Annonce
Tårnby

Borgmesteren: Det er kørt professionelt og korrekt

Tårnbys borgmester Allan S. Andersen (S) er ikke enig i kritikken af udbudsmaterialet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.
Tårnbys borgmester Allan S. Andersen (S) skriver i et svar på Amager Bladets spørgsmål til udbudsprocessen og håndværkervirksomhedernes kritik, at alt er kørt professionelt og korrekt, og at kommunen har benyttet et udbudsfirma til at stå for processen. 'Det har vi gjort af armslængdeprincippet, så der ikke har været adgang for politisk indblanding i tildelingen,' skriver borgmesteren.
Annonce

- Der er ingen tvivl om, at coronakrisen på en eller anden måde har haft sin indflydelse på alle dele af det danske samfund, det være sig privatpersoner, virksomheder og offentlige instanser. I den sammenhæng har jeg naturligvis forståelse for, at det er frustrerende ikke at blive prækvalificeret. Jeg havde gerne set, at flere lokale virksomheder havde fået lov til at give tilbud på opgaverne, skriver Tårnbys borgmester Allan S. Andersen (S) i et svar til Amager Bladet, efter vi har præsenteret borgmesteren for den kritik, der er rejst af håndværkervirksomheder i kommunen.

- Processen omkring udbud af håndværkerydelser er, så vidt jeg kan se, kørt professionelt og korrekt og er besluttet politisk i vores udbudplan for 2018, 2019 og 2020. Vi brugte et udbudsfirma til at stå for processen. Det har vi gjort af armslængdeprincippet, så der ikke har været adgang for politisk indblanding i tildelingen, skriver Allan S. Andersen.

Annonce

Fristen forlænget

Borgmesteren oplyser, at der har været stor interesse for udbuddet af håndværkerydelser, og nok skyldes, at ansøgningsfristen blev forlænget med to måneder.

- Vi har forsøgt at lave udbudsmaterialet så enkelt som det overhovedet kan lade sig gøre inden for udbudslovens rammer, så det skulle kræve et minimum af ressourceforbrug hos håndværkerne at deltage i udbuddet. I processen har der også været en meget høj grad af kommunikation. Uanset om man har deltaget på informationsmødet eller ej, har der været lige mulighed for alle til at stille spørgsmål til materialet, understreger Allan S. Andersen, og tilføjer, at materialerne fra informationsmødet har været tilgængelig på kommunens hjemmeside.


Der har været en vældig stor interesse for Tårnby Kommunes udbud af håndværkerydelser, hvilket har medført et stort antal af ansøgninger om prækvalifikation. Et antal der nok ikke er formindsket med baggrund i den forlængede ansøgningsfrist på to måneder, som primært blev imødekommet på opfordring fra interesserede lokale virksomheder.

Allan S. Andersen, borgmester


På spørgsmålet om det er en fordel eller ulempe at have erfaring med tidligere opgaver i Tårnby, er borgmesterens svar:

- Det er ikke en ulempe. Dog må kommunen i henhold til udbudsreglerne ved evalueringen ikke lægge vægt på, at beskrevne opgaver er udført i netop Tårnby Kommune, men skal kigge på det konkrete indhold i referencerne. Endvidere angiver udbudsloven hvilke oplysninger der kan anmodes om i relation til disse hovedpunkter. I den sammenhæng må det konstateres, at det ikke er muligt for eksempel at lægge vægt på en ansøgers sociale ansvar. Det forhindrer dog ikke, at Tårnby Kommune i muligt omfang har søgt at sikre, at de kommende leverandører påtager sig et socialt ansvar, fastslår Allan A. Andersen.

Her henvises til den rammeaftale, som den nye leverandør underskriver. Heri står, at leverandøren forpligter sig til at indgå i en dialog med Tårnby Kommune om oprettelse af uddannelses- og praktikpladser samt løntilskud og arbejdsprøvning. Endvidere er kommunens arbejds- og uddannelsesklausuler stadigvæk gældende.

Allan S. Andersen oplyser, at kørsel er indeholdt i timeprisen, og at det skulle være en fordel at kunne være tæt på opgaven for at sikre en mindre miljøbelastning.

Annonce

152 ansøgninger

Borgmesteren præciserer, at ansøgningerne er evalueret på det oplyst grundlag i udbudsbetingelserne, og derefter har udvalgt de 10 bedst egnede ansøgere.

- Det har med andre ord været nødvendigt at fravælge dygtige håndværksvirksomheder, fordi andre dygtige håndværksvirksomheder, er blevet vurderet mere egnede. For at sætte lidt tal på ansøgningsfeltet, kan det oplyses at Tårnby Kommune modtog 152 ansøgninger med mulighed for at prækvalificere maksimalt 90 ansøgere. Fraregnes de delaftaler, hvor Tårnby Kommune modtog 10 eller færre ansøgninger, og hvor der således ikke skulle ske udvælgelse, modtog kommunen 130 ansøgninger med mulighed for maksimalt at prækvalificere 60 ansøgere.

Det har dermed været nødvendigt på seks af udbuddets ni delaftaler at udvælge de mest egnede ansøgere. Det kan oplyses, at omkring en tredjedel af virksomhederne der ansøgte om prækvalifikation er fra Tårnby Kommune, og ud af de prækvalificerede er omkring en tredjedel fra Tårnby Kommune, skriver han.

Annonce

Jeg er åben for dialog

Borgmesteren anerkender, at der er utilfredshed blandt de lokale virksomheder med processen, og er derfor åben for dialog:

- Jeg står åben for dialog med de enkelte virksomheder, om deres oplevelser i forbindelse med udbudsprocessen.

Dog hverken kan, eller må, jeg påvirke den udbudsproces, som er i gang. Er der ønsker til, hvordan fremtidige udbudsprocesser skal tilrettelægges, vil jeg naturligvis gerne høre dette, understreger Allan S. Andersen.

Otte ud af ti lokale håndværker-virksomheder taber udbud i Tårnby

Brancheorganisation: Tårnby bør annullere udbud

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
S-SPILLET OM KØBENHAVN

Jeppe Kofod giver pengene tilbage 150 gange, men Rosenkrantz-Theil er bookmakernes favorit

FRANK JENSEN-SAGEN

Sophie Hæstorp: Vi skal ikke længere acceptere en kultur, hvor en hånd i skridtet, på røven eller brystet er ok, fordi man er kvinde

KRIMI

Helten bor i gaden med den grumme historie

Annonce