig havde råderet over fortovet, hvis der skulle stilles stillads op, laves loppemarked eller den slags. Jeg havde totalt ja-hat på i forhold til fællesskabet. Og det er jo kommunen, der ejer fortovet. Jeg havde både Lejernes LO, naboer, kommune og advokat i ryggen. Vi havde haft den udendørs servering, som er en helt almindelig del af at drive et værtshus, i fire år, så det var da en stiltiende accept. Jeg var helt sikker på, at vi ville vinde den sag,« forklarer Amina Charai.

Annonce

»En øv-sag«

Formand for Andelsforeningen Haabet Bjørn Klinke er ikke helt enig i hele Aminas udlægning af forløbet, men tøver ikke med at kalde det for en 'øv-sag'. Han synes, at foreningen har prøvet at komme bodegaen i møde, senest med et mæglingsforslag, der gav ret til udeservering i tidsrummet 10.00-20.00.

»Da vi lavede kontrakten, blev lukketiden fastsat til klokken 24. Vi havde så en forståelse for, at man i forbindelse med for eksempel Copenhagen Pride kunne få lov til at holde længere åbent efter en konkret aftale.

Der var sådan set ingen problemer med udeserveringen i sig selv førhen. Men i 2017 begyndte en helt anden type larm om aftenen: Der har blandt andet været bingospil udenfor og højttaler til sent på aftenen. Der har været seks klager hos kommunens støjvagt, blandt andet i forbindelse med live-musik, som der egentlig ikke var aftale om - om det er mange, ved jeg ikke.

Vi har godt 20 erhvervslejemål i foreningen, og vi er superglade for den nye Amagerbrogade. Folk, der bor her, vil gerne have et blandet miljø med et værtshus og en musikforhandler, men de vil ikke have støj klokken to om natten. Personligt vil jeg gerne have Distortion en dag om året i en bydel, men det skal godt nok ikke være hver dag.

Vi fik skrevet tydeligt ind i aftalen fra starten, at vi havde råderet over fortovet, for havde vi vidst, at der kom udeservering, så var der ikke kommet en bodega. Vi har brugt buler af penge på at lydisolere (sammen med Amina, red.), og det hænger jo ikke sammen med, at vi skulle give tilladelse til, at man kan stå ude på gaden og holde fest.

Der har været en rigtigt fin dialog i en lang periode, men så begyndte flere at klage over larm, og vi valgte så i bestyrelsen at tage dialogen, så folk kan gå i fred i gården,« forklarer formanden.

Annonce

Principiel tvist

Foreningen har tilbudt et forlig, hvor en begrænset udendørs servering kunne komme ind i aftalen, siger Bjørn Klinke:

»En bodega, som overholder sin lukketid, hvor der ikke er unødig støj og man placerer bordene som aftalt, sidder og får en øl i solen, det synes jeg er fint. Det er en del af miljøet på Amager. Men beboerne ønsker ikke larm om aftenen. Og de to ting kan i mit hoved godt mødes. Så derfor var vores udspil til et forlig, at det blev skrevet ind i aftalen som en rettighed,« forklarer formanden.

Amina har dog ikke følt det som et reelt forlig, der kunne imødekomme hendes mulighed for at drive forretningen:

»Vi vil gerne diskutere et forlig, men vi føler mere foreningens udspil som et krav, ikke et udspil til

forhandling. Vi åbner først klokken 16, og folk sidder først udenfor fra omkring 18, så der ville jo dårligt nok nå at komme gæster, inden vi skal tage bordene ind igen. vi ville gerne lande en aftale om, at vi for eksempel kan have dem ude til klokken 22 og så kun i sommerhalvåret, men der har ikke været interesse i at finde et kompromis,« siger hun.

Rent principielt undrer hun sig også over, at foreningen kan lave regler for et fortov, de ikke ejer. Hos Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation er der heller ikke nogen afklaring: Herfra fortæller direktør Jan Hansen, at man ikke kan kommentere sagen, men afventer domstolenes vurdering af juraen. En ankesag kan altså vise sig at være af principiel karakter.

Hos andelsforeningen og dennes advokat er der dog ikke megen tvivl. Bjørn Klinke vurderer:

»Jeg synes ikke, det er så mærkeligt, at vi som udlejer til en erhvervslejer kan lave en aftale med betingelser: 'Hvis du vil leje det her lokale, så er der en ting, du skal være med på: Du må ikke gøre med de ti meter foran, hvad du har lyst til.' Havde den regel ikke været der, havde der ikke været nogen bodega. Jeg sammenligner det med, at hvis du lejer en bil, og det står i kontrakten, at du ikke må køre til Tyskland i den uden at have fået lov - du må gøre, hvad du vil i Tyskland, men ikke køre i den bil. Det er det samme her: Du har en bodega på Amager, men hvis du vil bruge fortovet foran, så skal du lige spørge om lov først. Og det er der ikke noget som helst, der forhindrer.

Så vi regner stadig med, at vi kan finde en fornuftig løsning. Den her slags konflikter fører ingen steder hen, så vi skal have den landet. Nu har hun jo sat til salg, men vi vil gerne have, at Amina kan komme ud på en ordentlig måde, hvis det er det, hun vil - eller fortsætte inden for de rammer, vi aftaler, hvor dem omkring også kan være i det. Så landingen bliver ikke, at vi med det samme giver tilladelse til, at der må være åbent for fortovsservering indtil 23.30 - men hvor der er liv, er der håb,« slutter Haabet-formanden.

Se mere på Facebook:

'Haabet Bodega Bar'

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

Flydende italiensk luksus i havnen

Amager

Her er Amagers største frisørsalon

Amager

Måge og reje størrelse XL i strandparken

Amager

Juleoptoget hænger i en tynd tråd

Annonce